114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Izgalmas és színvonalas találkozókat bonyolítottak a női egyetemi kosárlabda-bajnokságban

Három izgalmas, kimondottan színvonalas találkozót játszottak a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A hét rangadóján a címvédő TF szünetben ugyan még hátrányban volt a tavalyi ezüstérmes Debrecen ellen, a kritikus pillanatokban jobban koncentrálva nagy küzdelemben végül legyőzte riválisát. A Keleti csoportban a Miskolc–Szeged találkozó is igen érdekesen alakult: a hazaiak 35 percig futottak az eredmény és ellenfelük után, ám a negyedik negyed közepén fordítottak, s izgalmas végjátékban nyertek. A Nyugati csoportban a legnagyobb küzdelem a Győr–BME találkozón alakult ki. Szünetben még a jól játszó vendég fővárosiak vezettek, a harmadik negyed után döntetlenre álltak a felek. Végül az esélyes hazai csapat – a vártnál jóval nehezebben – begyűjtötte az újabb győzelmet.

Olvasási idő: 4 perc

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NŐK

 

Keleti csoport, 9. forduló

ELTE BEAC–Nyíregyházi Egyetem SE 155–20 (39–7, 39–5, 36–2, 41–6)

Budapest, Tüskecsarnok B terem, 30 néző. V.: Bátovszky, Jurászik.

ELTE BEAC: VARGA 32/12, KISS  22, Scheiber 10, SZAKOLCZI 32/3, Stekler 8. Csere: FABINI 45, Sütő 6, Nagyi. Edző: dr. Gyarmati István.

Nyíregyházi Egyetemi SE: Mácsai 4, Jakab 8, Alajtner 2, Molnár 2, Szabó. Csere: Moldován, Bakó. Edző: Hegedűs Ferenc.

Az egész mérkőzés során letámadó, nyomasztó fölényben játszó hazaiak 59 labdaeladásba hajszolták bele a nyíregyházi lányokat. A vendéglátók játékosa Varga Anna (32 pont, 13 lepattanó, 10 szerzett labda, 9 gólpassz) egyetlen gólpasszal maradt el az úgynevezett quadriple-double-től, azaz attól, hogy négy statisztikai kategóriában is két számjegyű eredményt érjen el. 

Gyarmati István: - Ma azok játszottak sokat, akik év közben kevesebb játéklehetőséget kapnak csapatukban, és akik szó szerint ki voltak éhezve a játékra. Talán ezért is lett ekkora a különbség.

Hegedűs Ferenc: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten győztek, ugyanakkor nem tartom etikusnak, hogy negyven percen keresztül folyamatosan letámadtak.

Statisztika

 

TFSE–Debreceni Egyetem 55–50 (14–9, 9–16, 18–8, 14–17)

Budapest, Alkotás u. 25 néző. V.: Gaál, Gruber.

TFSE: KENYERES 16/12, Szabó E, 5/3, Vörösházi 11/3, Kováts G.  5/3, Varga. Csere: HEGYI 6, Nagy Zs. 5, Kozma 3/3, Herjeczki 5. Edző: Hegedűs Péter.

Debrecen: MEZEI 11/3, Nagy L. 2, Szabó E., Göttlinger 10, Foltin 6. Csere: FÖLDVÁRI 14, Vasas 5/3, Gaszner, Sükei 2, Ruzsa-Kiss-Schubert. Edző: Kovács Imre.

 

A tavalyi finálé két résztvevőjének a csoport első helyéről döntő összecsapásán az első 13 percben szenzációsan dobtak távolról a címvédő hazai együttes játékosai, akik közül Kenyeres Anett, Kováts Gabriella, Kozma Renáta és Vörösházi Jázmin is beemelt egy-egy triplát. Nem csoda, hogy 23–11-re elhúzott a TF a Foltin Blanka és Földvári Andrea leválások utáni közeli kosaraira építő debreceniek ellen. Ekkor Kovács Imre időt kért, és sikerült is megtörnie a hazai csapat lendületét. A TF-triplák pontatlanokká váltak, és Földvári vezérletével a vendégek egy 14–0-s hétperces szériával a szünetre megfordították az állást. A 3. szakasz debreceni eladott labdákkal és hazai kosarakkal kezdődött. Kenyeres Anett parádésan játszott ebben a negyedben, két triplát, labdákat és könnyű kosarakat szerzett, vezérletével a TF ekkor lényegében el is döntötte a meccset. A záró etapban végig tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a címvédő, a debrecenieket a 10-10 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Göttlinger Anna próbálta versenyben tartani, de a dobás – ahogy társainak – neki sem ment igazán, így a záró etapban fontos pontokat szerző Hegyi Hanna révén tartotta előnyét a TF. Az első tripláját Vasas Orsolya révén a 37. percben dobta a Debrecen, a mérkőzés végét jelző dudaszó pillanatában Mezei Dóra is betalált távolról, ezzel 5 pontra hozta föl csapatát, ám a vendégeknek nem volt esélyük arra, hogy megnyerjék a küzdelmes rangadót megnyerni nem volt esélyük a vendégeknek.

Hegedűs Péter: - Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz a sérüléséből felépülőben lévő Szeli Dorina – akinek ezúton is mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk – nélkül a belső posztokon igen erős debreceniek ellen, akik valóban alaposan meg is nehezítették dolgunkat, amiért elismerést érdemelnek. Gratulálok nekik! Két nagyon ideges, sokat hibázó csapat igazi rangadóján azzal tudtunk ellenfelünk fölé kerekedni, hogy a kritikus pillanatokban nálunk mindig volt, aki előlépett, s tudott lendíteni a csapat játékán.

Kovács Imre: - Gratulálok a TF-nek, teljesen megérdemelten nyert. Csak saját magunkat okolhatjuk a vereségért, ellenfelünk csapatként jobb volt. Mi csupán az első félidő hajrájában hat-hét percig játszottunk igazán jól, ez pedig kevés a címvédő otthonában.

Statisztika

 

Miskolci Egyetem–Szegedi RSC 71–69 (17–24, 16–18, 17–14, 21–13)


Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző, V.: Takács, Lónáth.

Miskolc: KECSKÉS 15/3, BALÁZS 14/3, Papp 7, Tóth 3/3, ARAD 26/3. Csere: Móri 6, Jámbor, Kiss. Edző: Lippai Szabolcs.

Szegedi RSC: BOROS 15/3, KŐHÁZI 10/6, Kajtár 2, Fodor 6, VÁRADI 17. Csere: Kornmann 10, Pásztor 9, Kedvessy. Edző: Földi Alexandra.

A mérkőzés előtt a miskolciak ajándékkal kedveskedtek a találkozó napján születésnapját ünneplő szegedi alakulat edzőjének.  Az "adakozó hangulat" az első negyed második felében a tartalékos hazai csapat játékosaira is kihatott, a miskolciak védekezési hibáit a hazai palánk alatt sok lepattanót visszaszerző szegedi lányok a 17 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Váradi Nóra vezérletével 7 pontos előnyt szereztek.

A második szakaszra összekapták magukat a hazaiak, akik a félidő hajrájára a szintén dupla-duplát elérő Arad Zsófia (26 pont, 18 lepattanó) vezérletével 1 pontra feljöttek. Ekkor azonban Kőházi Fanni 2 triplája egy 10–0-s szegedi rohamot indított útjára, végül a felek 9 egységnyi vendégvezetéssel vonultak pihenőre.

Térfélcsere után a hazai együttes játékát ügyesen szervező, s szintén dupla-duplával záró Kecskés Karina (15 pont, 13 gólpassz) jóvoltából pontosabbá vált a miskolci együttes támadójátéka, de a vendégeknél előlépett szintén dupla-dupláig jutó Boros Eszter (15 pont, 11 lepattanó), akinek kosaraival visszaverte a Miskolc felzárkózási kísérleteit, s a Szeged 6 pontos előnnyel várta a záró etapot.

A hihetetlen izgalmas 4. negyed közepére nemhogy ledolgozta hátrányát a hazai együttes, de egy 7–0-s szériával át is vette a vezetést. Ezt követően váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a hajrában a hazaiak két legjobbjának, Aradnak és Kecskésnek egy-egy triplája a Miskolc javára döntötte el ezt a színvonalas, izgalmas összecsapást.

Lippai Szabolcs: - Bányai Bogi és Sikora Emő kiesése után, sajnos amatőr bajnoki mérkőzésen Takács Anna is megsérült, így három játékosunkat kellett nélkülöznünk. Az első félidőben a vendégcsapat rengeteg támadólepattanót szedett, amelyeket rendre kosárra is váltott. A harmadik negyedben ellenfelünk már tíz ponttal is vezetett, de minden erőnket mozgósítva, a záró játékrészben sokat javítva játékunkon sikerült megfordítanunk a mérkőzést. A TF ellen elszenvedett 1 pontos fájó vereség után győzni tudtunk egy végig jól küzdő csapat ellen. Ezúton is szeretnénk nagyon boldog születésnapot kívánni a Szegedi RSC edzőjének, Földi Alexandrának!

Földi Alexandra: - Először is gratulálok a Miskolcnak, a végjátékban sokkal jobban játszottak, mint mi. Azt gondolom, hogy a hét ember, akiket forgatni tudtam, a meccs végére elfáradt – leginkább a harmadik negyed végére és a negyedik negyed elejére. Sajnálom, bár nekünk itt több mint 10 ponttal kellett volna nyernünk, de nem ez lett volna az egyetlen feltétele annak, hogy bejussunk a négybe. Győzelemmel szerettünk volna hazatérni, kár, hogy ez nem sikerült. Köszönöm szépen a miskolciaknak az ajándékot!

Statisztika

 

Nyugati csoport, 12. forduló:

NKE-CSATAPTE-PEAC 6253 (2011, 1315, 158, 1419)

Budapest, Ludovika Aréna, 40 néző. V.: Tóth, Bagi.

NKE-CSATA: TAKÁCS 25, Kovács 1, , KUNDRÁTH 12/12, Szarka 5, GAÁL 4 . Csere: POLGÁRI 12/6, Csarankó 1, Székely 2, Juhász. Edző: Mányoky Fanni.

 

PTE-PEAC: Szabó 3/3, TEMES 12/3, Szabó 7, Kóbor 6, BÁTAI 6. Csere: Szomor 1, Krikler 3, Süle 4, PROPSZT 11/9. Edző: Bekk Zsanett.

 

A hazai csapat lendületes, pontos és jó játékkal kezdte a mérkőzést, amivel kilencpontos előnyt szerzett az első negyed végére. A PEAC rendezte sorait, s ha szűken is, de a vendégcsapat megnyerte a 2. szakaszt. A 3. negyed megint a hazai alakulaté volt, amelynek játéka ismét magabiztossá vált, így a záró etapot már 14 pontos előnnyel várhatta az NKE-Csata. A szívósan küzdő PEAC próbálta ledolgozni hátrányát, csökkentette is, de megfordítani már nem tudta a mérkőzést.

Mányoky Fanni: - Gratulálok mindkét csapatnak! Sikeresen kezdtük el a mérkőzést, és a nagyobb előnyünknek köszönhetően egy percig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Megyünk tovább, még fontos két mérkőzés vár ránk!

Bekk Zsanett: - Gratulálok az ellenfelünknek! Nagyon álmosan, puhán kezdtük a mérkőzést, és ez rányomta az egész mérkőzésre a bélyegét.

Statisztika

 

SMAFC–Közgáz SC és DSK 46–99 (6–24, 12–27, 14–26, 14–22)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Rudasics, Tóth.

SMAFC: Pados 7, Rabatin 6/6, Kollár 2, CZIRJÁK 23, Pogonyi. Csere: Rátkovics 8, Rajnai, Határ, Besenyei. Edző: Panta István.

Közgáz SC és DSK: HERENDI 8, HIDAS 23/3, PATAKI 10, FARKAS 17/3, Szammer 15. Csere: RONTÓ 13/9, Galba 13. Edző: Németh Kata.

Az első negyed eredménye csalóka, mert a SMAFC lányoknak ugyanúgy megvoltak a helyzetei, mint Németh Kata lányainak, csak a támadásokat nem sikerült "pontosan" befejezniük, így a jóval hatékonyabban kosarazó Közgáz megnyugtató, közel 20 pontos előnyt szerzett, ráadásul  a negyed végén Kollár Dorka megsérült, és emiatt kivált a játékból. A második negyedben a Czirják Anna jóvoltából a hazaiak is vezettek pár ügyes, s sikerrel befejezett akciót, de a fővárosi együttes a Szammer Anett, Hidas Réka, Pataki Dóra trió vezetésével tovább növelte előnyét, és több mint 30 pontos vezetéssel mehetett a szünetre.

Szünet után a Közgáz továbbra is jobban összpontosítva játszott, a pontos passzok meghozták pedig a tiszta helyzeteket, amelyeket a vendégjátékosok a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Farkas Fanni (17 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) vezérletével biztos kézzel értékesítettek. A SMAFC-os lányok egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet, s bár voltak szép felvillanásaik, a vendégek fölényes sikerét végül nem tudták kétségessé tenni.

Panta István: - Az első félidő teljesítményével nem voltam megelégedve. Egy kis fejmosás után a lányok összeszedték magukat. A harmadik negyedben egészen, a negyedik negyedben pedig kifejezetten jól dolgoztak a lányok. Ahhoz képest, hogy a Közgáz otthonában közel száz pont különbséget kaptunk, most ötven pont környékén volt a különbség. Jó úton járunk, és a csapat láthatóan fejlődik. Néha lelkesedésbeli problémáink vannak, de megpróbáljuk pótolni ezt is. Gratulálok az ellenfélnek!

Németh Kata: - Gratulálok mindkét csapatnak!

Statisztika

 

Széchenyi Kosárlabda Akadémia–BME-MAFC 75–66 (21–19, 14–20, 20–16, 20–11)

Győr, Egyetemi edzőcsarnok 20 néző. V.: Vajda, Sebesi

SZKA: Szűts 5/3, Horváth D. 3, Horváth K. 2, NAGY R. 27/6,  BICZÓ 19. Csere: Bánszegi 6, Tóth, Perl 2, GOSZTOLA  8, Gyuricza 3, Edző: Barthalos István

BME-MAFC: BOZSÓ 11/3, BENKÓ 13/9, Kardos 6, Horváth 11, Selmeczy 6, Csere: DÁVID 19/9.  Edző: Gorácz Árpád


Mindkét oldalon voltak hiányzók, előzetesen a fővárosiak tűntek tartalékosabbaknak. A színvonalas, kiegyenlített nyitó etap után a vendégek játékát remekül szervezve 11 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Bozsó Katica, a szintén dupla-dupláig jutó Benkő Glória (13-13 pont és lepattanó), valamint a cserepadról rendkívül ügyesen "beszálló" Dávid Dóra vezérletével meglepetésre, de nem érdemtelenül a fővárosi alakulat a szünetre négypontos előnyre tett szert. Térfélcsere után a Győr igyekezett erősíteni, a zárószakasz döntetlen állásról indult. Ez egyértelműen a hazaiaké volt, a győri együttes dupla-duplázó centerei, Nagy Rebeka (27 pont, 11 lepattanó) és Biczó Laura (19 pont, 15 lepattanó) jóvoltából a 4. negyedre felőrölte ellenfele ellenállását, s ha a vártnál jóval nehezebben is, de megnyerte a színvonalas összecsapást.

Barthalos István: - Sokadik alkalommal sikerült csapatként játszva nyernünk. Bizakodó vagyok a folytatásra nézve. Most már teljes erővel a négyes döntőbe jutásra koncentrálunk. Gratulálok a Műszaki Egyetem csapatának. Ellenfelünk amellett, hogy hősiesen küzdött, nagyon jól is játszott.

Gorácz Árpád: - A Győr azt játszotta, amit vártunk, a fizikai fölényét érvényesítette. Gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez! Ugyanakkor saját játékosaimnak is jár a gratuláció és az elismerés, hiszen tartalékosan is meglepően éretten, okosan és fegyelmezetten játszottak.

Statisztika

Szöveg: Botár László, Márványkövi Ferenc
Fotó: Práczki Péter

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink