114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ismerd meg a FISU-t, az egyetemi sport nemzetközi szervezetét

Tudtad, hogy már hetvenkét éve létezik a FISU, az egyetemi sport nemzetközi szervezete? És azt, hogy a kezdeti nyolc tagszervezet helyett ma már 174-et felügyel? Infók és érdekességek dióhéjban.

Olvasási idő: 1,5 perc

Ismered Jean Petitjean nevét? Ő az, aki 1923-ban megrendezte a World Student Games nevű sporteseményt Párizsban, amivel kezdetét vette az egyetemi sportolók nemzetközi küzdelme, az Universiade elődje. A FISU vezetői nem feledték a francia úriember tevékenységét, és róla nevezték el a legmagasabb rangú díjukat, amelyet az egyetemi sportélet terén kifejtett tevékenységért ítélnek oda. A Jean Petitjean-díjban 2015-ben a MEFS is részesült. 

Az alapok

A FISU-t 1948-ban alapították, az első Universiadét azonban csak 1959-ben rendezték! A torinói Universiadét még 29, majd az 1960-as Chamonix-i téli Universiadét szintén 28 másik követte. A résztvevők száma folyamatosan nő, a kezdeti 1400 fős indulói létszámhoz képest a 2013-as kazanyi nyári Universiadén már közel 12 ezer sportoló vett részt!

Az Universiade mellett számon tartjuk az Egyetemi Világbajnokságokat is, melyeket 1963-tól rendez a FISU minden páros évben, 2013-ban már az ötvenéves évfordulót ünnepelte a sorozat! Az idei évben 30 sportágban rendeznek egyetemi világbajnokságot (32 a rekord, 2018-ból)!

Sport és oktatás

A FISU a sport mellett az oktatásban is kiemelkedőt nyújt, segíti a tagszervezeteit, hogy minél magasabb szintre emeljék az egyetemi sportot. Az egyetemi világbajnokságok évében, 1992 óta rendezik meg a FISU Fórumot, amelyen összegyűlnek a tagszervezetek képviselői, hogy az aktuálisan legfontosabb témákat megvitassák. Az idei FISU Fórumot Budapest rendezi majd augusztus 12-16. között.

Ismered a FISU logóját? Az U betűt, melynek bal szára öt különböző színű csíkból áll, az öt kontinenst szimbolizálva? És ismered a szervezet himnuszát, a Gaudeamus igiturt, amit nem csak a ballagáson éneklünk, de minden Universiadén ezt játsszák a győzteseknek? Érdemes megjegyezni Primo Nebiolo nevét is, aki az első Universiade megszervezésében, majd a FISU vezetésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Magyar vonatkozások

Budapest 1935-ben Nemzetközi Egyetemi Játékokat rendezett, 1965-ben pedig nyári Universiadénak adott otthont. Idén pedig három esemény: az amerikai futball EVB, a triatlon EVB és a FISU Fórum házigazdája lesz Magyarország (az előzetes tervek alapján, melyet a koronavírus-járvány befolyásolhat)!

A FISU-ról bővebben itt tájékozódhatsz.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: FISU (fisu.net), FISU Facebook

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink