114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Indul a cheer-szezon - Interjú az ELTE-BEAC edzőjével

Egy versenyen már túlvannak a magyar cheerleaderek, de a szezon nagy kihívásai még előttük állnak. A tavaszi cheer szezonról az ELTE-BEAC edzőjével és szakosztályvezetőjével: Nagy-Kismarci Bencével beszélgettünk.

Olvasási idő: 3 perc

 

J.M.: Most indul be igazán a cheer-szezon, de gondolom télen is vannak versenyek.

N.B: Télen annyira nincsenek versenyek. Felnőtt csapataink utoljára november 30-án, Ausztriában versenyeztek, ahonnét egy első és egy negyedik helyezéssel tértünk haza. Elégedettek voltunk az eredményekkel, hiszen női és koedukált csapataink is szinte hibátlan gyakorlatokat mutattak be. A december nagyrészt az évzárásról, karácsonyi gáláról szólt, ilyenkor mindig számot vetünk azzal, hogy mi is történt velünk az elmúlt egy évben.

J.M.: Gondolom, akkor a január már felkészüléssel telt?

N.B.: Abszolút! Hatalmas lelkesedéssel és tele motivációval vetettük bele magunkat az újévbe, hiszen felnőtt cheer csapataink májusban Németországba utaznak, hogy Európa legnagyobb versenyén: az Elite Cheer Championship-en méressék meg magukat. [az elmúlt években ez a verseny Európa legnagyobb versenyévé nőtte ki magát. Több mint 6000 sportoló versenyez a különböző kategóriákban és korosztályokban a legjobbnak járó címekért.] Emellett egy szinte teljesen új tánccsapattal vágunk neki a tavaszi szezonnak, valamint utánpótlás sportolóink is szépen haladnak a versenyfelkészüléssel.

J.M.: Miért lesz különleges a németországi verseny?

N.B.: Ez a verseny azért lesz különleges, mert a versenygyakorlatunknak egy teljesen új pontozási rendszernek kell megfelelnie, így a megannyi új elem rendkívül sok kihívást tartogatott számunkra, melyeket edzőtáborainkban külföldi edzők segítségével próbáltunk tökéletesíteni.

J.M.: Hány csapattal indultok az Elite Cheerleading Championship-en?

N.B.: A BEAC egy felnőtt koedukált és női csapattal, míg a dunaújvárosi Spartan Cheerleading Sportegyesület egy koedukált felnőtt csapattal, egy női kiscsapattal és egy párossal nevez a versenyre.

J.M.: Szurkolhatunk még magyar versenyzőknek nemzetközi megmérettetésen?

N.B.: Az Európai Cheer Szövetség által szervezett Európa-bajnokságnak az idei évben júliusban, Olaszország ad otthon. Magyarországot a gyöngyösi Dream Team Cheerleaders csapata, valamint a Budaörsi Vivace Egyesület csapatai képviselik a kontinensviadalon. Előbbi junior cheerleading, míg utóbbi felnőtt performance cheer (pom dance) kategóriában.

J.M. Evezzünk hazai vizekre. Mik lesznek a szezon legfontosabb magyarországi versenyei?

N.B.: A tavaszi versenyszezonban 4 versenyt rendezünk. Február 15-én Győr adott otthont a Valentines Cheer Cup országos bajnokságnak, míg március 21-én, Budapesten méretik meg magukat a csapatok az ELTE Spring Open nyílt bajnokságon, az egyetemi csapatok ugyanekkor a Cheer MEFOB-on versenyeznek. A szezonzáró és egyben legnagyobb presztízsű verseny május 16-án a Magyar bajnokság, melynek Gyöngyös városa ad otthont.

J.M.: Várhatóan mekkora lesz a cheerleading MEFOB létszáma, várható-e növekedés az előző évekhez képest?

N.B.: A 2020-as Cheerleading MEFOB a részvevő egyetemek és sportolók létszámát tekintve az előző évekhez hasonló lesz. Bár a nevezési határidő még nem telt le, azt bizton állíthatjuk, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét show cheer team kategóriában lesz a legnagyobb verseny.

J.M.: Hogy érzed, népszerűbb lett a cheerleading az elmúlt fél, egy évben?

N.B.: Úgy látom, hogy igen, egyre népszerűbb lesz a cheerleading. Mind több helyen ismerik el magát a sportágat, illetve a sportolókat, akik fantasztikus teljesítményt nyújtanak mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken! A jelenleg működő hazai egyesületek mindegyike azon dolgozik, hogy biztossá tegyék a sportág alappillérit Magyarországon, és minél több mindenkivel szeretessék meg a sportolást a cheerleadingen keresztül.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: ELTE Cheer (Instagram)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink