114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Így boldogulj kezdőként okosan a sípályán!

Ha már megvan az elhatározás, az úticél és a felszerelés, hogy új sportágat építs a kedvenceid közé, akkor már az alapokra is fordíts elegendő időt!

Olvasási idő: 3 perc

 

Habár egyszerűnek tűnhet a síelés a tévén keresztül, a valóságban azonban minden mozdulatnak jelentősége van, mi több, már a hozzánk passzoló sífelszerelés és a helyes ruházat kiválasztása is igen nagy jelentőséggel bír.

Kezdésként íme az alapok (amiket mindenki "tud", de ...):

1. Soha ne indulj el síelni biztosítás nélkül! Ma már minden biztosító kínál speciálisan síelésre optimalizált ajánlatokat. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem elegendő, a legtöbb tagállamban ugyanis kizárólag alapellátást finanszíroz, de a speciális, nagyösszegű károkat - pl: mentés, szállítás - semmiképpen nem fedezi!

2. Nagyon ügyelj a ruházatodra, mindig öltözz rétegesen, melegen! Inkább több vékonyabb réteg legyen rajtad, a legalsó ne pamut, hanem valamilyen légáteresztő legyen. Ne vegyél fel több zoknit, még akkor sem, ha úgy érzed, hogy anélkül fázni fogsz. Ahogy elkezdesz mozogni, a lábad vérkeringése is megváltozik. A legfelső réteg pedig mindig legyen vízálló! Tuti tipp: legyen sok zsebed, hogy az irataid, kulcsaid biztonságban legyenek. És tarthatsz bennük kis innivalót és nasit, ami jól jöhet.

Napszemüveg vagy síszemüveg legyen mindig rajtad, a nap ellen fényvédővel is védekezz, az arckrém pedig a hideg és kiszáradás ellen védi a bőrödet!

Tipp: Ha először síelsz, akkor érdemes inkább bérelni a lécet és a sícipőt. A síléc legyen 20-30 cm-rel kisebb, mint a testmagasságod, mert így könnyebben tudsz majd fordulni!

3. Még mielőtt belevágnál a sportba, nézz tutorial videókat a neten, vagy keress valami beltéri síelés-előkészítő foglalkozást! Ha már szárazon begyakorlod a mozdulatokat, könnyebb lesz a havon is! A sípáláykon is van lehetőség órákat venni, tájékozódj az úticélod helyszínén igénybevehető lehetőségekről előre!

4. Ismerd meg a pályák színezését: a zöld a legegyszerűbb pálya, ezt követi a kék, a piros, végül a fekete. Kezdőként ne legyél nagylegény, kezdetben maradj a zöld pályán!

Ha már a pályán vagy, erre fókuszálj:

1. Ne felejts el bemelegíteni! A nem kellően bemelegített izmok nem mozognak olyan könnyen, a síbalesetek pedig nem kizárólag a kikapcsolódást ronthatják el, de hosszú távon is okozhatnak mozgásproblémákat.

2. Ne síelj egyedül! Legyen melletted egy oktató, aki figyel minden mozdulatodra, segít, ha nem megy valami.

3. Elsőként a hóekézést (lábak V-alakban) érdemes jól begyakorolni, mert ezzel tudsz megállni. Mivel nem egyedül vagy a pályán, fontos elsajátítani ezt a képességet.

A hóekézésből szép lassan kell eljutni a párhuzamos léctartásig, lényeg, hogy nem szabad ezt siettetni, hogy biztonságosak maradjanak a mozdulataid.

A lábaidat mindig hajlítsd be, vállaidat tartsd egyenesen, a testsúlyodat, helyezd előre, mert ha hátradőlsz könnyen megbillensz és elesel!

4. Habár egyszerűnek tűnik, ennek ellenére a sífelvonók helyes használatát is gyakorolni kell. 

5. Készülj fel az esésekre! Minél nagyobb testfelülettel érsz talajt, annál többet fog fel az esésből így kisebb a sérülés veszélye. Amikor visszaállsz a lécekre, akkor azok a pálya irányára merőlegesek legyenek, nehogy véletlenül elindulj, amivel másokat is veszélybe sodorsz.

Hiába látszik egyszerűbbnek a sífutás, mégis sokkal nehezebbek azok a mozdulatok, így kezdőként érdemesebb a lesiklást választani.

Itt további tippeket olvashatsz!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotók: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink