114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Igazi kihívás a bringás kalandtúra!

Ha szeretsz az érintetlen természetben bringázni, nem félsz a kihívásoktól, és van benned jó adag kalandvágy, válaszd a kerékpáros kalandtúrát! Meglátod, nem fogsz csalódni!

Olvasási idő: 2,5 perc

A bikepacking tour – magyarul kerékpáros kalandtúra – olyan műfaj, amelyhez nemcsak kellő bringástudás, hanem bátorság és kalandvágy is kell. Sokan csak minimalista kerékpározásnak hívják, okkal: célja, hogy strapabíró kerékpár nyergébe pattanva szokatlan, a civilizációtól messze eső helyeket fedezzünk fel egyszerű, a „túlélést” elősegítő eszközökkel.

Nem hangzik valami jól? Meglehet, de ne ijedj meg! A kockázatvállalásért és kényelmetlenségért cserébe felejthetetlen élményeket kapsz, amelyekre életed végéig emlékezni fogsz. Ahhoz azonban, hogy a bringatúra valóban maradandó maradjon, jobban meg kell ismerned ezt a műfajt!

Egy kis történelem

Története mindössze néhány évre nyúlik vissza. A műfaj úttörője, Eric Parsons 2007-ben tervezte meg az első, kifejezetten ilyen túrákra alkalmas „súlytalan” kétkerekűjét, amelyet a célnak alárendelt vázas táskákkal szerelt fel. Később többen – Cass Gilbert, az ausztrál női bajnok Lael Wilcox és Joe Cruz – is finomítottak rajta.  

Miből áll az alapfelszerelés?

Fém- vagy műanyagvázas, kormányra szerelhető, felgöngyölíthető táskából, a nyereg alá erősíthető táskából, valamint hátizsákból. Fontos, hogy a bicikli bírja a gyűrődést, ezért érdemes széles gumikat és felfüggesztést használnunk.

A kalandtúra és a hagyományos túrakerékpározás

A kalandtúra szerelmeseinek – szemben a hagyományos túrakerékpározókkal – arra kell figyelniük, hogy sokkal kisebb súlyokat tegyenek bringájukra, így nem lesz kínszenvedés, amikor árkon-bokron keresztül, hóban, sárban, homokban és meredek lejtőkön vagy kaptatókon kell tekerniük.   

A kalandtúrára tervezett táskák aerodinamikai szempontból jóval fejlettebbek, így a túrabringákhoz képest a kalandbicók sokkal fürgébbek, és könnyedén szállíthatunk velük nehéz cuccokat.

A jó kalandbringa keskeny, továbbá váltója is feljebb van, mint a hagyományos kétkerekűé.

Az sem mindegy, mennyire rázkódnak csomagjaink: a kalandkerékpárokat úgy készítik, hogy tekerés közben a táskák ne billegjenek ide-oda.

Végül, de nem utolsósorban, a kalandtúrás biciklik felszerelése sokkal királyabbul néz ki, bár ízlések és pofonok különböznek.  

Mikor menjünk kalandtúrára?

Erre a nyár a legjobb időszak. Nemcsak azért, mert ekkor – főleg augusztusban – kiszámítható és kevésbé csapadékos az időjárás, hanem azért is, mert nincs vadászidény. Az időjárás azért fontos tényező, mert az igazi kalandtúrások sátorban alszanak, a kora ősztől késő tavaszig tartó vadászidényben pedig azért hanyagoljuk a túrát, mert egy-egy eltévedt puskagolyó akár tragédiát is okozhat.

Hova menjek itthon kalandtúrázni?

Ha bejáratott útvonalra vágysz, és semmit sem szeretnél a véletlenre bízni, látogasd meg a Bikepacking Hungary Kalandbringás Sportegyesület honlapját, ahol nemcsak a legtutibb hazai útvonalakról, hanem a szükséges felszerelésekről is hasznos tippeket kapsz. Ha pedig már úgy érzed, elég erős vagy ahhoz, hogy megméresd magad, nevezz be az ország egyik legszebb útvonalán (Őrség–Budapest–Sátoraljaújhely) végighaladó Hungarian Divide valamelyik távjára.

Néhány jó tanács

  • Mielőtt belevágsz az első túrádba, érdemes megfelelő kondiba kerülnöd!
  • Ne vállald túl magad, először válassz rövidebb, könnyen teljesíthető távokat (10-20 kilométer)!
  • Eleinte válassz magadnak útitársat, az egyedüli túrázásra később is ráérsz, ha már szereztél elég tapasztalatot!
  • Kérdd ki tapasztalt bringatúrás véleményét azzal kapcsolatban, mit vigyél magaddal!
  • Ha lehet, kezdetben válassz mások által bejárt és bejáratott útvonalakat!
  • Ha már több tapasztalatod van, te is megtervezheted saját útvonaladat, de számíts arra, hogy ki kell kérned néhány szakhatóság véleményét is (pl.: erdőgazdaság)!
  • Ha lehet, nyáron menj túrára, és kerüld azokat az évszakokat, amikor tart a vadászidény!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás:
bikepackinghungary.com,  bikepacking.com,  worldbiking.info
Kép: Bikepacking Hungary Facebook-oldala (Domaniczky Tivadar)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink