114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Huszonnyolc pontos hátrányból fordított a Szombathely a férfi egyetemi bajnokságban

Nagy pontkülönbséggel végződött, egyoldalú mérkőzések mellett izgalmas rangadókat is hozott a heti forduló a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A Keleti csoportban a Nyíregyháza végig szoros, kiélezett mérkőzésen győzte le a Debreceni Egyetem gárdáját, a Nyugati csoportban a Szombathely – jóllehet a második etap közepén 28 pontos hátrányba került –, végül nyert a BME-MFC otthonában.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport, 8. forduló.

 

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület–Debreceni Egyetem 80–77 (22–19, 16–23, 20–14, 22–21)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok,40 néző. V.: Gergely, Zalai.

Nyíregyháza: VASKÓ 9/9, Demeter 6/3, KOVÁCS Z. 14/6, SITKU 11/3, MOKÁNSZKI 36/6. Csere: Tisza 4. Edző: Hegedűs Ferenc.

Debreceni Egyetem: POLLÁK 20/9, Várbíró 6, Berzi 2, Opre 7, GÁSPÁR 13. Csere: ZSUGA 13/9, FÁBIÁN 14, Sólyom 2. Edző: Kádár Tamás.

Kemény, harcos játékkal, és nagy iramban kezdődött az északkeleti rangadó. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hazaiaknál az igen "mutatós" 36 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával záró Mokánszki Máté, a vendégeknél Pollák Balázs volt a legeredményesebb. A hazaiak próbálták lassítani a játékot, de a Debreceni Egyetem lendületével nem tudtak mit kezdeni, így négypontos vendég előnnyel fordultak a csapatok. A második játékrész is kiélezett, színvonalas küzdelmet hozott. A végjátékban a hazaiak egy triplával előbb hét ponttal elléptek, majd miután a végig szívósan, jól küzdő vendégek ledolgozták hátrányukat, újabb hárompontos találatnak köszönhetően végül megnyerték a rangadóhoz méltó, végig kiélezett, magas színvonalú mérkőzést.

 

Hegedűs Ferenc: - A vártnak megfelelően nagyon erős és izgalmas mérkőzés volt, a végjátékot szerintem jobban bírtuk, bár az egész mérkőzésen nagyon gyengén dobtunk. Az ellenfél szenzációsan játszott, magasak, ügyesek, jók,  mindkét csapatot a legjobb négy közé várom.

Kádár Tamás: - Gratulálok a csapatomnak.

Statisztika

ELTE-BEAC–Szegedi RSC 76–36 (20–12, 24–7, 23–10, 9–7)

Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Bátovszky, Lövei.

ELTE-BEAC: MOKOS 11, MOLNÁR 15/9,Gyurcsányi 3/3, CZIMER 11/6,  BARTOS 11/3. Csere: KONCZ 9/3, Szabó 6, Jónás 4, Tímár 6/6, Mayer, Torda. Edző: Tima Gergely.

Szegedi RSC: Kereszty 3, Kopanecz M. 3, Kaszai 2, KÉRI 8/3, Hajdú. Csere: KOPANECZ T. 10, Liszkai 10, Kubik. Edző: Mészáros Vivien.

 

Az alsóházi rangadó végig jó iramban zajlott, bár kezdetben mindkét csapat rendkívül pontatlanul játszott, sok labdát eladott. Összességében végig a hazaiak irányították a játékot, amely a második negyedben a jó döntéseknek és a szép támadásoknak köszönhetően jelentős előnyre tett szert. A második félidőben valamit javult a vendégcsapat védekezése, azonban támadásban a mérkőzést 1/18-as triplamutatóval záró, gyengén dobó szegediek nem találták a ritmust, így végül sima győzelmet aratott a hazai csapat.

Tima Gergely: - Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, valamint köszönöm az ellenfélnek a fair küzdelmet.

Mészáros Vivien: - Annak ellenére, hogy hiányos csapattal érkeztünk, ennél többet vártam, nagyon fegyelmezetlenül játszottunk. A védekezés a második félidőben tűrhető volt, de jelenleg nem tudunk pontot dobni, és így pedig nem lehet még csak szoros mérkőzéseket sem játszani. Gratulálok az ellenfélnek.

Statisztika

 

TFSE–Debreceni Medikus SE 109–58 (27–10, 25–8, 32–18, 25–22)

Budapest, Testnevelési Egyetem E terem, 40 néző. V.: dr. Szakáll, Németh.

TFSE: KOVÁCS M. 17/15, SCHUBERT 16/12, Király 9/3, KELENFÖLDI 11/3, FÉLIX 8. Csere: KOVÁCS B. 15/3, LAMAN 19/9, Szabó 2, Váczi 6/6, Pataki 6/6. Edző: Boros Zoltán.

Debreceni Medikus SE: HORAI 11/6, Welkey 9/6, Nádasi 9/3, Mlcoch 6, CSIRPÁK 23/3. Edző: Kovács István.

A tartalékosan felálló Medikus-csapat szerezte az első kosarat, ám a TFSE hamar megtalálta a jó dobóformáját, közelről és távolról egyaránt eredményesen dobott. A hazai csapatból főleg Kovács Martin és Schubert Bence jeleskedett a hárompontos vonalon túlról, míg a vendégek a 23 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Csírpák Patrik eredményes támadójátékának köszönhetően tudták tartani a lépést a budapesti csapattal. A folytatásban tovább nyílt az olló, a második negyedben már több mint 20 pont volt a két csapat közötti különbég, és ezzel el is dőlt a mérkőzés. A második félidőben mindkét csapatnak voltak jobb és rosszabb periódusai, dicséret illeti a debreceni csapatot, hiszen végig küzdöttek, a TFSE pedig – amelyben Laman Richárd (19 pont, 13 lepattanó) és Kelenföldi Domonkos (11-11 pont és lepattanó) is dupla-duolát ért el – minden negyedet magabiztosan megnyerte úgy, hogy összesen 19  hárompontos kosarat ért el. A mérkőzés végén az volt a kérdés, hogy eléri-e címvédő a 100 pontot. Mint kiderült, elérte.

Boros Zoltán: - Örülök, hogy mindenki pályára lépett és hogy mindenki tudott pontot szerezni, több fajta szerkezetet is ki tudtunk próbálni. Gratulálok a Debreceni Medikus csapatnak, voltak olyan támadásaik és egyéni megoldásaik, amelyeket nehezen tudtunk védeni, de gyors indításainknak és tripláinknak köszönhetően már az első félidőben sikerült nagyobb előnyre szert tennünk, amit a második félidőben növeltünk .

Kovács István: - Hiányos csapattal álltunk ki erre a mérkőzésre, és sikerült tisztesen helytállnunk sportszerűen játszó ellenfelünk ellen. Köszönöm a hazai csapatnak a hozzáállást, illetve a játékosaimnak, hogy vállalták a mai utat.

Statisztika

 

Nyugati csoport, 8. forduló

 

Közgáz–SMAFC 95–54  (28–13, 17–13, 23–17, 26–11)

Budapest, Kinizsi u. 20 néző. V.: Pohánka B., Gyurka.

Közgáz: POLGÁRDY 16/6, Bernacchini 8/6, Horváth M. 11/3, KISS BARNABÁS 10, BEA 13/3. Csere: Fóti 8, ÚR 14, KOROMPAI 11/9, Kiss Bálint, Vörös M. 4. Edző: Vladár Csaba.

SMAFC: HORVÁTH M. 17, Heiszenberger 4, Tukovits 4, SZEGEDI 19/6, Barcza 4. Csere: Janzsó 4, Nichter 2, Szilágyi, Erdős. Edző: Farkas Dávid.

A tripla-duplától egyetlen pattanóval elmaradó, a bajnokságban éppen a "földijei" ellen debütáló, soproni nevelésű  Polgárdy Ádám (16 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) és Bea Gergely vezérletével 11–2-es "repülőrajtot" vett a Közgáz. A szakasz közepén a 19 pontos,12 lepattanós dupla-duplával záró Szegedi Márton két triplájával a soproniak kiegyenlítetté tették a játékot. Úr Mátyás vezérletével a Közgáz azonban újabb 11–2-vel zárta a szakaszt, így a negyed végére 15 pontos előnyt szerzett. A második etap elején nemcsak a kezdő ötöse, hanem a játéka is leült a fővárosi alakulatnak, miközben az eredményesen játszó, a társait ügyesen kiszolgáló Horváth Máté vezérletével a SMAFC 10 ponton belülre került. A félidő hajrájára szépen "visszaszivárogtak" a Közgáz kezdő játékosai, akik néhány könnyű kosárral 20 pont fölé növelték a hazai előnyt. Ez a különbség állandósult a 3. negyedben, amelyben szép megoldások és bosszantó hibák váltogatták egymást mindkét oldalon. Polgárdy időnként felpörgette a Közgáz játékát, de a Horváth-Szegedi kettős állta a sarat. A negyed végén Korompai Zsolt két triplája megtörte a soproniak ellenállását, a záró etapban 40 pont fölé növelte előnyét a Közgáz a 30 percen át jól küzdő ellenfelével szemben.

Vladár Csaba: - Nem nagyon találtuk a ritmust a soproni zóna ellen, nem dobtunk jól és el is adtunk sok labdát. Ugyanakkor sikerült jó védekezéssel ellensúlyozni ezt, amelynek révén több labdát és könnyű kosarat is szereztünk. Gratulálok mind a két csapatnak, s ebben a hóban jó utat kívánok a soproniaknak.

Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak! Sajnos csak percekre tudtuk felvenni azt a ritmust, amely ahhoz kellene, hogy ilyen mérkőzéseken legyen esélyünk, a saját bőrünkön érezhettük, hol tart a csoport és a bajnokság élmezőnye.

Statisztika

 

NKE SE–PTE-PEAC 73–85 (18–25, 16–30, 17–14, 22–16)

Budapest, Ludovika Aréna 20 néző. V.: Bagi, Sértő.

NKE-SE: TASNÁDI 15/6, PÓCZOS 14, Pálvölgyi 11/3, Bolyki 8, Obermann 7/3. Csere: Dévényi 16/6,  Nagy 2. Edző: Ifj.Paulik Tamás.

PTE-PEAC: GRISZHÁBER 21/3, Varga 16, NYULÁSZ 15, Schuj 10/3, Gáspár 6. Csere: MAJOR 17/9. Edző: Földi Sándor.

 

Az iramra nem lehetett panasz a Nyugati csoport alsó felében tanyázó csapatok találkozóján, azonban a nagy gyorsaság sok pontatlanságot eredményezett, kezdetben mindkét oldalon. A 2. negyedben aztán megnyugodtak a vendégek, akik jó ritmusban, pontosan kosarazva, állva hagyták az NKE-t, így a félidőben 23 pont volt a különbség. Szünet után a hazaiak magukra találtak, és folyamatosan csökkentették a hátrányukat. A 4. negyed közepe táján 10 pont alá csökkentette hátrányát a szívósan küzdő, s ekkor már helyenként jól is játszó NKE, ám a hajrában újító pécsi legénységhez 8 pontnál már nem tudtak közelebb férkőzni. A két dupla-duplát elérő játékosa, Griszháber Oszkár (21 pont, 10 lepattanó) és Nyulász Barnabás (15 pont, 10 lepattanó) vezette PEAC végül 12 ponttal nyert, és megszerezte idénybeli harmadik győzelmét.

Ifj.Paulik Tamás: - Sajnálom, hogy későn ébredtünk, mert ebben a meccsben több volt, szerettük volna megszerezni az első győzelmünket. A félidőben pontosabb, higgadtabb játékot kértem, amit betartottak a fiúk, így sikerült fölzárkóznunk. Voltak szép megoldások, és biztató jelek, de ez sajnos kevés volt a győzelemhez.

Földi Sándor: - Sikerült gyorsan indulnunk és könnyű kosarakat szereznünk. A létszámfölényes helyzeteket jól használtunk ki, és ez döntőnek bizonyult. Gratulálok a játékosaimnak!

Statisztika

PTE Petőfi SE–Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 49–120 (11–34, 11–24, 5–30, 22–32)

Pécs, Tási csarnok, 20 néző. V.: Féczely, dr. Szalóki.

PTE Petőfi SE: Kovács 6, Ahmed 10/6, Nagy 3, Pontyos 8, Varga 2. Csere: Huszka 2, Árok 3, Scherk, Cseri 3, Szavai 8/6, Sulyok 2, Aladics 2. Edző: Petőfi Áron.

Mosonmagyaróvár: KOVÁCS 8/6, KÁMÁN 24/12, Tóth, Mándity 5, RÁTVAY 18. Csere: NAGY-BÍRÓ 7, DOMSITZ 24, Hágen 8, Iváncsics 6, GEIGER 16/6, Varga 4. Edző: Laky Tibor.

A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, és masszív, szervezett védekezésükkel, valamint jó helyzet kihasználásukkal végig nagy fölényben játszva, fokozatosan növelve előnyüket végül nagy különbségű győzelmet arattak. A hazaiak sok labdát szórtak el, amelyek könnyű pontokat eredményezett a jól védekező, végig nagy kedvvel játszó, lendületesen támadó  mosonmagyaróváriaknak, akik közül Domsitz Márton (24 pont, 22 lepattanó) és Geiger Bálint (16-16 pont és gólpassz) is dupla-duplával zárta a találkozót.

Petőfi Áron: - Gratulálok az ellenfélnek. Reálisan nézve ennyi a különbség a két csapat között. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Laky Tibor: - Örülök, hogy létszámban megvoltunk, hiszen céljaink eléréséhez fontos, hogy minden mérkőzésen kellő létszámban legyünk. Sajnálom, hogy a pécsi csapat nem tudott nagyobb ellenállást kifejteni.

Statisztika

BME-MAFC–Szombathelyi  ESE 73–76 (15–7, 23–13, 22–28, 13–28)

Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Gaál, Józsa.

BME-MAFC:  Koflanovics 8/6, Tálos 13/6, LÁNG-MITICZKY  11/9,  Csepregi, FEKETE 14. Csere:, Horváth, Svéda 10, Komma 9, Baranyi 4, Nagy.  Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

SzoESE: Horváth Cs. 7, Soós 14/6, Schveighoffer 9/3 Oroszi 3/3 KÖRMENDI 23/9. Csere: HÓDI 20/18, Monek, Novák.  Edző: Kéri Péter

A mérkőzésre kilátogató nézők teljesen ellentétes félidőket láthattak.

A BME az első félidőben jó ritmusban, magabiztosan játszott, míg a vendégcsapat enerváltan kezdett. A hazaiak pontosan céloztak, összeállt a védekezésük, összeszedetten játszottak. A SzoESE oldalán sok volt az eladott labda, nem találták a fogást a "műszaki alakulaton", így a dupla-dupláig jutó Fekete József (14 pont, 11 lepattanó) vezette hazaiak jelentősen meglépetek a szétesően játszó SzoESE együttesétől. A 2. negyed közepén 28 (!) ponttal, 35–7-re vezetett a BME, ezt követően kezdtek "éledezni" a vendégek, szünetig egy 13–3-mal "benéztek" 20 pont alá.

A második félidőben a vendégcsapat tovább folytatta a felzárkózást, miközben a BME csapata idegesen, kapkodva, rossz ritmusban játszott. A szombathelyiek teljesítménye jelentősen feljavult, elsősorban Hódi Patrik és Körmendi Bence jóvoltából kintről is betaláltak, és agresszívan  védekeztek.

A végjáték roppant izgalmasan és kiélezetten alakult, ami végül a vendégek győzelmét hozta: Oroszi Viktor egyetlen kosara, az utolsó percben beemelt hármasa a szombathelyiek sikerét jelentette ezen a rendkívül érdekes összecsapáson.

Tiba Klára: - Egyik félidő sem volt reális. Sem a plusz huszonnyolc, sem a mínusz harmincegy. Sajnos a rutinosabb Szombathely lehajrázott minket a végén. Talán egyszer vezetett  ellenfelünk, számunkra éppen a legrosszabb pillanatban.

Kéri Péter: - Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, az első félidőben egyáltalán nem találtuk a ritmusunkat. A szünet után sikerült más mentalitással játszanunk. A csapatnak volt tartása, huszonnyolc pontos hátrányból tudta megfordítani a meccset.

Statisztika

 

Fotó: Práczki Péter

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink