114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hölle Martin (BCE) a világ legfiatalabb fogathajtó egyéni világbajnoka

Egyéniben Hölle Martin győzött a szlovéniai Lipicán rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat sorozatban harmadszor diadalmaskodott.

2017. szeptember 18 – 24 között Lipicán került megrendezésre a Kettes Fogathajtó Világbajnokság, amelyen a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója Hölle Martin egyéniben és csapatban is képviselte hazánkat.

A magyarok egyéniben is és csapatban is világbajnokként készültek és utaztak a világbajnokságra. Tóth Tamás szövetségi kapitány hat hajtót nevezett – Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Hölle Martin, Kákonyi Norbert, ifj Nagy Tibor, Szilágyi Zsolt. 

 

A pónivilágbajnok Hölle több mint 11 hibaponttal vezetett a vasárnapi zárószám, az akadályhajtás előtt, amelyben 6,24 ponttal zárt, így biztosan tartotta meg nagy előnyét. A 11-szeres világbajnok, egyéniben és csapatban is címvédő Lázár Vilmos 3,59 hibaponttal teljesítette a rendkívül nehéz pályát, egy pozíciót javítva ötödikként fejezte be a versenyt, a magyar csapat pedig - a nyolcszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán pénteki kizárása ellenére - másodszor is megvédte a címét, mert a németek nem tudták ledolgozni több mint hat hibapontos hátrányukat.

Az akadályhajtásban fordított sorrendben indultak a hajtók, így Hölle utolsóként vágott neki a pályának, amelyet kizárólag a lengyel Sebastian Bogacz tudott verőhiba nélkül és limitidőn belül teljesíteni. Az éllovas kedvező helyzetben volt, mivel a mögötte második, olasz színekben versenyző Jozsef Dibak rengeteget rontott, ráadásul a németek sem hajtottak hibátlanul. Hölle elbírta a nyomást és biztosan hozta a kötelezőt.

Forrás: FB

"Az utolsó versenyszámban izgultam legkevésbé, mert tudtam, mekkora előnyöm van. A húsz kapuból a tizediknél vertem le a labdát, amin nagyon felidegesítettem magamat, mert onnan már alig maradt hibázási lehetőség ahhoz, hogy csapatban élen maradjunk. Szerencsére azután hibátlan maradtam, csak a limitidő túllépésért kaptam hibapontokat" – értékelt Hölle Martin, aki előzőleg dobogós helyben reménykedett. A felkészülés során ugyan három hollandiai viadalon is győzött, ezzel együtt a vb-n aranyéremre nem számított.

A csapatot illetően elárulta, hogy Lázár Zoltán kizárása után kissé kétségbe estek, mivel ő húzóembere a válogatottnak, és a kiválása miatt Lázár Vilmossal egyiküknek sem lehetett már "lyukas" számuk. Hozzátette, végül sikerült megtartani a díjhajtásban szerzett előnyt, ráadásul tudomása szerint még sosem volt olyan, hogy gyakorlatilag kétfős csapat nyerjen.

XVII. Kettesfogathajtó Világbajnokságon nyolcadszor lett magyar az aranyérmes, ezt megelőzően Lázár Vilmos ötször, míg öccse, Zoltán, továbbá Kecskeméti László egyszer-egyszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Csapatban ez volt a hetedik magyar diadal. Az elmúlt három vb-n mindig más volt a harmadik tag a Lázár fivérek mellett, idén Hölle Martin. A mezőny legfiatalabb tagjaként egyéniben világbajnoki címet szerzett, míg a Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal kiegészülő magyar csapat sorozatban harmadszor lett első. Martin ezzel a két győzelemmel a magyar fogathajtósport 97., és 98. éremszerzője, aki így a világ legfiatalabb fogathatjó egyéni világbajnoka lett egyben, megelőzve a ranglistán Lázár Vilmost, aki 24 évesen érte el ezt a fantasztikus eredményt.

Újdonsült bajnokunk póni kategóriában kezdte a fogathajtást, vb-aranyak után ezüstéremmel hagyta abba a pónival való versenyzést.

Abban a szerencsés helyzetben lehetek, hogy a világ két legjobb fogathajtójával voltam egy csapatban. Még nagyobb öröm az, hogy egyéniben legyőztem Lázár Vilmost, hiszen ő a legjobb kettesfogathajtó a Földön – méltatta a Lázár testvéreket, akik kisebb korában is példaképei voltak.”

 

A végeredmény: 

Egyéniben (HÖLLE Martin) és csapatban (HÖLLE Martin, LÁZÁR Vilmos, LÁZÁR Zoltán)  megvédték világ elsőségünket, a németek és a franciák előtt Lipicán (SLO) a XVII. Kettesfogathajtó világbajnokságon.

 

Egyéni:

1. Hölle Martin 148,90 hibapont 

2. Sebastian Warneck (német) 158,85

3. Beat Schenk (svájci) 159,82 

...5. Lázár Vilmos 162,05 

...14. Kákonyi Norbert 174,83 

...42. ifj. Nagy Tibor 196,00 

...58. Szilágyi Zsolt 210,63 

…Lázár Zoltánt kizárták a díjhajtás után. 

 

Csapat:

1. Magyarország (Hölle Martin, Lázár Zoltán, Lázár Vilmos) 310,95 hibapont

2. Németország (Lars Schwitte, Sebastian Warneck, Dennis Schneiders) 315,30

3. Franciaország (Francois Dutilloy, Franck Grimonprez, Michael Sellier) 336,73

 

 

Névjegy

HÖLLE Martin (1997 június 3.) - Újhartyán Gyémánt LK

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának másodéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója ezzel a lipicában elért eredményével a világon a legfiatalabb kettesfogathajtó egyéni és csapat világbajnok lett.

 

Edzői
Mieke van Tergouw (NED)

Claudio Fumagalli (ITA)

Fogattulajdonos:
Hölle Martin

Támogatók:
Manna Ice., Gastland., Gasztro Prémium

Segédhajtói:
Andrea Lackova., Rimarcsik Zsolt

 

Ígéretes tehetségként tűnt fel és 2010-ben mindössze 15 évesen korosztályos egyéni és csapat Európa-bajnoki címet szerzett. 14 évesen indult első felnőtt világbajnokságán 2011-ben Lipicán (SLO) egyéni 5., csapatban 6., lett. 16 évesen már a felnőttek között 2013-ban Pauban (FRA) felnőtt egyéni világbajnokságot nyert, csapatban akkor és ott bronzérmes lett társaival. 2016-ban ült át a Póni 1-esről a nagy 2-es bakra és 2017-ben kétszeres világbajnokként e kategóriában is letette névjegyét.

 

Eredményei:

3x-os fogathajtó világbajnok

Pónifogathajtó egyéni világbajnok 2013

Pónifogathajtó csapat bronzérmes 2013

Pónifogathajtó egyéni Vb ezüstérmes 2015

Korosztályos egyéni és csapat Európa-bajnok 2010

Pónifogathajtó magyar bajnok 2011, 2012

Negyedik világbajnokságán állt rajthoz Lipicán (SLO) – 2017

Kettesfogathajtó egyéni és csapat világbajnok 2017

FEI világranglista élén végzett 2017-ben a kettesfogat kategóriában

 

Az 54 éves múltra visszatekintő magyar fogathajtó szakág - a Magyar Lovas Szövetség - legeredményesebb szakága, hisz a magyar fogathajtók 98 világ-, és Európa-bajnoki érmet, benne 43 aranyérmet szereztek ezalatt a közel öt és félévtized alatt. A világbajnokságok történetében csak a magyaroknak sikerült csapatban kétszer is triplázni – 1999, 2001, 2003 után 2013, 2015 és 2017-ben."

 

Képek: Baranyai Antal

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink