114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hogyan készüljünk fel a síszezonra? - Pályatippekkel

Ha lehet hinni az időjárás előrejelzésnek, akkor hazánkban is várható havazás, úgyhogy csatold fel sílécedet, és irány a sípálya! Mielőtt azonban nekivágsz a nagy kalandnak, fontos a tudatos felkészülés, ami sok nyűgtől menthet meg.

Olvasási idő: 4 perc

 

A járványügyi helyzet miatt idén vélhetően az itthoni síterepeken kell kiélned a téli sportok, így a síelés és a hódeszkázás iránti vágyaidat. Számolnod kell ugyanis azzal, hogy külföldre csak szigorú korlátozások betartása mellett utazhatsz, ezért érdemes a hazai síközpontokra összpontosítanod. Függetlenül attól, hogy ezen a télen itthon vagy külföldön síelsz, szívlelj meg néhány hasznos tanácsot, főként, ha kezdő vagy!

 

1. Sífelszerelés

 • Mindenféleképpen érdemes ellenőrizned, milyen állapotban van sífelszerelésed. Ezt legfőképpen akkor tanácsos megtenned, ha évek óta nem síeltél. Ha valamelyik darab megérett a cserére, ne gondolkozz sokáig! Pl. rossz állapotban lévő sísisakban száguldozni a lejtőkön akár végzetes is lehet. (Több helyen bérelni is lehet felszerelést, de vírus idején ezzel az opcióval kevesebben élnek.)
 • Éleztesd meg sílécedet! Legegyszerűbb, ha keresel egy síkölcsönzőt vagy síszervízt az interneten, és személyesen felkeresed. Döntően 2500 forintért éleznek lécet, további 1500 forintért pedig vaxot is kapsz rá. Ha nincs időd erre, és a sípályán szeretnéd éleztetni a léceket, ellenőrizd le, hogy a síközpontban van-e ilyen szolgáltatás!
 • Állíttasd be a síbakancsodat! Bár ebben a korban már nem nő a lábunk - persze időszakosan változhat, ödémásodhat pl. -, síelés előtt mindenképpen érdemes végrehajtani ezt a rém egyszerű műveletet, így biztos, hogy nem fogsz egy óra után fájó bokával lecsatolni.
 • Ha már síbakancs: nagyon sok kezdő ott szúrja el, hogy nem vesz vagy kölcsönöz kényelmes síbakancsot. Ne sajnáld rá a pénzt, mert egy kényelmetlen lábbeli órák alatt tönkreteheti az élményt!
 • Ne feledkezz meg a síszemüvegről sem, főként napsütésben jön jól! A hó ugyanis rendkívül erősen veri vissza a fényt, amely könnyen elvakíthat, és balesetet okozhat.

 

2. Síruházat

 • Nagyon figyelj oda, milyen ruhában mész síelni! A szezonkezedet előtt nézd át ruhatáradat, és ha kell, frissítsd!
 • Ne utcai kabátban és nadrágban síelj, mert biztos, hogy megfázás lesz a vége! Válassz síelésre alkalmas hőtartó és vízálló síruhát, így biztosan nem lesz gond!
 • A síkabátod legyen vízálló és jól lélegző! Utóbbi azt jelenti, hogy az anyag megfelelően ki tudja engedi magából a nedvességet.
 • Figyelj a réteges öltözködésre, és aláöltözéskor kerüld a pamutból készült ruhadarabokat! Bár a pamut a mozgás közben keletkező izzadságot hamar felszívja, nehezen szárad, így a sífelvonóra várva hamar megfázhatsz.

 

3. Erőnléti állapot  

 • Ne felejtsd, hogy a síelés rendkívül összetett mozgásforma, és komoly fizikai megterheléssel jár! Hamar kidőlsz a sorból, ha fáradtan és aluledzetten mész síelni, ezért jobb, ha kicsit felkészíted szervezeted a megterhelésre!
 • Kezdj előtte kocogni, saját testsúlyos gyakorlatokat végezni, a karodra, a felsőtestedre és a lábadra gyúrni!
 • Ide kattintva olyan gyakorlatokat találsz, amelyeket kifejezetted a síelés előtt hasznos végezned.

   

4. Biztonság

 • Mindig a tudásszintednek megfelelő pályán síelj! Sokszor akkor keletkezik baj, amikor valaki túlértékeli magát, és túl nehéz, illetve veszélyes terepre merészkedik.
 • A síszezon előtt gondoskodj a megfelelő védőfelszerelés beszerzéséről vagy frissítéséről! A bukósisak alap, de a gerincvédő is rengeteget segíthet. Ha snowboardozni mész, viselj csuklóvédőt, protektoros kesztyűt, illetve fenék- és térdvédőt!
 • Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a síterep vagy síközpont házirendjével. Az alapszabályok közül a legfontosabb, hogy a pályán mindig neked kell figyelned az előtted lévőre! Ne a pálya közepén, hanem a szélén állj meg pihenni, és pályakereszteződéseknél figyelj a másikra! Ez itt a sí KRESZ tíz alapszabálya.
 • Ha külföldre mész, mindenféleképpen köss utasbiztosítást!
 • Síelés közben is igyekezz betartani a távolságtartás szabályait, és mielőtt síterepet választasz magadnak, olvasd el, milyen járványügyi előírásokat kell betartanod!
 • Arra is figyelj, hogy kisebb pályarendszerű, kevésbé forgalmas sícélpontokat válassz, ahol nincs nagy tömeg!
 • Ne feledd: hétköznap mindig kevesebben vannak a sípályákon, mint hétvégén!
 • A síelés olyan, mint az autóvezetés: egy sör is végzetes lehet, így hagyd az alkoholt a nap végére!

 

5. Szállás

Ha több napra mész síelni, és nem akarsz naponta ingázni otthonod és a sípálya között, válassz magadnak szálláshelyet!

 • A járványügyi helyzetben arra figyelj, hogy olyan szálláshelyet válassz, ahol csak te és a veled egy háztartásban élők tartózkodnak! Egyelőre hazánkban a hotelek zárva tartanak - Ausztriában január végéig biztosan zárva is lesznek -, így apartmant tudsz csak foglalni!
 • Még ha találsz is útszéli talponállót, vagy netán nyitva van a pályaszéli étterem, akkor is inkább az apartmanban főzz és egyél!
 • A folyamatos szabály-változások okán érdemes olyan szálláshelyet foglalni, amit kedvező feltételekkel vissza is tudsz mondani!

 

Hazai síterep kínálat:

Eplény

Idén új ratrakokkal és hóágyúk várják a látogatókat Eplényben, ahol 14 pályán csaknem 8 kilométer hosszan síelhetünk. Itt található az ország leghosszabb egyben síelhető útvonala is, ha másért nem, ezért érdemes felkeresnünk. A kék, piros és fekete pályát is felvonultató síterepre a napijegy ára hétvégén diákoknak 10 900 forint, hétköznap 9500 forint. A részletes ártáblázat itt tekinthető meg

Bánkút

A Budapesttől 185 kilométerre fekvő Bánkúton összesen 7 pályán – 2 kék, 2 fekete és 3 piros – síelhetünk, amelyeken 4 húzó- és 3 tolókaros sífelvonó működik.  A sípályák hossza összesen 3,3 kilométer, a diáknapijegy pedig 5000 forintba kerül.

Mátraszentistván

A Mátra szívében található síparkban összesen 4,3 kilométer hosszan síelhetünk – ez az ország 2. legterjedelmesebb pályarendszere. Akkor sem kell aggódnunk, ha éppen nincs hó, mert a síparkban 24 hóágyú működik. 8 pályán hódolhatunk kedvenc sportágunknak a síliftekkel felszerelt parkban, ahol még a téli extrémsportok kedvelőinek is kialakítottak egy funparkot. Hétvégén a diáknapijegy 7000 forintba kerül, de a szombati early bird akció keretében – reggel 8.30 és 11.30 között – már 4000 forintért is síelhetsz.    

Visegrád

A festői szépségű Nagyvillám-sípálya Magyarország egyik legszebb síterepe. A kék és piros pályák teljes hossza 1,7 kilométer, és tolókaros, valamint tányéros felvonókkal juthatunk fel a hegy tetejére. Hétköznap a diáknapijegy ára mindössze 4600 forint, hétvégén pedig 5300 forint. 

 

A hazai síterepekkel kapcsolatban itt találsz részletes és naprakész információt egy helyen. Ne feledd, amíg mínusz 2 fok alá nem megy a hőmérséklet, a hóágyúzás sem megoldás, addig útra se kelj!

Tipp: Amikor már alkalmasak lesznek a hazai pályák a sportra, a napijegyet mindenképpen tanácsos előre megvenni, online! A vírushelyzet miatt bevezetett új szabályokról is tájékozódj időben! A legújabb információk szerint a síterepeken tilos szánkózni és túrázni. Ha ezek miatt indulnál útnak, egyelőre válassz más helyszínt.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: sielok.hu, union.hu, snowlink.com, skiland.hu, csupasport.hu
Kép: freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink