114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hódít az állva evezés – próbáld ki te is a supozást!

Az állva evezés legalább annyira hasznos mozgásforma, mint amikor kenuban vagy csónakban lapátolsz, sőt még a tájat is más szemszögből látod. Evezőket és SUP-deszkákat elő, indulhat a nyári supos kaland!

Olvasási idő: 3 perc

Bár első hallásra furcsának tűnik, hogy valaki nem csónakban ülve, hanem egy vékony deszkán állva evez, a supozás (angol rövidítése SUP, amely a Stand UP Paddle-ből ered) egyre népszerűbb nálunk is. Lényegét úgy foglalhatjuk össze, hogy evezővel a kezedben, egy speciális szörfdeszkán állva lapátolod a vizet. A legtöbben azért kedveljük, mert nem annyira fárasztó, mint az ülve evezés, ráadásul kedvünkre gyönyörködhetünk a tájban. Evezhetünk állva vagy térdre ereszkedve, két etap között pedig jógázhatunk is.

 

Történelem

Gyökerei i.e. 1000 körülre nyúlnak vissza. Először Kínában, Peruban, Izraelben és Itáliában próbálkoztak vele – persze akkor még nem szabadidős céllal. Ami a modernkori történetét illeti, a szakemberek szerint ezt a kikapcsolódási mozgásformát először az 1900-as évek elején, Hawaiin kezdték el űzni, hivatalosan pedig 2013-ban, az Egyesült Államokban nyilvánították önálló sportággá.

 

Hogyan tanuljak meg supozni?

Szerencsére már egy-két alkalom után könnyen elsajátíthatjuk, hogyan kell állva evezni, és melyek a legfontosabb tudnivalók. Ne aggódj, könnyen megtanulhatod a helyes testtartást, továbbá azt, hogyan kell vízre tenned a deszkát, és miképpen kell gond nélkül irányt váltanod. A legjobb, ha oktató segítségét kéred, ő beavat minden fortélyba, ám ha erre nincs lehetőséged, kérd rutinos supozó segítségét!

Kezdőként leginkább arra figyelj, hogy minél szélesebb deszkát válassz, hiszen könnyebb rajta egyensúlyozni, mint keskenyen. Az sem árt, ha első alkalommal szélmentes időben szállsz vízre, hogy ne kelljen már rögtön az első alkalommal a hullámokkal is megküzdened (az jöhet később). Kötéllel rögzítsd magad a deszkához, nehogy hamar elveszítsétek egymást, s ha lehet, part közelében tedd meg az első „lépéseket”. Először térdelve evezz, és amikor biztonságban érzed magad, óvatosan állj fel a deszkán, de legyen enyhe terpeszeben a lábad, mert így könnyebben tudsz egyensúlyozni. Alap, hogy mentőmellény akkor is legyen rajtad, ha profi úszó vagy!   

 

Hol tanuljak meg supozni?

Például a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) YouTube-oldaláról, ahol számos hasznos és praktikus tanácsot találsz a supozásról. Ha tehedet, nézd meg a videót, amelyből könnyen elsajátíthatod a sportág elméleti alapjait. Természetesen ez a kisfilm nem pótolhatja a gyakorlati oktatást, de mindenféleképpen hasznos lehet. A kisfilmből – többek között – arra is választ kapsz, mit csinálj, hogy ne veszítsd el a SUP-deszkádat vizitúrázás közben, vagy hogyan kell helyesen fognod az evezőt.

Még egy fontos dolog: vízre szállás előtt mindig tájékozódj a vízisportok veszélyeiről, legyél képben az adott partszakasz sajátosságaival, valamint a várható időjárással kapcsolatban!  

 

Milyen deszkát válasszak?

Alapvetően kétfajta deszka létezik: a hagyományos, merev falú és felfújható változata. Utóbbit azért kedvelik egyre többen, mert jobban bírja a gyűrődést, olcsóbb, könnyebb szállítani és tárolni, ráadásul percek alatt „üzemkész”.  A deszkák ára sajnos meglehetősen borsos, egy egyszerű felfújható darabé sokszor 40 000–50 000 forintnál kezdődik, és akkor még evezőt sem vettünk hozzá. Ha csupán alkalmanként, néhány órát szeretnél supozni, jobban megéri, ha a kölcsönzőt választod: egy órára 7000, egy hétvégére pedig – kiegészítőkkel együtt – akár 10 500 forintért a tiéd lehet.

 

Hol supozhatok?  

Leginkább állóvizeken, kisebb-nagyobb tavakon, de a bátrabbak és a tapasztaltabbak akár folyóra is merészkedhetnek a deszkával. Nálunk a Balaton, a Fertő-tó, a Tisza-tó vagy a Velencei-tó is ideális terep, de bányatavak vagy a Tisza-folyó vizét is szelhetjük SUP-deszkán. Mielőtt azonban nekivágsz, nézd meg, hogy az adott parszakaszon szabad-e supozni!

Jó, ha tudod, hogy – a szárazföldi közlekedéshez hasonlóan – a vízinek is megvannak a maga szigorú szabályai. Mielőtt bármilyen vízikalandba vágsz, érdemes alaposan tájékozódnod. Ha ide kattintasz, csokorba gyűjtve megtalálod a legfontosabb szabályokat és előírásokat, amelyeket be kell tartanod!

 

Miért jó supozni?

  • Fejleszti az egyensúlyozó- és gondolkodóképességet, valamint erősíti az alsó- (lábizom) és felsőtestet (váll-, kar- és hátizmot).
  • Közben rengeteg kalóriát égetsz el.
  • Szabadon gyönyörködhetsz a természet szépségeiben.
  • Gyakorlatilag bárhol, bármilyen vízfelületen supozhatsz, ahol nem tiltják.
  • Temérdek kihívást rejteget, mindig új dolgokat tanulhatsz meg.
  • Számos fajtája létezik: a SUP-jóga, a SUP-szörf vagy a SUP-horgászat


Tippek

Fantasztikus kikapcsolódást nyújthat a naplementés túra a Lupa-tónál, de nem fogsz csalódni akkor sem, ha a SUP-jógázást választod Alsóörsnél. Budakalászon rendezi az MKKSZ és a Lupa Tó Official az első LUPA SUP Event zártkörű eseményt, amire nevezni itt tudsz. A tervek szerint nem marad el az V. Budapest SUP Fesztivál sem augusztus 8-án, regisztrálj és csorogj le a Római parttól a Kopaszi gátig egy remek társasággal!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás:
bejarhatomagyarorszag.eu, csupasport.hu, https://standupjournal.com/, https://www.islesurfandsup.com/
Kép: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink