114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

„HÍV A DUNA” gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta és Országos Egyetemi Bajnokság

Látványos vízi rendezvénynek lehetnek tanúi azok a fővárosi/kerületi polgárok, akik május 13-án délelőtt kilátogatnak a Margit híd és az Árpád híd közötti Duna-partra.

Az evezős sportág alapítójáról elnevezett verseny, amelyet 28 évvel ezelőtt indított útjára a rendező Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE), legjobban a Margitsziget budai partjáról látható. A versengő csapatok a DNHE Wesselényi nevű úszó csónakházától kb. 50 méterrel délre szelik át a képzeletbeli célszalagot.

 

A fixüléses tízevezős hajóban, biztonságban érezhetik magukat az evezés amatőr szerelmesei: egyetemek, cégek, intézmények, önkormányzatok csapatai és a baráti vagy családi alapon szerveződött egységek, a Pilisi Gyermekotthon lakói, sőt még a rendező egyesület által sok éve patronált Down Alapítvány fiataljai is.

 

Ez a verseny egyik beharangozója a jövő évi Budapest Európa Sport fővárosa rendezvénysorozatnak, az idén pedig a Közlekedés Kultúra Napja alkalmából a sportszerű vízi közlekedésnek a hirdetője és megvalósítója.

                                                                    

A rendezvény fővédnöke: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Főpolgármester-helyettes. Védnökei: Dr. Láng Zsolt a II., Bús Balázs a III. kerület polgármesterei, Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és a Széchenyi Társaság.

 

Az eredményhirdetésre, a díjkiosztásra, és az ebédeltetésre, a verseny végén a csónakházzal szomszédos Főkert Nonprofit Zrt. parti telepén kerül sor. Ugyanitt a családok legifjabb tagjait már 10 órától ugrálóvár szórakoztatja, a nagyobbak kipróbálhatják az evezős mozgást a digitális kijelzővel felszerelt ergométereken, majd akinek kedve támad vízre szállni, a versenyt követően ezt is megteheti a biztonságos tízevezős hajóban szakember irányításával.

Időpont: 2018. május 13. vasárnap

A verseny helyszíne: Margitsziget budai oldali Duna szakasz

A különböző cégek, intézmények amatőrjei és az egyetemisták, csapatépítő jelleggel kezdtek evezni azokban a biztonságos fixüléses tízevezős hajókban, amelyeket hazánkban elsőként a Balaton közeli egyetemek építtettek az angol „királyi tízevezős” mintájára (a 18. században a Temze partján élő főnemesek ilyen hajókban vitették be magukat a parlamentbe). A Pannon Egyetem, amely az idei Országos Egyetemi Bajnokságon a rendezővel „Együttműködő felsőoktatási intézmény” már 19 éve minden évben megrendezi a veszprémi és a keszthelyi karok közötti regattát, az Oxford-Cambridge mintájára a balatoni hullámzást is „elviselő” fixüléses tízevezős hajókban (az idén egy héttel a margitszigeti amatőr regatta után Balatonon).

Május 13-án, a fővárosi egyetemek közül a BME, az ELTE, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, továbbá a Testnevelési Egyetem áll rajthoz. A BME csapatát erősíti a DNHE két kiválósága Polivka Dóra és Krémer Eszter válogatott versenyzők.

Az egyetemi csapatok döntőjére 14:30 órakor kerül sor. A szuper döntőt a futamgyőztes csapatok vívják egymással 15:00 órakor.

Fotók: Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink