114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

HIIT-tréninggel a feszes izmokért és a jó állóképességért

Ha unod a hosszú és unalmas kardiótréningeket és inkább rövid, pörgős testmozgásra vágysz, próbáld ki a nagy intenzitású, szakaszos edzést: a HIIT-tréninget!

Olvasási idő: 2,5 perc

Nem túlzás azt állítani, hogy manapság Dunát lehet rekeszteni a különböző edzésmódszerekkel. Sokszor nehéz megtalálnunk a nekünk legmegfelelőbb mozgásformát, főként akkor, ha kevés időnk marad sportolásra.

Szerencsére a XXI. század elején egy olyan mozgásforma hódította meg az edzőtermeket, amely nem annyira megerőltető, nem kell órák hosszat végeznünk, mégis számtalan élettani előnye van. Röviden ez a HIIT-tréning.

 

Mi az a HIIT-tréning?

Még mindig sokan vannak, akik azt hiszik, állóképességüket csakis hosszú, folyamatos és mérsékelt intenzitású mozgásformákkal fejleszthetik. Pedig ez egyáltalán nincs így.

A HIIT-tréning lényege, hogy egy gyakorlatot nagyon keményen kell végezned, de csak rövid ideig, majd picit pihenhetsz. Ezt körülbelül – edzettségi állapotodtól és a sportolás céljától függően – 5-10-szer kell megismételned. A nagy intenzitású szakaszokat tehát rövid, kis intenzitásúakkal „fűszerezzük”.

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

A biotechusa.hu portál szerint így néz ki egy klasszikus HIIT-edzésidő modell:

 • Húsz másodperc munka, 10 másodperc pihenő vagy 30 másodperc munka és 30-60 másodperc pihenő nyolcszor megismételve. Ahogyan fejlődsz, csökkentheted a pihenőidőt!
 • Választhatunk rövidebb időegységeket is, például 8 másodperc munkát, 12 másodperc pihenőt, és ebből végezhetünk akár 50-60 kört is.
 • Egy edzés során növelheted az időegységeket, és csökkentheted a körök számát.

 

Melyek a HIIT-edzés típusai?

Sokan úgy vélik, hogy a TABATA és a HILIT önálló zsírégető mozgásformák, ám a szakemberek inkább a HIIT változatainak tekintik.

TABATA: a HIIT-tréning legkegyetlenebb fajtája, amely mindössza négy percig tart, de rendkívül intenzív. Nagyon sok izomcsoportot mozgat meg, hatékonyan égeti a zsírt, és kitűnően fejleszti az állóképességet is. Leginkább azért népszerű, mert rövid ideig tart – persze tovább is végezheted mint 4 perc –, és elképesztően eredményes. Húsz másodpernyi nagyon intenzív testmozgást tíz másodpercnyi szünet követ.

HILIT: nagy intenzitású, kisebb hatásfokú mozgásforma, amely a fitnesz-szakértők szerint hamarosan legalább olyan népszerű lesz, mint a HIIT-tréning. Ne ijedj meg, a "kis hatásfok" nem azt jelenti, hogy nem hatékony, hanem azt, hogy – hasonlóan a kerékpározáshoz – jobban kíméli testünket és ízületeinket!  Kitűnően alkalmas kalóriaégetésre és a pulzusszám növelésére.

 

Mire jó a HIIT-tréning?

Számos előnye van, amelyek közül az alábbiakat emeljük ki.

 • Kitűnő módszer a zsírégetésre, ezért, ha némi testsúlyfelesleggel küszködsz, bátran válaszd ezt a módszert, amellyel bizonyítottan már 12 hét alatt látványos eredményeket érhetsz el!
 • Izomnövelésre is remek, így nem kell feltétlenül nehéz súlyokat emelgetned.
 • Fokozza az izmok tejsavtűrő-képességét, így kisebb az esélye, hogy izmaid lemerevednek.
 • Az egyik legjobb módja, hogyan növeljük állóképességünket.
 • Nagyon jó hatással van a hormonháztartásra és az agyműködésre.
 • Fokozza az anyagcserét.

Hogyan végezd az edzéseket?

Tartsd a fokozatosság elvét, ezért eleinte csak rövid edzéseket végezz! Ha még nincs tapasztalatod, vagy nem vagy igazán kreatív, érdemes letöltened valamilyen edzéstervet. Ügyelj arra, hogy a nagy intenzitású szakaszok között csak rövid ideig pihenj! Az időt mérheted stopperórával vagy okostelefon-alkalmazással is.

Akkor végzed jól a gyakorlatokat, ha közben nem tudsz beszélni vagy énekelni.  

 

Hol eddz?

Szerencsére bárhol végezheted a HIIT-tréningeket: otthon, szabadban vagy edzőteremben. A lényeg, hogy legyen elég tered a gyakorlatok kivitelezéséhez, és a hely, ahol sportolsz, biztonságos legyen!

Edzőteremben bátran használd a fitneszeszközöket! Habár a HIIT-edzést kiegészítők nélkül, azaz kizárólag saját testsúlyod mozgatásával is végezheted, a kettlebell vagy az ugrálókötél remek edzőpartner lehet. Sőt ma már gyaloglópadot, spinningkerékpárt, evező- és kardiógépet is beiktatnak a HIIT-edzésekbe.

 

Mire figyelj?

 • Mielőtt nekiállsz, alaposan melegíts be, és miután végeztél, mindenképpen nyújts!
 • Ha nincs alap-állóképességed vagy nagy a túlsúlyod, bele se kezdj, mert több kárt okozhat, mint hasznot!
 • Figyelj arra, hogy előtte ne egyél, és az edzés terjedelme még „haladóknak” se legyen több mint 20 perc!

 

Ki HIIT-e volna?

 • Eleinte csak atlétikában használták, és csak jóval később, a kétezres évek elején terjedt el a szabadidő-sportolók körében.
 • A csodafutóként és a futók királyaként ismert finn Paavo Nurmi és edzője állította össze a világ első HIIT edzéstervét. Nem csoda, hogy a közép- és hosszútávfutó Nurmi később számtalan világrekordot döntött meg, és pályafutása során összesen nyolc olimpiai aranyérmet nyert.
 • Hogy ne unatkozz, végezd az edzéseket zenére! Most nagyon trendi a Mamma mia! című film zenéjére mozogni, de Taylor Swift is népszerű a testedzők körében.
 • A korábbi angol válogatott labdarúgó: David Beckham negyven felett HIIT-edzésekkel tartja magát formában, holott már régen befejezte profi karrierjét.

Itt egy tizenötperces HIIT-edzés, de ha nincs ennyi időd, nézd meg ezt az ötperces tréninget!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: intenset.hu, csupasport.hu, biotechusa.hu, dietasfitnesz.hu, menshealth.com, womenshealthmag.com, issaonline.com
Kép: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink