114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hibátlan magyar péntek: jöhet a Miskolc-Debrecen férfi derbi

Szédületes, szinte hibátlan első negyedének köszönhetően a TFSE női csapata fölényes rajt-cél győzelmet aratott horvát riválisa ellen a miskolci Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A férfiaknál a Miskolc egy fordulatos meccsen verte portugál ellenfelét, a Debrecen pedig egy szorosabb első félidőt követően 20 pontos verést mért szlovák riválisára.  Szombaton a 9-12. helyért Miskolc-Debrecen találkozót rendeznek.


TFSE - Eszéki Juraj Strossamyer Egyetem (horvát) 63-32  (28-3, 10-13, 15-7, 10-9)

TFSE: MIHÁCZI 9, Gereben 6, KARLÓCAI 7/3, NÉMETH A. 19, Varga B. 2. Cs.: SHIRIAN 10, Kováts G. 4, Magyar B., SZELI 6, Czivinger, Sándorfi.

"Bravó Gizi", hangzott fel a TF kispadjáról, amikor 50 másodperc elteltével Miháczi Diána szép középtávoli tempóval megszerezte a vezetést a TF csapatának. Ezt követően Németh Alma duplázta meg a magyar női bajnok előnyét támadó pattanó utáni kosárral. Remekül védekezett a TF, a horvát csapat nem tudott kibontakozni, a Miháczi-Gereben-Németh trió jóvoltából - korántsem "tucatjátékkal" - 12-0-lal indított Boros Zoltán együttese, amikor megszerezte első pontjait a horvát együttes. Bár a két csoportmeccsen fölényes győzelmet aratott a TF, a negyeddöntőben messze az eddigi legjobb játékát nyújtva, szervezetten védekezve, gyors, pontosan befejezett akciókat vezetve az első negyed végére gyakorlatilag eldöntötte a meccset. Minden előzetes várakozást felülmúlva, 3 pontot engedélyezve az eszéki lányoknak 25 pontos előnyt szereztek Németh Almáék.

A kis szünet ugyan megtörte a TF lendületét támadásban, de az "elhárítás" továbbra is jól működött. Bár Shirian Fatime csupán közel 4 perc elteltével szerezte a második negyed első TF kosarát, az eszékiek nem tudtak közel kerülni a magyar egyetemi női bajnokhoz, amely Shirian, valamint a támadó lepattanó után szemfüles kosarat szerző Karlócai Julianna révén tartották 20 pont fölötti előnyüket. Boros Zoltán már próbálta pihentetni a kulcsjátékosokat. Bár valamit csökkent az előny, a biztos vezetés nem forgott veszélyben, szünetben 22 ponttal vezetett a TF.

A második félidő Karlócai hármasával kezdődött, majd két lerohanásos támadást is Szeli Dorina fejezett be ügyes kosárral. Újra "felpörgött" a TF, a 11-2-re nyerte a 3. negyed első felét, s ezzel 30 pont fölé nőtt előnye, s ezt Szeli és Shirian jóvoltából megtartotta a negyed végéig.

A záró szakaszban a zóna elleni játékot gyakorolhatták Boros Zoltán tanítványai, az eszékiek ezt a védekezési módot választották, amely ellen Németh villogott, majd ő, s több  meghatározó játékos pihenhetett, a remek kezdés mindent meghatározott, a TF újabb fölényes győzelmet aratott, ott van az elődöntőben, s éremért játszhat az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon.

Statisztika


Férfiak, a 9-16. helyért

Miskolci Egyetem - Aveiro Egyetem (portugál) 61-54 (14-17, 19-6, 11-10, 17-21)

Miskolc: TAKÁCS 12/9, Orosz 3/3, Kopasz 7/3, Lippai 4, KŐVÁGÓ-LASKA 12. Cs.: MÁTÉ 12, SZÖGI 11/3, Szepesi.


Ahogy a csoportmeccsek során is nemegyszer, az első percekben ismét Kopasz Márton" vette vállaira" a miskolci gárdát. A csoportmeccseit elég nagy különbséggel elveszítő portugál srácok azonban gátlástalanul, jó dobóformát mutatva kezdtek, s megugrottak. A szakasz második felében Kővágó-Laska Márk villant néhányszor, s fordított a Miskolc. A szakasz hajrájában azonban kicsit "túlpörögtek" Drahos Gábor fiai, s a portugálok egy 6-0-s rohamuknak köszönhetően végül előnnyel zárták a szakaszt.


A második negyed elején a hazai "cséká", Szögi Ádám villogott, előbb egy triplát, majd 4 büntetőt dobott be, s eredményességének - no meg a szervezetté váló védekezésnek - köszönhetően fordított a miskolci gárda. A félidő hajrájában Takács Dániel triplájával 10 pont fölé nőtt a hazai előny, a szünetben pedig 33-23-as miskolci vezetést mutatott a Generali eredményjelzője.


Ha testi valójukban nem is, szünet után fejben a kelleténél valamivel - egészen pontosan 4 játékperccel - tovább "maradtak az öltözőben" Drahos Gábor fiai. Ezalatt a hazaiak eladott labdáiból a portugálok egy 8-0-lal 2 pontra felzárkóztak, nagyon kellett Takács hárompontos találata. Takács újabb triplát dobott, átlendítette a holtponton csapatát. Állandósult a 10 pont körüli hazai előny, a záró etap előtt 44-33-ra vezetett a Miskolc.


A záró etap elején Orosz Bence triplájával, majd Kővágó-Laska kosaraival 10 pont fölé nőtt a Miskolc előnye. A portugálok azonban nem adták fel, s egy 10-3-mal a negyed közepén 5 pontra felzárkóztak. A végjátékban a 12-12 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Máté Balázs lépett elő vezérré, értékesített két büntetőt valamint egy duplát szerzett, s Szöginek sem remegett meg a keze a vonalon, így fordulatos, küzdelmes mérkőzésen sorozatban második győzelmét érte el a házigazda, amely a 9-12. helyért folytathatja - a Debrecen ellen.

Statisztika 


Debreceni Egyetem - Comenius Egyetem (szlovák) 89-69 (30-19, 15-20, 22-12, 22-18)

Debrecen: KOZÁK 10, KÓSA 30/18,  VARGA Á. 18/6, Pék 8/3, Opre 2. Cs.: Bak 4, Jávor 7/6, OLÁH 9, Blaskovits 1, Szűcs.

Kozák Márton a Debrecennek szerzett vezetést, majd az első percekben váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A szakasz közepén Varga Ádám triplája lendületet adott a magyar férfi egyetemi bajnoknak, amely egy 9-1-es rohammal megugrott. Nem adták olcsón a bőrüket a szlovákok, feljöttek 2 pontra. A negyed végén azonban Kósa Tamás majd Jávor Barna egy-egy triplája megtörte a pozsonyi gárda ellenállását, a negyedet egy parádés 11-2-es "száguldással" zárva 11 pontos előnyt szerzett Kovács Imre együttese. 

Kiegyenlített játékkal indult a második negyed, majd középső periódusában Pék Dávid, valamint Kósa egy-egy triplájára építve egy 8-2-es rohammal közel 20 pontra nőtt a Debrecen előnye.  A negyed közepén jött egy hullámvölgy a debrecenieknél, egy 8-0-lal 10 ponton belülre került a pozsonyi gárda. Szünetig, "köszönhetően" annak, hogy a félidő utolsó 5 és fél percét 15-4-re elveszítette a Debrecen, 6 pontra csökkent a nem sokkal korábban még 17 pontos előnye.

Ahogy a meccs, a második félidő is egy Kozák-duplával kezdődött.  Összekaptak magát Kovács Imre fiai, akik 7-0-lal kezdve a második félidőt ismét megnyugtató előnyre tettek szert. Ezt követően váltva estek a kosarak, debreceni részről Pék és Jávor dobott triplát. A szakasz közepén 16 ponttal vezetett a Debrecen, s bár egyszer feljöttek 11-re a pozsonyiak, a negyed végén a 30 ponttal és 10 lepattanóval záró újabb Kósa hármasával visszaállt ez a megnyugtató különbség.

A záró etap elején Oláh Márton kosarával 20 fölé nőtt a magyar férfi egyetemi bajnok előnye, s innen már nem volt visszaút végül simán nyert és a 9. helyért játszhat a Debrecen - a házigazda Miskolc ellen.

Statisztika

Fotók: EUSA

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink