114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Heti 272 edzés, több mint 7500 sportoló – a BEAC számokban

A 2020-as év nehéz és kihívásokkal teli volt a sportban élők, dolgozók számára, de egyúttal lehetőséget adott az eredmények értékelésére és a jövő tervezésére egyaránt. Így készülhetett el a BEAC sportolói statisztikája, amely a 2019-es szezont veszi górcső alá. 

Az ELTE sportegyesülete klasszikus egyetemi sportklubként képviselteti magát a magyar sport élvonalában: első osztályú női kosárlabda csapata, valamint kiváló egyéni sportolóik vannak. Többek között a klub legeredményesebb atlétája Csere Gáspár - kétszeres magyar bajnok maratonista, riói olimpikon-személyében. A BEAC jelen van az utánpótlássportban is, a BEAC Újbuda Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia kiemelt utánpótlásképző műhelyként működik. A versenysport és utánpótlásképzés mellett a szabadidősport és rekreációs sportolás területén az egyetemisták, egyetemi dolgozók, öregdiákok, valamint a kerületi polgárok sportéletét is szervezik a klub szakosztályai.

Sportolói létszám

Az éves tagdíjat fizető sportolók létszáma 2019-ben 1492 fő volt, mely a klub 20 szakosztálya között az alábbiak szerint oszlik meg. Sorrendben a legnagyobb tagsággal bíró a kosárlabda, erőnléti, triatlon, cheerleader, aerobik és tánc szakosztályok.

nem tagsági viszonyban sportolók száma 3473 fő, akik a klub által szervezett bajnokságok, tanfolyamok, edzések sportolói. Legnépszerűbbek ezek közül a fitnesz sportágak, futsal bajnokságok, aerobik órák, zenés-táncos sportágak és a rúdsport tanfolyamok. Emellett jelentős létszámmal működnek a klub által az ELTE kollégistái (kb. 300 fő) és dolgozói (kb. 230 fő) számára szervezett aerobik-, és erőnléti edzések. Ugyancsak az ELTE-vel együttműködésben a BEAC testnevelés kurzusokat is szervez, melyeken az ELTE hallgatói közül 2611 fő vett részt. Ezeket összesítve 2019-ben 7576 fő sportolt a BEAC edzői, oktatói által tartott foglalkozásokon.

A BEAC által szervezett sportszolgáltatásokon résztvevő, BEAC tagsággal nem rendelkező, rendszeresen sportolók számát az alábbi grafikon mutatja be. Itt fontos megjegyezni, hogy a BEAC otthont teremtett több olyan mozgásformának, amik jellemzően nem sportegyesületi keretek között folynak, hanem a fitneszipar, vagy a sportrendezvény-szervezésben érdekelt cégek, vállalkozások profiljába sorolhatóak inkább. A BEAC-nak ezzel az a célja, hogy kiszolgálja azokat az igényeket is, melyekkel a Z generációt is meg lehet szólítani a sporton keresztül. A trendi, vonzó sportági kínálat eredménye, hogy magas az egyetemisták száma az egyesületben.

ELTE-s hallgatók megoszlása karonként

A BEAC által szervezett valamennyi edzésen, testnevelés órákon és egyéb sportprogramokon résztvevő hallgatók közül legtöbben a Bölcsészettudományi Karról, és a Természettudományi Karról érkeztek. Őket követték a Pedagógia és Pszichológiai Kar, valamint fej-fej mellett a Társadalomtudományi és az Informatikai Kar hallgatói.

Az összesen 5640 hallgatóból több mint 300 főt tesz ki a külföldi hallgatók száma.

Beszédes adatok

A több mint 7500 fő megmozgatásának jelentős humán erőforrás és tárgyi feltételei is vannak, melyeket az alábbi számok összegeznek.

heti 272 edzés 98 szakképzett edző és oktató segítségével kerül lebonyolításra. Külön kiemelendő, hogy több mint 50%-uk, egészen pontosan 65 fő ELTE-s kötődésű (hallgató, alumnus, ELTE oktató). Ezen felül edzőként 23, sportszervezőként 20 ELTE-s hallgató, mint az ELTE Hallgatói Önkormányzat sportszervező ösztöndíjas diákjai kapcsolódnak be a szakmai munkába.

Az edzések lebonyolítására összesen 53 helyszín áll az egyesület rendelkezésére, melyből 27 az egyetemhez köthető, mint a Bogdánfy úti és Mérnök utcai sporttelepek, kollégiumok, gyakorló gimnáziumok vagy akár a Füvészkert.

BEAC stratégiájának egyik fontos célja, hogy a nők számára is vonzó és elérhető mozgásformákat nyújtson a klub. Ennek eredménye, hogy a BEAC-ban sportolók nemi megoszlása az ismert európai és hazai sportolási tendenciákat cáfolja. Köszönhetően a kosárlabdának, a cheerleading, aerobik, táncsportok, triatlon és egyéb tanfolyami keretek között megszervezett sportágaknak az összes sportoló 54,5%-a nő, ami több mint négyezer főt jelent. A férfiak a többi labdás csapatsportágban egyértelműen felül reprezentáltak, így ennek köszönhetően az összlétszámuk 3447 fő, ami 45,5%-ot jelent az összes sportolóra vetítve.

Forrás: ELTE-BEAC

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink