114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Háromnapos digitális világfórum Budapesten MEFS-TE-DJP közös szervezésében

Budapesten, a világon elsőként online kiterjesztéssel szervezi meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Fórumát  a Testnevelési Egyetem (TF) és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS), amelyet a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai partnerként támogat. 

A Testnevelési Egyetem Athén termében zajló eseménynek a digitális, hibrid megoldások eredményeként a virtuális térben világszerte 100 országból az eddigi regisztráció alapján már 1200 hallgató és egyetemi oktató lesz aktív résztvevője a Fórumnak.

A rendezvény megnyitó ünnepségén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Oleg Matytsin,  a FISU elnöke,  dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Sportért felelős államtitkára mellett beszédet mond prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TF rektora, prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője is.

 

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott: a minden idők legnagyobb érdeklődését kiváltó hallgatói FISU World Fórum 3 napja szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, gamification játékokkal, kvízkérdésekkel, FIFA 20 és sakkbajnoksággal, s emellett, izgalmas, látványos, Magyarországot és Budapestet, valamint a magyar főváros eddigi nagy nézettséget kiváltó sporteseményeit bemutató filmeket láthatnak szerte a világban.

 

A programkínálatban emellett az e-sport lehetőségek mellett olyan filmek is szerepelnek, ahol Baji Balázzsal, vízilabdázókkal, vívókkal közösen edzhetünk, az ő iránymutatásaik alapján. Az eseményt beharangozó mai sajtótájékoztatón Mocsai Lajos, a TF rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a 70. évfordulóját nemrégiben ünneplő FISU World Fóruma egy paradigmaváltás mérföldköve. 

„Az egyetemi sport ígéretes jövő előtt áll, és kiemelt szerephez juthat az egyetemi hallgatók egészségmegőrzésében. Nagyon örülök, hogy befogadhattuk ezt az eseményt, és biztos vagyok benne, hogy a megfelelő technikai háttér segítségével zavartalan, mindenki számára emlékezetes rendezvénynek adhatunk otthont. Külön öröm, hogy a FISU Forum nyitónapján tartják a MEFS éves közgyűlését, így a két rendezvény ráirányítja a figyelmet a hazai és a nemzetközi egyetemi sport fontosságára. A közgyűlés tartalma szervesen kapcsolódik a Fórumhoz és annak mondanivalójához, így az időzítés tökéletesnek mondható. A Testnevelési Egyetem infrastrukturális fejlődése és sporttudományi háttere így kiemelt figyelmet kaphat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is” – hangsúlyozta a Testnevelési Egyetem rektora.

 

Dr. Verena Burk, a FISU Oktatási Bizottságának elnöke is azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a világjárvány miatt előálló kivételes helyzet jelentős kihívások elé állította a FISU-t is, idén törölni kényszerültek 29 egyetemi világbajnokságból 27-et és el kellett halasztaniuk a 3x3 kosárlabda és labdarúgó egyetemi világkupát is. A FISU oktatási bizottsága így külön örömmel fogadta a Fórum online térben való kiterjesztését. A világfórumon a sport mellett az oktatási tevékenységek is kiemelt szerepet kapnak, s emellett számos érdekes és izgalmas programot is kínálnak az 5 kontinensről érkező látogatóknak. Verena Burk örömmel jelezte, hogy az online megoldásoknak köszönhetően idén olyan országok képviselőit köszönthetik a FISU fórumozók, amelyek eddig egyetlen Fórumon sem vettek részt. Látva, hogy az 1200 regisztrálóból 600 hallgató, akik közül 100-an ráadásul különféle projektekbe is bekapcsolódnak a FISU Forumon, jól láthatóan a fórum sikerrel szólította meg és aktivizálta a hallgatói célcsoportot. A Fórumon felszólaló közismert, neves előadókkal és érdekes, releváns témákkal, amelyek mind regionálisan mind globálisan bizonnyal felkeltik az érdeklődést, az egyetemi sport jelenlegi tendenciáiról, fejlődési irányairól és várható jövőjéről is kötetlen formában is értekezhetnek a fórumozók. Ennek eredményeként a diáksport, hallgatói sport, sőt a FISU olimpiai mozgalomhoz kötődő egyre élénkülő kapcsolatai is új tartalmakat, új dinamikát kaphatnak.

 

Dr. Székely Mózes, Európa első és a világ második egyetemi sportszövetségének, az idén 113 éves MEFS-nek a főtitkára a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a FISU jövőjéről zajló budapesti vitafórumon a legproblematikusabb kérdéseket tárgyalják meg az egyetemi sportéletben érintett hallgatók és szakemberek. A Fórum 5 fő téma köré csoportosul: a FISU új megjelenése és PR-ja, egészséges campus témakör, Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS), sportrangsorok (versenysporttól a szabadidősportig) és a digitalizáció. A főtitkár beszámolt arról is, hogy az 1200 főből összesen 635 hallgató regisztrált eddig, öt földrészről, mely a résztvevők 52,9%-a. A legtöbben Peruból, Magyarországról és Ukrajnából jelezték részvételüket. A főtitkár zárásként kiemelte, hogy az 1965-ös budapesti Universiade óta ez a legnagyobb FISU esemény, melyet Magyarország megrendez.

Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője, a Fórum digitális megszervezésének ötletgazdája a rendezvény kapcsán a sportdigitalizáció és az összefogás fontosságát kiemelve felszólalásában arra is ráirányította a figyelmet, hogy a digitalizáció tárházának kiaknázásával olyan új lehetőségek nyílnak meg a fórumozók előtt, amelyek eddig a valós térben nem voltak adottak. „Ugyan most elmaradnak a meghitt, jó hangulatú beszélgetések, de igyekszünk a virtuális térben is minden lehetőséget megragadni, hogy a jelenlegi helyzethez képest minél személyesebb lehessen a konferencia.” – mondta a DJP szakmai vezetője hozzátéve, hogy a digitalizációnak köszönhetően visszanézhetőek a tartalmak, így akár egymás után is megtekinthetőek a párhuzamosan futó szekció ülések, hosszabb távon tehát sokkal több hasznos adat nyerhető ki az eseményt követően. Dr. Gál András Levente  azt is hangsúlyozta, hogy a virtuális tér a mesterséges intelligencia, illetve az okos eszközök analizáló képességével ráadásul a valós térben elérhetetlen elemzésekre is lehetőséget ad. A szakmai vezető hangot adott abbéli reményének is, hogy a TE-re tervezett felsőoktatási sportranking, illetve a felsőoktatási sport digitális tudásközpontja is jelentős szerephez juthat a későbbiekben.

A fórum nyitóceremóniáját másfél órában, élőben közvetíti a Sport Televízió, konkrétan a Sport2 csatorna a Forum nyitónapján, 2020. augusztus 12-én szerdán 13 órától - Máté Pál vezetésével - így a magyarországi FISU Fórum által tulajdonképpen még a sportesemények közvetítési metodikája is átíródik: innovatív és előremutató lesz és új lendületet kap a rendezvény a digitális térrel gazdagodva. Ezt Mezei Dániel, a sajtótájékoztató moderátora, a World Forum szervezőbizottságának vezetője mondta, jelezve, hogy a Sport TV magáról az eseményről is készít majd egy 30 perces összefoglalót. 

A platformon megtekinthető és a sajtótájékoztatón levetített, Budapestet - Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónő, a TF nagykövete által - bemutató filmet követően Kovács Ágnes a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy: az elkészült filmanyag révén virtuális módon jutnak el fővárosunkba azok, akik belekóstolnak a Fórum által a virtuális tér gazdagságába. Mindezeken túl olyan információkat is megtudhatnak, amelyek a Budapesten korábban szervezett sporteseményekhez kötődnek. Az egykor Universiade-n is eredményes olimpiai bajnok hozzátette: a fórumon minden résztvevő megtapasztalhatja, hogy a sport mellett a tanulás, oktatás sorsformáló erejét is. A FISU fórum digitális megvalósításához Kovács Ágnes szerint a TF kiváló helyszín, hiszen az oktatásban az innováció, a problémák lehetőségként kezelése alaptézis, a fórum az általa közvetített információkkal pedig kiválóan alapot teremt majd mind az egyének mind pedig a FISU számára a jövőbeli építkezéshez.

A Fisu Word fórumot az újságírók térítésmentesen, regisztrációval ITT érhetik el.

FISU FORUM 2020 honlapján a rendezvény teljes programkínálata megtekinthető.

Részletes program innen letölthető.

Cikk: MEFS/TE/DJP

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink