114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Görkori bambuszból és PET-palackból

A hulladékból készült menő sportcuccokat bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan inline görkorcsolyáról cikkezünk, amely bambuszból és PET-palackok újrahasznosítása révén készült.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Egy kis történelem

A K2 a világ egyik legjelentősebb inline görkorcsolyákat és felszereléseket gyártó cége. 1994-ben azzal forradalmasította a sportágat, hogy feltalálta és bevezette a Softboot dizájnt. Tizenöt évvel később újabb nagy dobást hajtott végre: engedve az egyre erősödő ökotrendek nyomásának, piacra dobta első környezetbarát görkoriját, az Eco Inline Skate-et. A termék azóta óriási karriert futott be, leginkább azért, mert a tervezők mindvégig ügyeltek arra, hogy minél nagyobb arányban tartalmazzon újrahasznosított anyagokat. Úgy tűnik, sikersztori lett a jutalmuk.

 

A csodakori

Elképesztő, de nemcsak a cipőrész és a fűző készült újrahasznosított műanyagból, hanem a kerekeket tartó vázhoz is a világ egyik legfenntarthatóbb természetes alapanyagát, bambuszt használtak fel. Mint ismert, a bambusz a földkerekség egyik leggyorsabban növekedő növénye, ám ami még ennél is fontosabb, olcsó és rendkívül tartós. Ahogyan az Environmental Bamboo Foundation weboldalán tájékoztat, szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélé. Szénszálas szerkezetének köszönhetően energiaátviteli képessége olyan, mint az alumíniumé, továbbá könnyű, és elnyeli a rezgést, így szó szerint zökkenőmentessé teszi a korcsolyázást. Nincs tehát semmi meglepő abban, hogy a tervezők a bambuszt választották alapanyagnak.

A korcsolya felső része ugyanakkor polietilén-tereftalátból készült, amelyet leginkább használt PET-palackokból nyernek ki. A görgősort és a fűzőt műanyagból gyártják, míg a cipő felső részén elhelyezett, a lábfej szellőzését elősegítő háló csaknem fele újrahasznosított plasztik.

 

A csomagolás

De mindez nem elég: a K2 még a környezetbarát csomagolásról is gondoskodott. A dobozokat, amelyekben kiszállítják a terméket, szintén újrahasznosított anyagból készítik, és szójatintával nyomják rá a cég logóját.

 

Megvegyem? Ne vegyem?

A korit – amelyet Kínában gyártanak – elsősorban az alkalmi görkorizóknak és a lelkes szabadidő-sportolóknak ajánlják. Jóllehet a gyártó nem ígéri, hogy terméke kizárólag újrahasznosított anyagokból készül a jövőben, ám azzal, hogy törekszik erre, sokat tesz azért, hogy a jövő generációi élhetőbb bolygón éljék le életüket.

Habár az ára – 57 000 forint – elsőre ijesztőnek hangzik, ne feledd: a legegyszerűbb görkorik is 30 000 forintnál kezdődnek, ráadásul nem környezetbarát anyagból készülnek.

 

Mit tegyek, ha meg akarok szabadulni a környezetbarát korimtól?

A K2-nek van néhány tippje, amelyet érdemes betartanod, ha te is szeretnél hozzájárulni a zöldebb és boldogabb jövőért.

  • Tedd át a bőröndöd aljára a régi görkorcsolya kerekeit!
  • Vegyél le minden fémből készült alkatrészt, és vidd a gyűjtőhelyre!
  • A felsőrészt vidd olyan helyre, ahol fel tudják aprítani!
  • A műanyag csatokat és az egyéb plasztik alkatrészeket válogasd szét, és úgy vidd a gyűjtőhelyre!
  • Ha lusta vagy mindezekre, adományozd a koridat egy iskolának vagy görkorcsolya-egyesületnek!

 

Tudtad?

  • A Dendrocalamus giganteus – más nevén az óriásbambusz – a világ legmagasabb bambuszfajtája, 35 méteresre is megnőhet. Élőhelye Délkelet-Ázsia.
  • Kína a földkerekség legnagyobb bambusztermelője, India pedig a második.
  • Összesen 1500 bambuszfajt tartanak nyilván a Földön.
  • Nagy szerencséje van annak, aki már látott bambuszvirágot, hiszen kevés példány van, amely virágot hoz, azt is csak 65 vagy 120 éves kora felett.
  • Bambuszból nemcsak korit, hanem nagyon finom salátát és levest is készíthetünk.


Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás:
newatlas.com, inlineskates.com, designboom.com
Kép: freepiks.com, pixabay.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink