114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Gamerek figyelem! Rajtol a PTE ALLSTARS II - League of Legends

Bár a koronavírus-járvány miatt sorra halasztották el a különböző egyetemi bajnokságokat és sporteseményeket, az online sport szerencsére nem került vakvágányra. Ennek legfrissebb bizonyítéka, hogy a Pécsi Tudományegyetem digitális sport szakosztálya, a PTE PEAC E-sport a PTE ÁOK HÖK-kel, a PTE Sportirodával, továbbá a Magyar Gamer Szövetséggel karöltve megrendezi League of Legends (LoL) bajnokságát, amelyre április 21-ig jelentkezhettek.

Olvasási idő: 3,5 perc

Milyen jó, hogy legalább az online sportolást nem befolyásolja a pandémia! Játékkonzollal a kezünkben, a számítógép előtt ülve mérhetjük össze tudásunkat „láthatatlan” ellenfelünkkel, a világ minden tájáról. Az e-sport nálunk is egyre népszerűbb és elismertebb „koronavírusjárvány-biztos” online sporttevékenység, a sakkal és a briddzsel méltán nevezhetjük szellemi sportnak, még ha sokan nem is így gondolják.

Vitathatatlan, hogy a FIFA, a League of Legends (LoL) vagy éppen a StarCraft számos képességünket – stratégiai gondolkodás, térérzékelés, agyi rotáció, vizuális feldolgozás – fejleszti, megtanít összpontosítani, és ami a legfontosabb, jól kimossa agyunkat. Ha azt hiszed, hogy ez kamu, bátran nézz bele ebbe a tanulmányba!

Szerencsére a PTE PEAC E-sport szakosztályát és a PTE ÁOK HÖK-öt nem kell győzködni az e-sport előnyeiről. Őket most leginkább az foglalkoztatja, hogy a fokozódó érdeklődés miatt minél színvonalasabban bonyolítsák le a PTE ALLSTARS II - League of Legends bajnokságot április 23. és május 1. között. Persze egy percig se féltsétek a rendezőket, akik ígérik, április 21-ig, a jelentkezési határidőig minden tisztázódik.

„Annak idején, amikor még versenyeztem, mindenki az utolsó pillanatig kivárt a regisztrációval – tájékoztatott Bánáti Bence szervező. – Így volt ez az előző LoL-bajnokságban is, amelyet az őszi félévben rendeztünk meg. Ezzel szemben a mostani kicsit másképpen alakul, mert – nem tudom, minek köszönhetően – másfél héttel a jelentkezési határidő előtt már hat-hét csapat jelezte részvételi szándékát. Arra is van tervünk, ha tizenhatnál több együttes akar részt venni, ebben az esteben akár huszonnégy fősre is ki tudjuk bővíteni a mezőnyt. Megvárjuk az utolsó pillanatot és meglátjuk, mi lesz.”

Bánáti Bence korábban, játékosként a barátaival vett részt nemzetközi megméretéseken, ám ezeken elsődleges célja az ismerkedés volt az e-sporttal, legfőképpen a Rocket League-gel. Az utóbbi másfél évben a PTE ÁOK HÖK tagjaként jelentős tapasztalatot szerzett e-sport versenyek szervezésében is.

„Saját e-sport versenyeink talán abban különböznek más egyetemekétől, hogy nálunk mindenki ismer mindenkit, így hamar összefutnak a szálak. Ennek köszönhetően nagyon családias a hangulat a szervezőbrigádon belül, segítjük egymás munkáját, és mindig együttműködésre törekszünk. Mindez pedig hatékonyan befolyásolja a versenyek és bajnokságok lebonyolítását, illetve azok színvonalát.”   

Kik vehetnek részt a küzdelmekben?

PTE hallgatók, PTE-n végzettek vagy a PTE-PEAC E-Sport szakosztály tagjai. Hogy minél többen nevezhessenek, a rendezők bővítették a lehetséges résztvevők körét, azaz ideiglenesen megkönnyítették a felvételt a szakosztályba: a tagságot egyszerűen, mindössze két perc alatt megszerezheted, ha erre a linkre kattintasz. Jó hír továbbá, hogy a jelenleg passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők is indulhatnak a bajnokságban.

Ha még nem találtál csapattársakat, illetve hiányzik egy-két fő a teamből, látogass el a csapattárskeresőbe!

 

Hányan vehetnek részt bajnokságban?

A LoL-bajnokságban összesen 16 csapat indul, de amint korábban írtuk, ez a szám akár 24-re is bővülhet. A játék folyamán két ötfős együttes vív küzdelmet, hogy melyik tudja hamarabb meghódítani az ellenfél bázisát. Három ösvényen és egy dzsungelben folyik a harc a fölényért, s ebben létfontosságú szerep jut a csapatjátéknak, az összhangnak és az eredményes kommunikációnak.

 

Mit kell tudnod a lebonyolítási rendszerről?

A jelenlegi állás szerint a 16 csapatot négy darab négyfős csoportba sorsolják, és minden kvartettből az első kettő jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ahhoz, hogy egy csapat bejusson az elődöntőbe, két meccset kell megnyernie, a döntő pedig még ennél is nehezebbnek ígérkezik, hiszen az első hely megszerzéséhez három győzelem kell.

Mit kell még tudnod a bajnokságról?

  • Nincs nevezési díj
  • Az összecsapások egy részét – főként az elődöntőket és a döntőt – élőben, streaming szolgáltatás segítségével követhetitek figyelemmel
  • Ezeket a találkozókat kommentátor közvetíti
  • Az első helyezett együttes 40 000 forintos vásárlási utalványt kap, de a másodiknak és a harmadiknak sem kell szomorkodnia, hiszen 25 000, illetve 15 000 forintos utalvány üti a markát

Végül a lényeg: a bajnokságra április 21-ig jelentkezhetsz a gamerszövetség honlapján. További részletekért látogass el a PTE Sportiroda Facebook-oldalára!

Ne feledd, hogy a túlzott képernyős tevékenység, így a túl sok videójáték is árt az egészségnek: elhízáshoz, illetve hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, nem beszélve a káros mentális következményektől, a depresszióról és a szorongásról. Ezért a Magyar Diáksportszövetség azt javasolja, hogy játék közben néha állj fel a székből, és mozgasd meg a tested. A részletekről itt olvashatsz többet.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc (www.unisport.hu)
Kép:
PTE Sportiroda, freepik.com

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink