114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Futsal: Egy népszerű és dinamikus sportág

A futsal egy feltörekvő sportág, amit egyre több fiatal űz Magyarországon és a nagyvilágban egyaránt. A sportág iránti érdeklődés nem meglepő, hiszen a futsal lényege az improvizáció, a kreativitás és a technika.

Olvasási idő: 2 perc

A futsal a versenysportban is előretört. Nemzetközi szinten a férfiaknál és a nőknél is rendeznek futsal-világbajnokságot és kontinens bajnokságot egyaránt. Világviszonylatban Brazília a legeredményesebb, míg Spanyolország büszkélkedik a legtöbb Európa-bajnoki címmel.

Hazánkban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) égisze alatt szervezik a nemzeti bajnokságot és a magyar kupát felnőtt és ifjúsági csapatoknak egyaránt, mindkét nem kategóriájában. Már a hazai sportági élvonalban is fellelhetünk egyetemi csapatokat. Az előző idényben a 10 csapatos férfi NBI-ben szerepelt a BME és a DEAC gárdája is. Mi több, a debreceniek hetedik helyen végeztek az első osztályban. Ráadásul a DEAC női futsal csapata is feljutott az élvonalba, és az idei szezonban már ők is az NBI-ben szerepelhetnek.

Ugyanakkor a többi futsalozni vágyó egyetemistának is biztosítanak versenylehetőséget. Az MLSZ Budapesti Igazgatósága már hat alkalommal rendezte meg a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokságot (BEFB). Az idei tanévben írják ki majd a hetedik tornát. Eddig az ELTE, BME, TE, PPKE, BCE, ÓE, KGRE, MET, NKE, SE csapatai vettek részt a szurkolók körében is közkedvelt bajnokságon.

A BEFB történetének legeredményesebb csapata a BME, 3 bajnoki győzelemmel. Ugyanakkor az előző kiírásban büntetőkkel elbukták a döntőt az ELTE csapata ellen. A magyar futsal is rengeteget nyer ezzel a bajnoksággal, hiszen több stabil NBII-es futsal csapat is a BEFB-ből nőtte ki magát. A bajnokság színvonala egyre erősebb és kiegyensúlyozottabb. Fontos megjegyezni, hogy új csapatok és a futsallal most ismerkedő labdarúgók is nevezhetnek a tornára. Kiváló lehetőség ez számukra és a sportágnak egyaránt.

A MEFS által szervezett női és férfi Futsal MEFOB-ok is népszerűsítik a futsalt a hallgatók körében. Az előző tanévben 18 férfi és 6 női csapat nevezett. Végül az ELTE-BEAC rendezhette meg a Futsal MEFOB FinalFourt az NKE Ludovika Arénában 2019. június 5-6. között. A férfiaknál az ELTE-BEAC, míg a nőknél a Testnevelési Egyetem futsalosai zsebelték be a bajnoki címet.

Ezenfelül nemzetközi szinten egyetemi Eb-t és vb-t is tartanak a futsalosok számára. Magas színvonalú sportesemények ezek. Magyar szempontból komoly eredménynek számít, hogy Farkas Balázs futsal FIFA-játékvezető vezethette a 14. egyetemi futsal világbajnokság döntőjét 2014-ben, Malagában. Oroszország Brazíliát győzte le a fináléban, amit az Eurosport élőben közvetített. Ez is mutatja mennyire trendi ez a torna.

Egyre menőbbek az egyetemi futsal bajnokságok, hiszen a játék eleme az improvizáció, a kreativitás és a technika. Ezek mind közkedveltté teszik ezt a dinamikus sportágat.

Tudtad?

A futsal a nagypályás labdarúgás teremben játszott változata. Itt a játéktér a kézilabda pálya méretével egyezik meg. A név a spanyol „fútbol sala”-ból és a portugál „futebol de salão”-ból származik. Mindkét kifejezés jelentése: teremfoci.

A futsalban két csapat játszik egymás ellen. Mindkét gárdában a játéktéren egy időben 4 mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat. A cserék száma pedig maximum 7 lehet.  A meccs alatt bármennyiszer cserélhet az edző. A futsal labda 4-es méretű, és egy speciális szivacs réteggel rendelkezik. Emiatt kevésbé pattan, mint a nagypályás labdarúgásban használt labda. Két 20 perces félidőt játszanak egymás ellen a felek. Mindez tiszta játékidő, hiszen megállítják az órát, ha a labda játékon kívül van. Férfiak és nők is tolják ezt a sportot.

Ha több infó is érdekel:

https://en.wikipedia.org/wiki/Futsal

https://mozduljra.hu/cikk/kiemelkedo_szezont_zart_a_deac/

https://adatbank.mlsz.hu/league/49/5/20500/1.html

https://mozduljra.hu/cikk/39/

https://jatekvezetes.mlsz.hu/hir/farkas-balazs-az-egyetemi-futsal-vb-dontojeben

Szöveg: Bánfalvi Szabolcs

Fotó: MEFS, Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink