114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Zsírégetés hatékonyan - Edzésmódszerek, amik eredményesebbek a futásnál

Akár hiszed, akár nem, nem kell feltétlenül egy órát futnod ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű zsírt égess el. Mutatjuk, melyek azok a mozgásformák, amelyekkel rövid idő alatt látványosabb eredményt érhetsz el.

Olvasási idő: 4 perc

 

Az ünnepek után sokan küzdenek a felkapkodott súlyfelesleggel, ezért nem ritka az "idén többet futok majd" elhatározás, mint újévi fogadalom. Mivel ez az egyik legegyszerűbb mozgásforma – hiszen nem kell hozzá más, mint egy pár jó futócipő, némi szabadidő és persze jó adag elszántság –  sokan gondolják úgy, hogy sikeresen vehetik fel vele a harcot a pluszkilók ellen.

Azt azonban csak kevesen sejtik, hogy ha ezt a sportot választják, igencsak meg kell dolgoznunk a formás testalkatért. Bár kitűnő módja állóképességünk növelésének, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk elégetni sok kalóriát.

Megmutatjuk, melyek azok a sportok és mozgásformák, amelyekkel eredményesebben veheted fel a harcot a zsírpárnák ellen. Ezeket elég, ha mindössze fél órán át végzed, így több időd marad családtagjaidra, barátaidra, a tanulásra és természetesen a kikapcsolódásra.

 

Intervallumedzés

Mint ismert, egyórányi közepes intenzitású futással 700-800 kalóriát égetünk el, azaz fél óra alatt körülbelül 350-400-at. Ha nem szeretnénk nagyobb távokat futni, de nem is akarunk elszakadni a futástól, végezzünk intervallumedzéseket, amelyekkel rendkívül hatékonyan szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól! Lényege, hogy egy percig fussunk lazán, majd fél percig sprinteljünk, és ezt a két mozgásformát felváltva végezzük bő negyedóráig! Mivel kemény edzésforma, nem árt, ha van némi alap állóképességünk. Nem utolsó szempont, hogy 15-20 perc alatt ugyanannyi kalóriát égetünk el így, mint egy 60 peres futóedzéssel.

 

Lépcsőzés

Ha emeletes házban laksz, ehhez még otthonról sem kell kimozdulnod, ezért teljes mértékben Covid-biztos mozgásforma. Mindamellett, hogy remek comb- és fenékizom-erősítő, sokkal jobban égeti a kalóriákat, mint a futás: félóra lépcsőzéssel 330 kcal-tól szabadulsz meg.

 

Tánc

Ha szeretsz táncolni, semmiféleképpen se hagyd ki a hip-hopot vagy a zumbát! Ez a két táncfajta égeti a leghatékonyabban a zsírt, fél óra alatt akár 350 kalóriát, ráadásul másokkal együtt is végezheted – amikor éppen nem tombol a koronavírus-járvány.

 

Bringázás és szobabicikli

Az egyik legkényelmesebb formája a gyors és hatékony zsírégetésnek, hiszen ülve végezzük. Fél óra közepes tempójú biciklizéssel vagy intenzív spinninggel egy perc alatt 10 kcal-t égethetsz el, vagyis 30 perc alatt 300-at. Ha pedig emelkedőn tekersz felfelé, felpörgetheted anyagcserédet, és még több kalóriától szabadulhatsz meg.

 

Ugrálókötél

Újabb minimálprojekt, amellyel eredményesen dobhatod le a felesleges kilókat. Ha percenként százszor ugrasz fel, fél óra alatt akár 350 kcal-nak is búcsút inthetsz. Olcsó és egyszerű mozgásforma, amelyet otthon is végezhetsz.   

 

Aerob edzés

Bringázás, taposás, sétálás: mindhárom közvetlenül égeti a zsírt, egyik sem megterhelő, így kifejezetten kezdőknek ajánljuk. Bármelyikről is van szó, legalább fél óráig végezzük, kis intenzitással és 120-140/perc közötti pulzusszámmal. Még több zsírt égethetünk el, amennyiben hegynek felfelé sétálunk.

 

Kettlebell

A legerősebb zsírégető mozgásforma, amellyel nemcsak sok súlytól szabadulhatunk meg, hanem formás izmokat is fejleszthetünk. Otthon is végezhetjük, és egy hatkilós súlyt már 5000 forintért is megvásárolhatunk webshopban. Fél óra alatt több mint 500 kalóriát „végzünk ki” vele, így hát mindenféleképpen érdemes kipróbálnunk.

 

Úszás

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az úszást sem, noha jelenleg zárva tartanak az uszodák. Amikor kinyitnak – remélhetően már tavasszal – irány a medence, mert félóra tempózással 350-400 kcal-t adsz át a múltnak.     

 

Evezés és evezőpad

Bár ülve folytatott mozgásforma, mivel kezeid és lábaid egyfolytában mozognak, fél óra alatt akár 350 kalóriát is magad mögött hagyhatsz. Aerob mozgásforma, így kitűnően formálja az izmokat is. Ami pedig a számokat illeti: fél óra intenzív evezéssel – akár vízen, akár evezőpadon – 30 perc alatt 350 kcal-t rázhatsz le magadról.

 

Görkorcsolya

Bár még javában tart a tél, gondolkodj előre, hiszen néhány hónap múlva már önfeledten sportolhatsz a szabad ég alatt. Félórányi görkorizásal már 350 kcal-nak inthetsz búcsút, ráadásul formálja a feneket, és feszesíti a combokat.

 

Ez itt egy 15 perces zsírégető edzés, ez pedig egy félórás brutális zsírégető HIIT-tréning és hasedzés.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: femina.hu, kamaszpanasz.hu, hazipatika.hu, csupasport.hu
Kép: freepik.com, pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink