114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Világfórum a digitális jólétben - Interjú

Százkét ország, ezernégyszáz résztvevő, közel háromezer egyéni oldallátogató, hét vitafórum és tizennégy workshop – a számok nyelvén így fest az augusztus 12. és 14. között rendezett 2020 FISU World Forum, amelyet a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség – a járványügyi helyzet miatt – története során először digitális platformon rendezett meg. Nézzük, hogyan tekintetnek vissza a hallgatói világfórumra az esemény kulcsszereplői. 

Olvasási idő: 4 perc

 

Jóllehet mindössze három napig tartott a 2020 FISU World Forum, így is beírta magát a FISU történelemkönyvébe. Nemcsak azért, mert egészen különleges körülmények között, online kiterjesztésben élvezhették a résztvevők a programokat, hanem azért is, mert rekordlétszámú érdeklődés mellett zajlott az esemény. Mezei Dániel, a Testnevelési Egyetem PR- és Marketingosztályának vezetője –, aki a szervezőbizottság vezetőjeként is tevékenykedett – kellemes emlékeket őriz a rendezvényről, amely – mint mondja – nem volt kockázatmentes. 

 

„Nagyon jó döntés volt, hogy végül megrendeztük a fórumot. Mint ismert, az eredetileg hétnaposra tervezett eseményt lefújták a koronavírus-járvány miatt, de egy hirtelen jött ötletnek köszönhetően a digitális rendezés mellett döntöttünk. Még ebben is volt némi kockázat, hiszen nem tudtuk, hogy a járvány miatt milyen körülmények között kell majd dolgoznunk. Sokat nyomott a latban, hogy Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora és a MEFS elnöke teljes mellszélességgel a projekt mellé állt, s mint később kiderült, az események őt igazolták.”

 

A hallgatói világfórum egyik hozadéka, hogy a házigazda, a Testnevelési Egyetem kiemelt nemzetközi figyelmet kapott, ami – többek között – a résztvevők és az esemény hivatalos honlapjára ellátogatók kiemelkedő számában mutatkozik meg.

 

„Kiváló oktatók nagyszerű kerekasztal-beszélgetéseit kísérhettük figyelemmel. Nemcsak a Testnevelési Egyetem, hanem más felsőoktatási intézmények oktatói és diákjai is megmutathatták magukat, ami kitűnően szolgálta a fórum eredeti célját. Ezen kívül nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot alakítottunk ki a FISU vezetőségével és munkatársaival. A sikersztori után mindannyian kedvet kaptunk ahhoz, hogy hagyományos módon is megrendezzük az eseményt, amelyre biztos, hogy sokan eljönnének, többen, mint amennyien eddig” – fogalmazott Mezei Dániel.

 

Ám ami talán a legfontosabb, nemcsak a Testnevelési Egyetem és partnerei: a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség és a Digitális Jólét Program tudta javára fordítani a rendezvényt, hanem az ország is.

 

„A vitafórumokat és a rövid, de nagyon találó országimázs filmeket is sokan megtekintették. Utóbbiakért hálával tartozunk a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, amely rendelkezésre bocsátotta őket. De nemcsak az országot, hanem a szervezésben részt vevő partnereket bemutató kisfilmek is hasznosak voltak országimázs szempontjából. Emlékezetes marad, amikor a nyitórendezvényen Schmidt Pál ország-világ előtt megmutatta a budapesti Universiadén nyert aranyérmét. Biztos vagyok benne, hogy ezek a filmek és apró mozzanatok ráirányították a figyelmet Magyarországra, és ismertebbé is tették” – mondta az egykori sportriporter.

 

A 2020 FISU World Forum legfőbb szakmai partnere a Digitális Jólét Program (DJP) volt. Dénes Ferenc, a DJP Digitális Sport Tudásközpontjának vezetője így tekintett vissza az online kiterjesztésű eseményre.

 

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló Digitális Jólét Program egyfajta hátteret teremtett a rendezvény számára – kezdte az értékelést Dénes Ferenc. – Mindez a platform kiépítésében és a rendezvény szervezésében mutatkozott meg. A szervezőbizottság részeként mindvégig szoros munkakapcsolatban álltunk partnereinkkel, jelentős szerepet vállalva az előkészületekben és a lebonyolításban. Igazodva az esemény egyetemi jellegéhez, kísérőprogramként – a Debreceni Egyetemmel közösen – e-sport bajnokságot rendeztünk FIFA 20-ban, amely nem meglepő módon a dél-amerikai játékosok fölényét hozta.  

 

A szakember kitért arra is, hogy az esemény digitális jellegéből fakadóan sokkal többen vehettek részt rajta, mint valaha. Mindez a résztvevők, az előadók, a hozzászólások és a követők számában is megmutatkozott.

 

„Bármennyire furcsán hangzik is, de ilyen formában sokkal demokratikusabb volt a rendezvény, hiszen a regisztráltak számát nem korlátoztuk, a programok pedig mindenki számára elérhetőek voltak. Érdekes, hogy a valós térhez és időhöz képest a digitális tér sokkal szabadabb és nyitottabb, így igazi közösségi élményt tud nyújtani az érdeklődőknek” – vélekedett a szakember. 

 

Az előadásokkal és a workshopokkal kapcsolatban megjegyezte, a digitális környezet otthonos, közvetlen és családias hangulata a beszélgetéseket is oldottabbá tette, ami kifejezetten jót tett a programoknak. A fórum legfőbb tanulságaival kapcsolatban pedig így fogalmazott:

 

„Lehetetlenség átültetni a fizikai eseményeket a digitális térbe ugyanazzal a személettel. A digitális tér másfajta gondolkodást kíván, amelyet mindannyiunknak meg kell tanulnunk. Sok lehetőség van, amit ezen a fórumon nem használtunk ki, elég, ha csak a vizualitásban vagy a sokszínűségben rejlő eshetőségeket említem. Ha rajtam múlna, a jövőben a digitális rendezvények platformján még több közösségi élményt nyújtanék a résztvevőknek.” 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép:
Testnevelési Egyetem, Digitális Jólét Program

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink