114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Folyamatosan fejlődik, de még nyeretlen az újonc AKE-BGE a férfi kosárlabda MEFOB-on

A Keleti csoportban az újonc AKE-BGE, a Nyugatiban pedig a Veszprém is duplázott, azaz a 4. fordulóbeli mérkőzésen kívül lejátszotta a korábbról elhalasztott találkozóját is a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Bár az újonc AKE-BGE még nyeretlen, mérkőzésről mérkőzésre egyre közelebb kerül riválisaihoz. A többi találkozón nagyjából papírforma eredmények születtek, többnyire nagy pontkülönbségű meccseken. A legnagyobb küzdelmet a Veszprém-Petőfi SE találkozó hozta, amelyet a záró etapban remekelő hazaiak nyertek meg.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport, 4. forduló:

 

TFSE - AKE-BGE 74-53 (21-8, 25-20, 20-13, 8-12)

Budapest, Alkotás u. 30 néző. V.: Kozma, Jurászik.

 

TFSE: SZABÓ B. 8, Pataki 3, KOVÁCS B. 12/6, Király 12, Félix 5. Csere: LAMAN 17/9, KOVÁCS M. 12/6, Dévényi 5/3, Váczi. Edző: Boros Zoltán.

 

 

AKE-BGE: STEIER 15/3, Szőke 2, Tóth M. 10, Mogyorós 2, KÖRÖMI 8. Csere: MAJOR 6, Garai 6, Lantos 1, Holjencsik 2, Szappanos 2, Szakács, Domján. Edző: Zsirai Gyula.

 

 

Nagy iramban, ám sok hibával kezdődött a mérkőzés. A tartalékos hazai együttes játékosai nyugodtak meg hamarabb, a jó szerkezetű, több remek fizikai adottságú játékossal felálló vendégeknél érződött az összeszokottság hiánya, Körömi László blokkjai akadályozták meg, hogy a TF még nagyobb előnyt szerezzen. A második etap közepére azonban elsősorban Laman Richárd és a két Kovács, Benedek és Martin tripláival csaknem 20 pontos előnyt szerzett a címvédő TF. A  lepattanózást 62-51-re megnyerő vendégek többször is megcsinálták a nehezét, de ziccereiket  kihagyták. A félidő hajrájában Steier Roland és Tóth Márk villanásaival kiegyenlítetté tette a játékot az AKE-BGE. A második félidőt is a hazaiak kezdték jobban, a szakasz első felét 14-3-ra nyerve közel 30 pontosra nőtt előnyük. Az utolsó 15 percben azonban a vendégek - akiknél többnyire a cserék szerepeltek - harcos, agresszív védekezésükkel gyakran zavarba hozták a hazai játékosokat, a záró etapot meg is nyerték, de a TF biztos győzelmét nem tudták kétségessé tenni.

 

Boros Zoltán: "A győzelem nem forgott veszélyben, mert a megszerzett előnyt tartani tudtuk. Voltak nagyon jó periódusaink, de olyan gyengébbek is, amelyeken azért el kell gondolkodni."

Zsirai Gyula: "Gratulálok a TF csapatának a győzelemhez. Sajnos nem tudtunk együtt edzeni, ráadásul a meghatározó játékosaink fegyelmezetlenek voltak mind támadásban, mind pedig védekezésben. A második félidőért le a kalappal a cseresor előtt, amelynek tagjai alázatukkal, küzdőszellemükkel példát mutattak. Sok sikert kívánok a TF-nek!"

Statisztika

 

EKE Eger - Szegedi RSC 76-48 (25-15, 8-9, 27-9, 16-15)

Eger, Leányka utcai Sportcsarnok, 20 néző. V.: Takács, Molnár.

EKE Eger: PAPP 14/12, SZABÓ M. 13/9, Steier 13/3, Illés 5, Beák. Csere: SZICSÁK 12, Pomázi 5/3, UNGI 12, Bürgés 2. Edző: Dr. Váczi Péter.

 

Szegedi RSC: Kaszai 6/6, , Kéri 4, Kubik, Hajdú 4, MAYER 18. Csere: KERESZTY14/6, Kirják 2, Eperjesi 2. Edző: Mészáros Vivien.

 

A mérkőzést a hazai csapat kezdte jobban, az egriek Papp tripláival gyorsan magukhoz ragadták a vezetést, a negyed végére 10 pontra duzzadt a különbség a két csapat között. A második negyed küzdelmes és kiegyenlített játékot hozott, és elsősorban a védekezésről szólt. Mindkét oldalon jól működött az "elhárítás", 9 pontos előnnyel fordultak az egriek. Szünet után, a hazai együttes magára talált, és feljavult védekezéssel, sorozatos, gyors, pontos jó támadásokkal 25 pont fölé növelve előnyét eldöntötte a mérkőzést. A záró negyedben érdemi változás már nem történt, a hazaiak érvényesítették a papírformát.

Dr. Váczi Péter: "Biztos győzelmet arattunk a szimpatikusan küzdő szegedi csapattal szemben."

Mészáros Vivien: "A csapat szerepelhetett volna jobban is, egy kicsit csalódott vagyok. Gratulálunk az ellenfélnek és további sok sikert kívánok nekik a továbbiakban."

Statisztika

 

Debreceni Medikus SE- Debreceni Egyetem 32-105 (4-30, 7-24, 8-28, 13-23)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kisházi, Fülöp.

 

DMSE: Velkey 5/3, Bujdosó, Hegyi, Mlcoch 3, CSIRPÁK 13/6. Csere: Nádasi, Nyíri 7/3, Horai, Cseh 4. Edző: Kovács István.

DEAC: POLLÁK 16, VÁRBÍRÓ 11/3. Balázsi 5/3, FÁBIÁN 19, OPRE 13/9, Csere: NEMES 8/3, Sólyom 2, Szekeres 7/3, Berzi 6/6, GÓLYA 18. Edző: Berényi Sándor.

 

A kezdést követően hamar kiderült, hogy a két együttes egyáltalán nem képvisel azonos játékerőt. Legjobbjait nélkülözve a medikusok egy pillanatig sem tudták felvenni a versenyt a DEAC gárdájával. Gyorsaságban nagy különbség volt a felek között, és ez hamar eldöntötte a mérkőzést. Míg a „hazai” csapat a gyűrűig is vért izzadva jutott el, a „vendégek” szebbnél szebb támadásokkal szórakoztatták a lelkes közönséget, és tüzelték fel saját magukat. A DEAC-ból öten is 10 pont felé jutottak, közülük Opre Roland 13 pontja, 15 lepattanója és 5 szerzett labdája kiemelkedő, míg a DMSE gárdájában egyedül a szintén dupla-dupláig jutó Csirpák Patrik (13 pont, 10 lepattanó) tudta időnként nehéz helyzet elé állítani az ellenfél védőit.

 

Kovács István: "Ilyen meccsre számítottunk, mégis rossz érzés látni a két csapat közti különbséget. Gratulálok a DEAC-nak."

Berényi Sándor: "A sorozatterhelés mellett jó néha ilyen meccset is játszani, ahol a gyakorlás mellett szórakoztatóan is játszottunk. Megyünk tovább, hiszen hosszú még ez a bajnokság!"

Statisztika

 

Keleti csoport, 1. forduló - halasztott mérkőzés:

AKE-BGE–Nyíregyházi Egyetem 64-75 (21-18, 8-21, 18-17, 17-19)

Alsónémedi, Alsónémedi Sportcsarnok, 15 néző. V.: Bagi, Németh.

 

AKE-BGE: STEIER 13/3, TÓTH M. 13, Szőke O. 9/3, Garai 13/6, Mogyorós 8, Csere: Holjencsik 2, Lantos, Szappanos 2, Szakács 2, Magyar, Domján 2. Edző: Zsirai Gyula.

Nyíregyházi Egyetem: VASKÓ 9/6,  Demeter 8/6, Kovács 5, SITKU 22/6, MOKÁNSZKI 13/3. Csere: Jurák 2, VIDA 16/12, Horányi. Edző: Bus Iván.

A mérkőzés első negyedében a hazai csapat 8 percen át uralta a mérkőzést, és 21-10-es vezetést szerzett. A szakasz hajrájában magukra találtak a vendégek, így a jelentősnek tűnő előny az első negyed végére 3 pontra olvadt, ráadásul a második etapra is megmaradt a nyíregyháziak lendülete. Helyenként pontos, jó játékot bemutatva a szünetben 10 ponttal már a vendégek vezettek.

Szünet után a küzdelem kiegyenlítetté vált, a két csapat gyakorlatilag egál negyedeket játszott egymással. Ez azonban egyúttal azt is jelentette, hogy a dupla-duplát elérő Sutku Márton (22 pont, 11 lepattanó), valamint a csapat játékát ügyesen szervező Vaskó György (9 pont, 12 gólpassz) vezérletével a Nyíregyháza meg tudta őrizni a félidei 10 pont körüli előnyét a lelkes, jól küzdő, s helyenként ügyesen is kosarazó hazaiak ellen.

Zsirai Gyula: "Szeretnék gratulálni a Nyíregyházának, további sok sikert kívánok nekik az egész bajnokságban. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert végre csapatként kosárlabdáztunk. Arról pedig, hogy két nap alatt két top csapattal tudtunk játszani, annyit, hogy a TF elleni teljesítményünket próbáljuk elfelejteni, de a Nyíregyházával szemben mutatott játék előtt le a kalappal! Annyit tudok mondani a csapatnak, hogy ha így fogunk dolgozni, még nagyon sok kellemes percet fogunk okozni egymásnak. Hajrá BGE!"

Bus Iván: "Nagyon rossz és kalandos utunk volt, mert baleset lassította a mérkőzésre jutásunkat Gödöllőnél. Úgy estünk be a meccsre, emiatt kicsit álmosan kezdtük a játékot, majd fel tudtak pörögni a srácok, és egy jó meccset sikerült behúznunk. További sok sikert kívánok az ellenfélnek is!"

Statisztika

 

Nyugati csoport: 1. forduló - halasztott mérkőzés:

 

Veszprémi Egyetemi SC–Közgáz SC és DSK 63-100 (18-25, 5-26, 18-26, 22-23)

Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 80 néző. V.: dr. Vajda, Sebesi.

 

Veszprémi Egyetemi SC: BIRKÁS 14, Simon 2, PIUKOVITS 11/3, Kacskó 9/9, Kovács 4. Csere: Lenger, Veingartner 12, REHÁK 11/9. Edző: Mónus Péter.

Közgáz SC és DSK: SEBESTYÉN 10, Bernacchini 6/3, FÓTI 14, KISS  20, BEA 18. Csere: ÚR 19, Gőczi 6/3, Jenei 2, Korompai 5/3. Edző: Vladár Csaba.

 

Szép számú néző előtt kezdődött meg az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés. Mindkét oldalon voltak meghatározó hiányzók. A nagy elánnal, ambiciózusan kezdő hazai csapat a 7. percig a vezetett, de a negyed hajrájában átvette az irányítást és a vezetést is a Közgáz. A 2. negyedben kapkodtak a hazaiak, hiába cserélt sokat Mónus Péter, ebben az etapban a Közgáz "átrohanva" vendéglátóin gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. Bár a Közgáz minden negyedet megnyert, a második negyed már kiegyenlített volt. A vendégek biztos sikerében főszerepet játszott a dupla-duplázó centerpáros két tagja: Kiss Barna (20 pont (9/10 mezőnyből) 14 lepattanó (6 támadó) és Bea Gergely (18 pont 11 pattanó (7 támadó), hasznosan játszott Fóti Kristóf (14 pont, 8 lepattanó), a 19 pontig jutó Úr Mátyás pedig a cserepadról tudott lendületet adni a lepattanó csatát nagy fölénnyel, 53-20-ra megnyerő vendégeknek.

Hazai oldalon, a triplavonalon túlról 3/4-et dobó Rehák Richárd a helyenként  ügyesen szervező Birkás András és Piukovits Olivér (11 pont 6 lepattanó és 3 gólpassz) emelhető ki.

Mónus Péter: "Gratulálok ellenfelünknek és saját csapatomnak is. Sajnos tartalékosak voltunk és sokat próbáltam a csapatot is forgatni, mert két nap alatt két meccset játszunk. Sajnos ez ma ennyire volt elég, nem tudtuk folytatni a jó kezdésünket."

Vladár Csaba: "Gratulálok mindkét csapatnak a játékhoz. Elég nagy tempójú mérkőzés volt. Egyik oldalon sem a védekezés dominált, de voltak szép megoldások."

Statisztika

 

Nyugati csoport, 4. forduló:

 

SZOESE–PTE-PEAC 91-67 (20-18, 26-16, 24-21, 21-12)

Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 80 néző. V.: Bognár, Kiss.

 

SZOESE: HORVÁTH 7, Soós 15/6, KÖRMENDI 24/6, Schveighoffer 13/3, OROSZI 14/3. Csere: PAPP 10/6, Monek 2, Bojkovszky 2, Frisnyák, Németh 4, Demcsik, Gombkötő. Edző: Kéri Péter.

PTE-PEAC: Nagy 9/3, Schuj 13, POPGYÁKUNIK 13, NYULÁSZ 8, Lajos 6. Csere: Kárpáti, Gáspár, Varga 5/3, Griszháber 13/3. Edző: Czéh László.

Több hiányzója is volt a hazai csapatnak, de agresszív védekezéssel kezdve a meccset labdaszerzésekből könnyű pontokat tudtak dobni. A vendégek ennek ellenére tartották magukat és az első negyed végén teljesen nyílt volt a találkozó. A második játékrészt a SZOESE három triplával kezdte, amit a vendégek válasz nélkül hagytak. Bár sikerült kicsit közelebb zárkózni a pécsieknek, a félidőre megmaradt a 10 pont körüli hazai előny.

Fordulás után apránként növelték előnyüket a szombathelyiek, összességében ennek ellenére kiegyenlített játékot láthatott a közönség. A záró tízpercre 15 pont előnnyel fordult Kéri Péter csapata. Az utolsó negyed első felében csak 2 pont volt a vendégek játékában, ekkor nagyon egyoldalú volt a játék, és ezzel el is dőlt a meccs. A végén a közel 30 pontos előny tudatában a hazai szakvezető csapata minden játékosának lehetőséget adott. Hazai oldalon Körmendi Bence 24 pont, 12 lepattanós dupla-duplával ért el 30 VAL-t, Horváth Csaba pedig 7 pontja mellett 10 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait, és 21 VAL-t szorgoskodott össze. A pécsi csapatban Nyulász Barnabás volt dupla-dupla közelben 8 pont, 10 lepattanóval.

Kéri Péter: "Jó ritmusban kezdtük a mérkőzést annak ellenére, hogy ebben a szerkezetben nem játszottunk még idén. A folytatásban hullámzó volt a teljesítményünk. A cél, hogy a jó periódusokat minél hosszabb időre tudjuk stabilizálni a mérkőzéseken."

Czéh László: "Ellenfelünk gyorsabban és pontosabban kosárlabdázott ezen a mérkőzésen. Reális eredmény született."

Statisztika

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - SMAFC 104-67 (35-14, 16-23, 29-20, 24-10)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Rokob, Tóth.

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: GEIGER10/6, KÁMÁN 17/6, RÁTVAY 19/3, Horváth 6, DOMSITZ 30/3. Csere: Varga 7/3, Kovács 5/3, Nagy-Bíró, Iváncsics 6, Mándity, Tóth 2, Sütöri. Edző: Laky Tibor.

SMAFC: Tukovits 6, Szegedi 26/9, Heiszenberger 13/6, HENCZ 10, Barcza 10/3. Csere: Szilágyi, Gáspár 2, Erdős. Edző: Farkas Dávid.

A mérkőzés kezdetétől magához ragadta a kezdeményezést a vendéglátó Széchenyi Egyetem. A SMAFC ugyan kevés cserével, de annál lelkesebben, helyenként szépen kosárlabdázva, nagyon tisztességesen tartotta magát. Ennek köszönhetően a második negyedet meg is nyerték a vendégek. Összességében azonban elmondható, hogy a jóval nagyobb játékerőt képviselő mosonmagyaróvári alakulat: Domsitz Márton  (30 pont, 17 lepattanó) és Rátvay Tamás (19 pont, 14 gólpassz) dupla-duplájával, magabiztos győzelmet aratott. A vendégeknél is volt két dupla-duplát elérő kosaras: Hencz Balázs (10 pont, 12 lepattanó) és Szegedi Márton (26 pont, 15 lepattanó) jóvoltából, bár ez utóbbinál azért a 10 eladott labda ront az összképen.

 

Laky Tibor: "A győzelemnek örülök, a mutatott játéknak csak helyenként. A csapat épülése szempontjából hasznos mérkőzés volt."

Farkas Dávid: "Két középiskolással kiegészülve is hely álltunk egy NB1/B-s felnőttekkel felálló hazai csapat ellen, akik ha teljes létszámban jelen tudnak lenni, akkor a Nyugati csoport favoritjai lehetnek. Vendéglátóinknak gratulálok a győzelemhez."

Statisztika

 

BME-MAFC – NKE SE112-52 (22-11, 23-19, 29-8, 38-14)

Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Rózsavölgyi, Sértő.

BME-MAFC: SVÉDA 11/3, Kofalnovics 3/3, Tálos 14/6, Csepregi 3, FEKETE 10/3. Csere: Rados 6, LUKÁCS 9, KOMMA 16, BARANYI 13, FARKAS 27/12. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

NKE SE: Tasnádi 7/3, Panic 16/6, Ramon 4, Obermann 12/6, PÓCZOS 11. Csere: Dévényi 2. Edző: Mészáros István.

A mérkőzésre kilátogató szurkolók nagy iramú, látványos találkozót láttak. A BME csapata az első pillanattól fogva óriási sebességet próbált ráerőltetni az ellenfelére, amelyben az NKE ugyan felvette a kesztyűt, de a "műszaki alakulat" sokkal pontosabban és eredményesebben játszott. A hazai csapat agresszivitását jól tükrözi az összesen 80 db lepattanó. Elsősorban Svéda Szabolcs diktálta a hazai alakulat gyors, futós játékát. Center poszton Komma László (16 pont, 8 lepattanó, 25 VAL) teljesítményével, és Baranyi Péter (13 pont, 12 lepattanó, 22 val) dupla-duplájával, valamint Farkas Dániel (27 pont, 6 lepattanó, 32 VAL) mezőnymunkájával nem tudta tartani a lépést a vendégcsapat. A második félidőben mutatkozott meg igazán a két csapat közötti fizikális különbség, amelyet a BME csapata nagyon jól használt ki. Baranyi mellett hazai részről Fekete József (10-10 pont és lepattanó), a vendégektől pedig Póczos Mátyás (11 pont, 17 lepattanó) ért még el dupla-duplát.

Bagi Melinda: "Nagyon gyors iramban kezdtük a mérkőzést, amelyet a gyakorlatilag a találkozó végig próbáltunk tartani. Folyamatosan alakul a csapatjátékunk, mérkőzésről mérkőzésre lépünk ebben is előrébb. Kiemelendő, hogy nem csak az egyéni teljesítmények javulnak folyamatosan, hanem csapatszinten a jó döntéshozatal, és a jó helyzetfelismerés. Ugyanígy dolgozunk tovább."

Mészáros István: "Gratulálok az ellenfélnek! Nagyon gyors volt a játék, ebben azért felőrlődött a csapatom."

Statisztika

 

Pannon Egyetemi SC–PTE-Petőfi SE 71-66 (19-13, 13-22, 21-17, 18-14)

Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 60 néző. V.: dr. Vajda, Sebesi.

 

Pannon Egyetemi SC: Birkás 15, Naményi 7, NOVÁK 18/6, Kacskó 7/6, BRUDER 11. Csere: Kovács 4, Veingartner 2, Rehák, Piukovits 7/3. Edző: Mónus Péter.

PTE-Petőfi SE: Sulyok 11/3, Szavai 17/9, KOVÁCS A. 11/6, Pontyos 7/3, Schmitz 5. Csere: Árok 6, Scherk, Szeverinácz 9/3. Edző: Petőfi Áron.

Szép számú közönség előtt kezdődött meg a 4. forduló mérkőzése. Nagy iramban, 8-2-vel kezdte a meccset a hazai csapat, de a vendégek hamar magukra találtak, felváltva estek a pontok. A 2. negyedben a hazai kapkodást kihasználva a vendégek fordítottak, s ezt részben a szokatlan 1-3-1-es zónának köszönhette a Petőfi SE, amellyel alaposan meglepte a Veszprémet, s 3 pontos előnnyel fordult. Szünet után visszaállt az első negyedbeli játék képe, a 3. negyed végén fordított a valamivel pontosabban játszó hazai együttes, amely a záró etapot egy parádés 12-0-s 3 perccel kezdve 13 ponttal elhúzott. Bár a Petőfi SE csapata az utolsó pillanatig harcolt, a hajrában csak szorossá tudta tenni a meccset, fordítania nem sikerült.

 

Mónus Péter: "Gratulálok ellenfelünknek és saját csapatomnak is. Sajnos nem megfelelően játszottunk."

Petőfi Áron: "Gratulálunk a veszprémi csapatnak. Hazai környezetben hasonlóan jó mérkőzést szeretnénk játszani."

Statisztika 

 

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink