114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fölényes Közgáz siker a nyugati "csoportdöntőn" a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban

"Fővárosi hetet" rendeztek a héten női a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A Keleti csoportban az ELTE-BEAC halasztott, rangadó jellegű mérkőzést nyert meg simán a debreceniek ellen. A Nyugati csoportban a csoportelsőségről döntő összecsapáson a Közgáz a vártnál jóval könnyebben, közel 30 ponttal győzte le a győri együttest, és a BME-SMAFC találkozó is simán alakult. Pécsett viszont volt izgalom bőven! A záró szakasz előtt még 10 pontos hátrányban lévő NKE-Csata nagy hajrával fordítva nyerte meg a küzdelmes, izgalmas találkozót a Petőfi SE otthonában.

Olvasási idő: 4,5 perc

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők

Keleti csoport, a 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

ELTE BEAC–Debreceni Egyetem 67–45 (19–11, 17–9, 13–12, 18–13)
Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Németh, Gruber.

ELTE BEAC: Varga 6/6, KULCSÁR 24/9, LENDÉR 8/6, SZAKOLCZI 15/3, Stekler 6. Csere: Fabini 6, Kiss 2, Nagyi. Edző: dr. Gyarmati István.

Debreceni Egyetem: Mezei 6, Nagy Gaszner 5/3, Vasas 4, FOLTIN 16. Csere: Szabó 1, Göttlinger 6/3, Ruzsa-Kiss-Schubert, Kernács 2, Sükei 4, Bagdi 1, Záhorszky. Edző: Kovács Imre.

Az első félidőben a mérkőzésre jobban ráhangolódó, sokkal lendületesebb, határozottabb, pontosabb játékot nyújtó hazaiak – akiknek a csoporton belül a legjobb négy közé jutás szempontjából létkérdés volt a győzelem – Kulcsár Bianka, valamint a 15 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Szakolczi Dorka vezérletével tetemes, 16 pontos előnyt szereztek. A továbbjutásukat már korábban bebiztosító, az első félidőben eléggé enerváltan játszó, a találkozó előtti napon értékes amatőr bajnoki győzelmet arató debreceniek a második félidőt elsősorban a szintén dupla-duplával záró Foltin Blanka (16 pont, 17 lepattanó) jóvoltából kiegyenlítetté tették, de a sokkal "élesebb" ELTE-BEAC magabiztos győzelmét nem tudták kétségessé tenni. 

Gyarmati István: - Hogy egy klasszikust idézzek, ''Nyolcban lenni jó''. A debreceni csapat a meccs előtti  napon fontos amatőr bajnoki mérkőzést játszott és nyert meg, így most játékosai talán kicsit tompábbak voltak, illetve kulcsembereik viszonylag kevesebbet játszottak. Mi az idegenbeli mérkőzéshez képest erősebb összeállításban léptünk pályára, ami minden poszton nagyon jól működött. A csoport harmadik helyének megszerzéséhez így most már elég győznünk a Miskolc ellen, a pontkülönbség nem számít. Hogy Lippai Szabolcs kollégát idézzem, „Kőkemény mérkőzés lesz.”

Kovács Imre: - Gratulálok az ELTE csapatának, sokkal jobban akarták a győzelmet, mi ismét elfelejtettünk kosárlabdázni.

Statisztika

 

Nyugati csoport, 13. forduló

Közgáz–Széchenyi KA Győr 74–46 (12–8, 27–15, 17–12, 19–11)
Budapest, Kinizsi u. 50 néző. V.: Hartai, Káré.

Közgáz: KATONA 9/3, Hidas 4, DOKTOR 11, SUPPÁN 10/6, Szammer 4. Csere: FARKAS 13/6, Herendi 5, Munkácsi 2, Zana 6, Imre Nóra 4, Abaházy 6, Erdődi. Edző: Németh Kata.

Széchenyi KA: BAFFY 18/3, Perl 2, Nagy R. 5/3, Török 2, Biczó 5. Csere: Horváth D. 2, BÁNSZEGI 11/6, Szűts 1, Horváth K. Edző: Barthalos István.

Egyik csapat játékosai sem voltak túl frissek, a csoportdöntőnek beillő találkozó előtti napon mind a győri, mind pedig a fővárosi csapat játékosai amatőr bajnokin szerepeltek, a hazaiaktól Doktor Anna pedig a múlt hét végén három napos "elit szintű" Magyar Kupa "bevetésen" vett részt, s teljesített remekül. A Győr kifejezetten magas, a Közgáz viszont relatíve alacsony szerkezetben kezdett. Bár Katona Bianka gyorsan vezetést szerzett a Közgáznak, utána két és fél percen át nem született találat. Hazai oldalon oldódott előbb a feszültség, a győri zóna ellen türelmesen, tiszta helyzetekig játszva 10–2-re elléptek a vendéglátók a sok labdát eladó győri együttestől. A szakasz második felében Baffy Fanni vezérletével felzárkóztak a vendégek. A második etap amolyan Fanni-fiesztával kezdődött Baffy és Farkas dobópárbajával. A győri irányító mellé felnőtt a végül dupla-dupláig jutó Bánszegi Borbála (11-11 pont és lepattanó) is a feladathoz, így 1 pontra felzárkózott a Győr. A végül szintén dupla-dupláig jutó Suppán Anna (10 pont, 12 lepattanó) triplája egy döntő fontosságú, 16–0-s Közgáz-rohamot indított útjára. Ezzel lényegében eldőlt a rangadó, szünet után is inkább a hazai együttes akarata érvényesült, Baffy időnként egymaga próbálta versenyben tartani a Győrt, amelynek magas embereit a vendéglátók szépen "kivették" a játékból. A Közgáznak nem volt gyenge pontja, és ennek köszönhetően a vártnál jóval könnyebben, simábban legyőzte a legnagyobb riválisát a csoportban.

Németh Kata: - Örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a fontos mérkőzést. Egyre inkább kezd összeállni a játékunk, és ezúttal jó ritmusban is kosárlabdáztunk. Gratulálok mindkét csapatnak!

Barthalos István: - Örülök, hogy a Közgáz a szezon során most, ellenünk állt föl a legerősebb összetételében. Új védekezést próbálgatunk, de még nem volt időnk tökéletesen begyakorolni. Kiegyenlített első negyed után a másodikban elsősorban Farkas Fanni kosarai révén a hazaiak szétzilálták a zónánkat, és nagyon elhúztak. Ami pozitívum volt számunkra, hogy Baffy Fanni ismét bebizonyította, hogy az A-csoportban a helye, valamint Bánszegi Borbála agresszív, jó játéka tizenegy-tizenegy pontos és lepattanós dupla-duplája is örömteli. Gratulálok a Közgáznak, várjuk ellenfelünket a rájátszásban a Keleti csoportból.

Statisztika

 

MAFC BME–SMAFC 92–36 (28–12, 20–7, 24–7, 20–10)
Budapest, Tüskecsarnok, 25 néző. V.: Tóth, Erdész.

BME MAFC: Bozsó 10/6, HIZSNYIK 22/9, HORVÁTH 19/9, BENKŐ 10/3, Kardos 5. Csere: KOVÁCS F. 16, Dávid, Selmeczy 4, Király 6. Edző: Gorácz Árpád.

SMAFC: Rabatin 2, Pados 9, Rátkovics 2, CZIRJÁK 16, Pogonyi. Csere: Határ 5/3, Ádám, Besenyei 2. Edző: Panta István.

Villámrajtot vettek a hazaiak, két perc után már 10–0 volt az eredmény. Ezután azonban kissé kiengedtek, a hazaiak sok tiszta helyzetet „szórakoztak" el. A "műszaki alakulat" játékára az egész mérkőzésen rányomta bélyegét ez a hullámzás, voltak remek és gyengébb periódusaik a két dupla-duplát elérő játékosa, Hizsnyik Dóra (22 pont, 11 lepattanó) és Horváth Anna (19 pont, 13 lepattanó) vezette vendéglátó együttesnek. A hazai győzelem azonban egy pillanatig sem forgott veszélyben a lelkes, s Czirják Anna jóvoltából helyenként ügyesen kombináló soproni együttes ellen.

Gorácz Árpád: - Szép lerohanások, jó dobó százalék, aztán elemi hibák. Ha szeretnénk „messzire" jutni, jobban kell összpontosítanunk.

Panta István: - Gratulálok a BME együttesének, csapatomból pedig Czirják Annának!

Statisztika

 

PTE-Petőfi SE–NKE-Csata 56–58 (2012, 1216, 82, 1628)
Pécs, Cserepka Iskola, 15 néző. V.: dr. Danka, Téczely.

PTE–Petőfi SE: TÓTH R. 13/6 , Horváth 4, Miltner, SÉRA 16, PAP 16. Csere: Orbán 2, Hajgató, Petró, Molnár 5/3, Bencze, Elek, Orosz. Edző: Sipos Ádám.

NKE-Csata: Kovács 5/3, Kundráth 6/3, SZÉKELY 10/6, TAKÁCS 16/3, Szarka. Csere: Gaál 2, POLGÁRI 17/12, Csarankó, Juhász Franciska. Edző: Mányoky Fanni.

Küzdelmes mérkőzést vívott egymással a PTE-Petőfi SE és az NKE-Csata. Szinte végig a záró etap előtt "tenisz jelleggel" 40–30-ra vezető, elsősorban a dupla-duplát elérő Pap Regina (16 pont, 12 lepattanó) és centertársa, Séra Nikolett eredményességére építő hazai együttesnél volt az előny. A záró szakasz rendkívül érdekesen alakult: egy 10–2-vel kezdve két pontra feljött az NKE-Csata, ám a szakasz közepén a hazaiak újítani tudtak, s újra elléptek 6 ponttal. Ekkor azonban a 17 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Polgári Melinda, valamint Takács Emese és Székely Réka találataira támaszkodó fővárosi együttes egy elképesztő 14–2-vel úgy fordította a maga javára a találkozót, hogy a csak a záró szakaszban csaknem annyi pontot (28) szereztek, mint az első három negyedben összesen (30).

Sipos Ádám: - Gratulálok az ellenfélnek!

Mányoky Fanni: - Gratulálok mindkét csapatnak! Nem volt szép játék a pályán, de mindkét csapat nagyot küzdött, és látszott, hogy mindkét fél nyerni akar. A lányaim az utolsó negyedre nagyon felszívták magukat, örülök, hogy újra győzni tudtunk!


Statisztika

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt a bajnokság április 30. után folytatódik.

Szöveg: Botár László, Márványkövi Ferenc

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink