114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Foglald el magad! - Így őrizd meg a mentális egészséged

A karantén próbára tesz bennünket, a testi egészségünk megőrzése mellett gondolnunk kell a mentális fittségünk megőrzésére is. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Olvasási idő: 2 perc

Még nem mentetek egymás agyára a barátnőddel/barátoddal? Még nem volt veszekedés a családban? Ha mindkét kérdésre nem a válaszod, akkor bizony jól kezelitek a helyzetet. Sokan azonban igen komoly stresszhelyzetet élnek át, a karantén ugyanis oly mértékben változtatta meg az életünket, hogy azt valóban igen nehéz átvészelni, ha nem figyelünk oda a mentális egészségünkre.

Bár az egyetemista korosztály nem tartozik a vírus által leginkább veszélyeztetett csoportba, a karantén titeket is komolyan érint, ha máshogy nem is, akkor szüleiteken, nagyszüleiteken keresztül - az értük való aggódás akár szorongássá is válhat. De ha velük minden rendben, az életetek így is fenekestül felfordult, nem mehettek közösségbe, ami az egyetemista lét alapeleme. Az online tanulás és sportolás bár nehézségekkel jár, de azért megoldható, de a napi rutin így is teljesen felborult.

Az ELTE PPK Instagram-oldalán éppen erre hívja fel a figyelmet, hogy napirendünket ne hagyjuk felborulni. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időben kelni és feküdni, a tanulás közbe iktassunk szüneteket is (azért ne menjen a tanulás rovására!), lényeg, hogy legyen rendszer a napjaidban! Örömteli, kikapcsolódást nyújtó tevékenységeket is iktassunk be a napirendünkbe a stressz elkerülésére: erre nagyszerű megoldás a sport, de a kézművesedés, sorozatnézés vagy épp a kertészkedés.

Hasonló tanácsokkal szolgálnak a cseh egyetemek is: legfontosabb, hogy társas kapcsolataidat ilyenkor is tartsd fenn, beszélj sokat a barátaiddal, használd jól a social mediát! A frusztráció elkerülésére a legjobb mód, ha elfoglaljuk magunkat, legyen ez egy új hobbi, egy izgi sorozat, egy lebilincselő könyv vagy csak rendrakás, lényeg, hogy ne hagyd a rossz érzéseket eluralkodni magadon. Nem szabad túlzásba vinni a hírek olvasását sem, nehogy a rossz hírek magukkal ragadjanak.

Azoknak pedig, akik úgy érzik, hogy mindez kevés, pszichológusok állnak készenlétben, hogy segíthessenek. Itt van a Pszi Pont, ahol pszichológusok pro bono, vagyis önkéntesen segítenek akár online, akár telefonon. A Mindset Pszichológia itt szedte össze azokat a segélykérési lehetőségeket, ahol az arra rászorulók felkereshetik a szakembereket.

Vajon ti jó karanténlakók vagytok? Töltsétek ki a tesztet és kiderül!

További hasznos tippek, tanácsok:

https://divany.hu/eletem/2020/03/19/karanten-konfliktus/

http://mipszi.hu/cikk/200318-pszichologiai-vonatkozasu-kerdesek-valaszok-koronavirussal-kapcsolatban

https://azonnali.hu/cikk/20200318_ime-a-pszichologusok-gyakorlati-jo-tanacsai-arra-hogyan-eljuk-egyutt-a-koronavirus-miatti-feszultsegekkel

https://mindsetpszichologia.hu/2020/03/13/koronavirus-szorongas-mit-tehetunk-a-mentalis-egeszsegunk-erdekeben/?fbclid=IwAR0cTeeXKU8XP4DTUV3NVUILwfVOQDaYXa1d6LH85vjCkekK13C0mOTUn1c

https://stilblog.hu/2020/04/21/karanten-klub-racmolnar-lili-a-pszichologus-valaszol/

https://www.vgtu.lt/about-university/news/work-and-studies-during-quarantine-psychologists-advice-for-using-your-time-efficiently/73472?nid=318364

https://www.czechuniversities.com/article/protect-your-mental-health-during-quarantine

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink