114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fitlabda és társai - ezeket használd az otthoni edzéshez!

Otthon edzenél, de nem tudod, hogy milyen eszközt használj? Mutatjuk a legjobbakat, és azt is, hogy mire jók!

Olvasási idő: 2 perc

Edzőterem helyett egyre többen választják az otthoni edzést, ma már nagyon sok okostelefonra tölthető applikáció segít benne. Emellett viszont vannak olyan sporteszközök, melyeket érdemes bevetni, és nem csak a súlyzókat, hanem a fitlabdát, a tornabotot, az ugrálókötelet vagy épp a body bar-t.

2020 legnépszerűbb fitnesz-trendjeit olvasgatva azt láthatjuk, hogy az ergométer, vagyis az evezőgép lesz a legnépszerűbb - kétségkívül ez a legdrágább az összes eszköz közül, amit most bemutatunk -. Az ergométer szinte az egész testünket megmozgatja, elsősorban a lábunk izmai dolgoznak, de a helyes testtartás szükséges az evezéshez, amivel a törzsizomzat erősödik.

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb fitnesz-eszköz a fitlabda vagy más néven fitnesz-labda, melyet nem csak edzéshez használhatunk, de a mindennapokban is érdemes bevetni. A fitlabda instabil volta a rajta ülőt apró mozgásokra készteti, amivel a törzs és a gerinc izmai erősödnek, a vázizomzat a legnagyobb nyertese a fitneszlabdán való ülésnek. Persze ne üljünk rajta egész nap, inkább csak egy órát maximum, mert a hosszú idő inkább árt, mint használ! Edzéshez is kiválóan alkalmas, akár fekszünk rajta és gördülünk előre-hátra rajta, vagy épp a lábunkat rátéve végzünk fekvőtámaszokat.

Sokan általános és középiskolás korunkból ismerhetjük az ugrálókötelet, ami szintén nagyszerű eszköz az otthoni edzéshez, sőt, mivel kis helyen elfér, akár a nyaralásra is magunkkal vihetjük. Az ugrókötelezés igazi zsírégető, de növeli a kitartást és az atletikusságot is. Kezdőként érdemes súlyozott ugrókötelet használni, mert akkor jobban fel tudjuk mérni, hogy hol is van épp a kötél (a könnyű ugráló kötelet nem érezzük a testünk körül, ami könnyen zavart okozhat és elveheti a kedvünket az edzéstől).

Otthon bármelyik ajtókeretben elhelyezhetünk egy húzódzkodó rudat, ami szintén nagyon jó edzéslehetőségeket kínál. A húzódzkodás nem csak a kar izmait dolgoztatja, de a mellkas izmai is erősíthetők vele, ahogyan a hát és a törzsizomzat is. A rúdon lógva a lábainkat emelve a hasizmunkat tornáztatjuk.

A tornabot szintén kisiskolás korunkból lehet ismerős. A sima, egyszerű 90-120 cm hosszú, 2-2,5 cm átmérőjű farúd bemelegítésként a leghasznosabb, de egyensúlyérzékünk fejlesztésében és tartásunk javításában is kiválóan alkalmazható. Hogyha pedig a bot kevés, akkor a súlyokkal nehezített body bar a legjobb megoldás, amivel ugyanúgy elvégezhetjük a tornabotos gyakorlatokat, de közben a súlyoknak köszönhetően edzünk is.

Ezek mellett további számtalan kitűnő eszköz létezik, amelyeket egy következő cikkben mutatunk be.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink