114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

FISU World Forum: rendezői szerepben a Testnevelési Egyetem

Augusztus 12-én kezdődik a 2020 FISU World Forum, a nemzetközi egyetemi sport egyik csúcseseménye. A világjárvány okán digitális formában megtartott rendezvénynek a Testnevelési Egyetem ad otthont.

Olvasási idő: 3 perc

Még a koronavírus-járvány hazai kitörése előtt, március 4-én a Testnevelési Egyetemen (TE) felállt a XV. FISU Fórum szervezőbizottsága, hogy megkezdje az előkészületeket az augusztus 12. és 16. közé tervezett esemény lebonyolítására.

Az élet – pontosabban a Covid-19 – azonban közbeszólt, és kis idő múlva megszületett a döntés: az eseményt – hagyományos formájában – nem rendezhetik meg. Ugyanakkor a szervezők: a TE, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a rendezvény szakmai partnere: a Digitális Jólét Program (DJP) a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel (FISU) egyetértésben úgy döntöttek, hogy mégis megtartják a fórumot, méghozzá digitális formában.

A TE története során még sosem rendezett kibertérben ilyen nagy jelentőségű rendezvényt, ami izgalmas kihívás elé állítja az intézményt. Hasonlóképpen vélekedik erről Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora.

„A koronavírus miatt kényszerhelyzetben vagyunk, de a Testnevelési Egyetem, mint ahogy az oktatásban, úgy a Fórummal kapcsolatban is vállalta a gyors átállást. Már tart a jelentkezés, és reményeink szerint a megfelelő technikai háttér segítéségével problémamentesen le tudjuk bonyolítani a rendhagyó rendezvényt. Külön öröm, hogy a FISU Forum nyitónapján tartják a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség éves közgyűlését, így a két rendezvény ráirányítja a figyelmet a hazai és a nemzetközi egyetemi sport fontosságára. A közgyűlés tartalma szervesen kapcsolódik a Fórumhoz és annak mondanivalójához, így az időzítés tökéletesnek mondható. A Testnevelési Egyetem infrastrukturális fejlődése és sporttudományi háttere így kiemelt figyelmet kaphat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is.”

A TE rektora hangsúlyozta: reméli, hogy a Fórum során a résztvevők egyetértenek abban, hogy a világ egyetemi sportjának vissza kell nyernie méltóságát és minőségét. Mint mondta, jó lenne, ha az esemény ráirányítaná a figyelmet az egyetemi sport fontosságára, továbbá – hosszú távon – hozzájárulna ahhoz, hogy az egyetemi sport kiemelkedő világeseménye: az Univerisade visszanyerje rangját, és a jövőben több, jelentős nemzetközi egyetemi versenyt bonyolítsanak le.

Az előkészületeket Mezei Dániel korábbi televíziós sportriporter, a TE marketingosztályának vezetője koordinálja. Jóllehet számos nemzetközi sportesemény szervezésében vett már részt, az online módon rendezendő hallgatói világfórum számára is ismeretlen terület, ám rendkívül izgalmas feladat is egyben.

„Talán az a legérdekesebb az egészben, hogy ezúttal egy digitális fórumot rendezünk, amelynek szervezése elsőre úgy tűnhet, jóval könnyebb feladat, mint egy valós helyszíni sporteseményé – mondta a szakember, aki – többek között – a 2008-as olimpiai vízilabdadöntőt közvetítette élőben a televízióban. – Teljesen új dologról van szó, ám éppen ez teszi izgalmassá, a TE marketingosztálya pontosan ezért vállalta el a projektet. Vélhetően több száz résztvevővel zajlik majd a világesemény, a földkerekség minden részéről érkeznek jelentkezők virtuálisan. Rendkívül nagy kihívás számomra, mert az elmúlt években a Testnevelési Egyetemen és a Nemzeti Sportügynökségben is alapvetően eseményeket szerveztem, vagy a marketingmunkáért voltam felelős. Ez a feladatkör rendkívül izgalmas, főként, ha összetartó csapatban és remek emberekkel dolgozhatok együtt. A kollégáim az egyetemen, illetve a MEFS szakemberei és a DJP most megismert tagjai a garancia arra, hogy eredményes munkát végzünk. A szervezőbizottságban mindenki becsülettel és odaadással teszi a dolgát. Nagyon élvezem a közös munkát.”

Mezei Dániel azt is elmondta, hogy egy ilyen esemény megszervezése eleinte kevesebb munkával jár, hiszen nem kell szálláshelyről, ételről és utaztatásról gondoskodniuk, de a későbbi fázisban rengeteg tennivaló akad: szemmel kell követniük a regisztrációt, hírleveleket kell kiküldeniük, továbbá figyelmet kell fordítaniuk arra is, hogy sikeres legyen az esemény kommunikációs- és marketingkampánya.

Az esemény angol nyelvű honlapját – programokkal, előadókkal s a regisztráció részleteivel kapcsolatban – itt  találod, ez pedig az esemény Facebook-, illetve Instagram-oldala.

Jó, ha tudod

A digitális fórum iránt érdeklődők a honlapon található felületen (https://fisuworldforum2020.tf.hu/#registration) regisztrálhatnak. Ha te is részt szeretnél venni a fórumon, a regisztráció megkezdése előtt az alábbi e-mail címen jelezd részvételi szándékodat Ancic-Valkai Ágnesnek, a MEFS nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójának: agnes.valkai@mefs.hu. Ezt követően kapsz egy kódot, amelyet be kell ütnöd a regisztrációs felüeleten, majd ki kell töltened az űrlapot.

A fórumon nemcsak kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat nézhetsz meg, hanem – amennyiben regisztrálsz – a chatszobában kérdéseket tehetsz fel az előadóknak, illetve másokkal is megvitathatod az ott elhangzottakat.

Ezen kívül kikapcsolódásként részt vehetsz kvízjátékban, és kipróbálhatod magad az e-sportban is.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Testnevelési Egyetem

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink