114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

FISU World Forum - COVID -19 szekció

Nagy csapást mért a COVID-19 az egyetemi sportra 2020 tavaszán. A FISU World FORUM 2020 során a téma külön kerekasztal beszélgetés-panelt kapott, ahol megvitatták a kialakult helyzetet, annak hatását és szót ejtettek a megoldási lehetőségekről is.

Olvasási idő: 2 perc

A FISU World Forum második napján külön szekció foglalkozott a koronavírus-járvány hatásaival, melyről Shoni Masutha (FISU diákelnök) moderálásával Eric Saintrond (FISU főtitkár) a FISU, és Alexander Schischlik az UNESCO részéről beszélgetett. Már a beszélgetés elején kiderült, hogy a járvány micsoda veszteségeket okozott az egyetemi sportnak is, a globális károk pedig egyelőre nem is látszanak. A 29 lemondott egyetemi világbajnokság, elmaradt kontinentális és nemzeti versenyek sora mutatja a veszteségeket, de a FISU oktatási munkájához kötődő feladatoknak is nélkülözni kellett a személyes érintkezést, amely egyrészt nehezítette, másrészt az online térbe való költözés sok szempontból segítette a FISU munkáját. Eric Saintrond elmondása alapján a közösségi médiában közzétett motivációs videók, kihívások valamint az e-sport versenyek segítettek abban, hogy egyben tartsák az egyetemi sport közösségét, sőt szélesítsék is azt. Emellett a Healthy Campus program elindítása is a legjobb időben történt, hiszen a járványveszély sokakat döbbentett rá az egészséges életmód fontosságára.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a sport szerepe a járvány idején is kiemelten fontos az egyetemeken, hiszen épp a sport a hallgatók egyik legfontosabb közösségformáló eszköze, amelyet most nélkülözni kénytelenek. Alexander Schischlik kiemelte a hallgatók, a fiatalok kreativitását, akik meg tudták mutatni, hogyan maradhatunk fittek a karantén alatt, hogy lehet az érintkezés mellőzésével kapcsolatot tartani, vagy éppen versenyezni.

A beszélgetésben többször is szóba került a Healthy Campus projekt, amely túlmutat a sporton, már csak azzal is, hogy a fókuszát az egészségmegőrzésre (testi-lelki) helyezi, minél több hallgató bevonásával. Nem csak a Healthy Campus miatt, de az egyetemeknek mindkét résztvevő kiemelt szerepet tulajdonít: az egyetemek legyenek a jó példák a városok, nagyobb közösségek számára, hogy az életet fenntarthatóvá tehessük, amelyet a hasonló járványhelyzetek nem érintenének olyan mélyen, mint a jelenlegi. A fiatalok pedig a kreativitásuknak köszönhetően egyre jobban előtérbe kerültek a pandémiás időszak alatt, és épp a kreativitásuk, innovációs képességük miatt egyre többeknek kellene vezető pozíciókba kerülni, hogy folytonos legyen a fejlődés, vélte Alexander Schischlik.

A járvány nagyon rossz hatással volt az egyetemi sportra a versenyek elmaradása miatt, ami leginkább a kisebb nemzeti szövetségeket érintette, ahol a szponzorok visszavonulása is komoly financiális problémákat okozott. Mindkét résztvevő kihangsúlyozta, hogy az újraindulásnak alulról kell elindulni, a helyi közösségekben kell megindulnia versenyeknek, és onnan lehet egyre feljebb és feljebb lépni.

Az e-sport tekintetében a résztvevők hangsúlyozták, hogy a járványhelyzetben hasznosnak bizonyult, hiszen sokakat tudtak vele bevonzani, ám a jövőben - bár lesznek e-sport versenyek - nem ez lesz a prioritás, mert a cél a hallgatók fizikai aktivitásának növelése, az egészséges életmód.

Szöveg: MEFS

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink