114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A FISU Forum múltja és jelene - Interjú

Az augusztus 12-én kezdődő 2020 FISU World Forum alkalmából két generáció képviselőjét szólaltattuk meg, akik részt vettek a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1992. óta minden páros évben megrendezett Hallgatói Világfórumának valamelyikén.

Olvasási idő: 3,5 perc

Kár vagy sem, a koronavírus-járvány miatt idén digitális formában tartják meg a 2020 FISU World Forumot. Budapest lesz az esemény házigazdája, a résztvevők pedig a világ különböző pontjairól jelentkeznek majd be a rendezvényre, hogy részt vehessenek a workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken. Ez azonban nem volt mindig így.

„1991-ben tagja voltam a bizottságnak, amely arról döntött, hogy kétévente rendezzék meg az egyetemi világsport egyik csúcseseményét: a FISU Forumot – mesélte dr. Földesiné Szabó Gyöngyi, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének professor emeritája. – A rendezvény eredeti célja az volt, hogy az egyetemi hallgatók nagyobb szerephez jussanak, és egy fórum keretén belül osszák meg az egyetemi sportról alkotott véleményüket és nézeteiket egymással. A 2018-as, Krasznojarszkban (Oroszország) tartott fórum kivételével mindegyiken jelen voltam. Kezdetben húsz körüli volt a résztvevő országok száma és száz alatti a jelenlévőké. Az első eseményen nem szerepeltek meghívott előadók, az Oktatási Bizottság tagjai – köztük én is – tartottak előadásokat. Szerencsére ez a szám ma már jóval nagyobb. Az utóbbi időben előfordult, hogy több mint kétezren jöttek el a fórumra, amelynek mindig más ország ad otthont.”    

Dr. Földesiné Szabó Gyöngyi – aki 1996. és 2015. között tagja volt a FISU szervezet Oktatási Bizottságának – azt is kiemelte, jóllehet nehezen tudna akár egyetlen fórumot is kiemelni a többi közül, szívesen emlékszik vissza a kevésbé ismert helyeken tartott eseményekre, mint amilyen a 2010-ben a spanyolországi Vigóban rendezett fórum is volt.

„Soha nem felejtem el, a tengerparton kaptunk szállást, két évvel korábban pedig Krakkóban egy kollégiumban helyeztek el mindenkit. Mindkettő más miatt volt maradandó élmény” – emlékezett vissza.  

Az Oktatási Bizottság korábbi tagja hangsúlyozta, természetesen ott lesz az idei digitális rendezvényen is.

„Ebben a formájában sem hagyhatom ki a FISU Forumot. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség örökös tagjaként nemcsak kötelességből, hanem saját érdeklődésből is szeretnék részt venni a történelmi eseményen. Őszintén bevallom, kicsit izgulok, hogy minden jól sikerüljön, mégiscsak digitális eseményről van szó. Ennek ellenére bízom abban, hogy mindenki sikeresen be tud kapcsolódni a rendezvénybe.”

D’Ess Sabina a 2020-as FISU-nagykövet a legutóbbi, 2018-as, hétnapos Krasznojarszki FISU Forumon vett részt. Ott mutatott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően meghívást kapott a tavaly Kazanyban (Oroszország) rendezett FISU Önkéntesek Akadémiájára.

Sok minden más mellett szívesen emlékszik vissza a 2018-as Forumon végzett projektmunkájára, amelynek során a hallgatóknak közösen kellett kidolgozniuk egy-egy érdekes témát.  

„Reggel nyolc órakor kezdődtek az előadások – szemináriumok, plenáris ülések – és este hat-hét óra felé értek véget. Utána megvacsoráztunk, majd kilenckor – kis létszámú csoportokban – nekiálltunk a közös projektmunkának. Ez többek között azért volt izgalmas, mert minden földrészről volt egy-egy fő a munkacsoportban, ami sokszor – kommunikációs szempontból – kihívás elé állított mindenkit. Emlékszem, az Önkéntesség növelése a sportban című témát dolgoztuk ki rövid videófilmek segítségével, amelyekben hallgatók beszéltek a témáról angolul és  a saját nyelvükön. Különösen tanulságos volt számomra a norvég egyetemi sportrendszerről tartott előadás, amelyből kiderült, hogy Norvégiában önkéntes egyetemisták felelnek a sportirányításért, és sportban neves szakemberek mentorálják őket.”

A korábbi evezős hangsúlyozta, hogy a fórumok utánozhatatlan hangulatához nagyban hozzájárul a "FISU-család" tagjainak (vezetők, tanárok) közvetlensége is. Mint mondta, a FISU tagjaira nemcsak a munkában, de a szórakozásban is számíthattak: nem egyszer előfordult, hogy a FISU-elnök hajnali háromig együtt táncolt a hallgatókkal, miközben bármilyen témáról el lehette vele beszélgetni.

Bár jellegéből adódóan a digitális fórum lehetőségei korlátozottabbak, mint a valódi eseményé, D’Ess Sabina szerint hasznuk így is mindenféleképpen van.

„Az online rendezvény egyik előnye, hogy a résztevőknek nem kell utazniuk, a szervezőknek pedig nem kell szállást biztosítani számukra, így jelentős összeget spórolhatnak meg. Ám ezen felül van még egy ennél is fontosabb dolog: egy országból korlátlan résztvevő csatlakozhat a fórumhoz, ami annak ellenére jó hír, hogy a workshopok és a kerekasztal-beszélgetések esetén megszabják, hogy egy országból maximum hány fő vehet részt rajtuk. A valódi rendezvényhez képest tehát jóval nagyobb lesz az eseményre regisztráltak száma, így több emberhez juthat el információ. A digitális eseményen lesz E-sport-szekció is, ami azért hasznos, mert így nagyobb teret kaphat ez az utóbbi években a fiatalabb generációk között egyre népszerűbb tevékenység. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt egy ideig meg kell szoknunk a digitális létet.”

Tudtad?

  • Az első FISU World Forumot 1992-ben rendezték Cipruson.
  • Azóta minden páros évben tartják meg az eseményt, eddig összesen tizennégy alkalommal.
  • A pandémia miatt a budapesti lesz az első digitális fórum a FISU történetében.

A FISU World Forumokról itt olvashatsz bővebben.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: Testnevelési Egyetem, FISU, MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink