114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Filléres antibiotikumok a természet patikájából

Antibakteriális hatásuk miatt már évszázadok óta hasznosítanak növényeket a népi gyógyászatban, ezek az úgynevezett természetes antibiotikumok.  Képesek az egyes fertőzések terjedésének megállítására, sőt akár megszűntetésére is.

Olvasási idő: 2 perc

A természetes antibiotikumok csoportjába tartozik többek között a méz, a kurkuma, a torma, a gyömbér, a fokhagyma és a kardamon is.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely kutatások szerint több mint 150 féle jótékony hatással bír. Hogy a legfontosabbakat említsük: erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (vagyis daganatellenes), antibakteriális, antivirális, antimikrobiális és immunerősítő vegyület.

Az őrölt kurkumát mindig szorosan zárt tárolóban kéne tartani hűvös, száraz, napfénytől védett helyen. A friss kurkuma gyökértörzsét pedig a hűtőben kell tárolni. A meleg hatására ugyanis a benne található illatos olaj elpárolog és kicsapódik, míg a túl magas nedvességtől vagy páratartalomtól megkeményedik, a napfénytől pedig elveszti a színét. Ha hosszú ideig van levegőnek kitéve, elveszti az ízét és aromáját.

A gyömbér gyógyító ereje a föld alatti részében rejlik, melyet friss, szárított vagy akár konzervált formában is fogyaszthatunk. A gyömbért már rendkívül régóta használjuk a különféle megfázásos megbetegedések esetén.

Fontos, hogy már vásárlás alkalmával törekedjünk arra, hogy minél frissebb növényt válasszunk. A világos gumó és ráncos bőr párosítás egyáltalán nem nyerő. Ha a külsején már néhol nyirkos foltok találhatóak, akkor nagy valószínűséggel sokáig már nem eltartható.

A gyömbért célszerű hűtőszekrényben tárolni, mert szobahőmérsékleten hamar kiszárad. Mindegy, hogy papírzacskóba, alufóliába csomagoljuk, vagy műanyag, fagyasztásra alkalmas tasakba tesszük, a lényeg, hogy légmentesen záródjon a csomagolás. Ezzel a módszerrel nagyjából 3 hétig áll el a gyömbérünk.

A torma egy mindannyiunk által jól ismert gyógy- és fűszernövény. A különböző baktériumokkal, valamint egyes vírus- és gombafajokkal szembeni preventív hatása is rendkívül fontos.

Számára is legkedvezőbb a hűtőtárolás, így akár egy évig is eltartható. Október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve vagy fóliába csomagolva is jól tárolható.

A különféle felső légúti megbetegedések esetén a fokhagyma fogyasztása támogatja a váladék felköhögését, valamint használják a vérnyomás, illetve a vércukor- és koleszterinszint lecsökkentésére is.

Olyan szellős helyiségben tároljuk, ahol a levegő páratartalma nem haladja meg a 75%-ot. Ezért mindig a talajszint felett, ne pedig pincében, vermekben tartsuk.

Forrás: NÉBIH – eteltcsakokosan.hu

Fotó: PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink