114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Férfi Egyetemi Kosárlabda Bajnokság: keresztjáték TF-Közgáz derbikkel

A jövő héten beindul a "nagyüzem", jönnek a kelet-nyugati párharcok a négyesdöntőbe jutásért. Tekintsünk vissza kicsit a csoportmérkőzésekre!

A hölgyeknél a TF, a férfiaknál a Miskolci Egyetem alakulata zárta hibátlan, makulátlan mérleggel a csoportkört - mindkét nemnél veretlen maradt a keleti csoport győztese. Kezdjük is tehát keleten képzeletbeli "országjárásunkat" a csoportmérkőzések kapcsán.

Le a kalappal a miskolciak előtt, akik oda-vissza verték minden ellenfelüket, méghozzá úgy, hogy a legszorosabb meccsük sem volt igazán szoros, a legkisebb különbségű győzelmük 6 pontos volt - ugyanakkor kiütéses győzelmei is akadtak. Tény az is, hogy a TF otthonában a csoport csúcsrangadóján csak az utolsó pillanatokban tudták 10 pontosra hizlalni előnyüket a borsodiak.

Ami a 2. helyre befutó TF-et illeti, úgy futott be a 2. helyre Boros Zoltán legénysége, hogy túl gyakran azért nem tudott a legerősebb összetételében pályára lépni, bár az "alapcsapat" is hatékonyan működött.

A képzeletbeli keleti dobogó 3. fokára az az Eger ért oda, amely gyakorlatilag a B-csapatával kezdve az évadot súlyos vereségekbe futott bele. Utána azonban "színre léptek" a kucsemberek, s a végül a 4 közé magukat nem kvalifikáló együtteseket oda-vissza legyőzve a 3. helyen lépett tovább.

Negatív mérleggel (5-7) lett a keresztjáték résztvevője a Nyíregyháza. A szabolcsiak sérülések, betegségek miatt az alapszakasz során szinte nem is tudtak a legerősebb keretükkel felállni, és bizony meglepő vereségekbe - többek között a vegül sereghajtó DMSE elleni hazai vereség - belefutottak. Ezért a vereségért később ugyan Debrecenben visszavágtak a szabolcsiak, de idegenből csupán ez után az egyetlen találkozó után utazhattak haza a győzelem jóleső érzésével - az ELTE-BEAC, a DEAC és az Eger otthonában is kikaptak. Hazai pályán ugyanakkor a TF-et is "elkapták", ami azért jelzi a NyESE erejét.

A legjobb nem továbbjutó gárda az előző évekhez képest sokat erősödő ELTE-BEAC csapata lett, amely azért a Tüskében a Nyíregyházával is "ki tudott szúrni". Az előző évek meghatározó együttese volt a DEAC, amelynél generációváltás zajlik. A fiataloknak még tapasztalatot kell szerezniük, szoros mérkőzéseik  többségén ebben az évadban alulmaradt, így nem tudott továbblépni a gárda. A DMSE nyíregyházi bravúrral kezdte a sorozatot, viszont a medikus alakulat sem tudott túl sokszor a legjobb összetételében pályára lépni, rendszerint több játékosuk is küzdött az egészségügy frontvonalában - elismerés és tisztelet jár nekik érte!

Nyugaton a helyzet változatlan, legalábbis abból a szempontból, hogy ahogy az utóbbi években, most is a Szombathely nyert. Kéri Péter legénysége ugyan Mosonmagyaróváron és Pécsett alulmaradt, de a Közgáz csapatát oda-vissza legyőzte, ahogy a többi csoportellenfelelet is - pedig gyakran voltak hiányzói.

A második helyen a MOGAAC, azaz a mosonmagyaróvári együttes végzett. A gárda sikerének értékét növeli, hogy jó ideig kénytelen volt nélkülözni egyik kulcsjátékosát, a center Domsitz Mártont, de a Szombathely együttesét odahaza nélküle is "elkapta". A kiváló középjátékossal a soraiban az óváriak mondhatni nyerni jártak a fővárosba, hiszen a Közgáz és a BME otthonából is győztesen térhettek haza. Igazán 1 meccs "lóg ki" a sorból a MOGAAC-nál, erősen tartalékosan odahaza 104-42-re  kapott ki a Közgáztól. És ha már a Közgáznál tartunk, érdekes, hogy az együttes - amely csak ritkán tudott a legerősebb összetételében pályára lépni - 4 veresége közül hármat - SzoESE, MOGAAC, BME - is odahaza, a Kinizsi utcában szenvedett el, idegenben csak Szombathelyen "kapitulált", s az utolsó fordulóban a Pécsett aratott 2 pontos győzelmével futott be harmadiknak. Ebből talán látszik is, hogy a 4. a PTE-PEAC gárdája lett.  Pécs valóságos "oroszlánbarlag" volt, vereséggel tért haza Baranyából a SzoESE és a MOGAAC is. A pécsi gárda egyetlen hazai "botlása" a már említett Közgáz elleni 2 pontos vereség volt. Idegenben jóval "törékenyebb" volt a Pécs, amely Szombathelyen és a BME otthonában jókora verésbe "szaladt bele".

Éppen lemaradt a keresztjátékról a BME-MAFC gárdája, amely amolyan végletek csapata volt. Az első körben 32 ponttal kapott ki az együttes a Közgáztól, hogy aztán a másodikban már jóval erősebb felállásban 33-mal nyerjen, a MOGAAC ellen szintén aránylag erős összetételben pedig az egész alapszakasz egyik legszínvonalasabb mérkőzését játszotta, a PTE-PEAC-ot pedig 99-44-re "lépte le". A "műszaki alakulatnál" sajnálhatják, hogy 1-2 kulcsjátékos csak az alapszakasz vége felé tudott "beszállni", mondhatni későn kezdett hajrázni a gárda.

Hatodik lett a SMAFC, amely a két mögötte végző együttest oda-vissza simán verte, és a Krasznai-csarnokban megszorongatta a BME és a PTE együttesét, idegenben viszont az élcsapatokkal szemben elég megilletődöttnek tűnt. A Veszprém és az NKE csapata sokszor állt ki csupán 5 játékossal. A két együttes egymás ellen látványos, kosarakban gazdag mérkőzést játszott, de a többi csapat ellen csupán felvillanásokra futotta tőlük - a következő szezonban előreléphetnek!

Összességében minden csapatot dicséret illet, amiért ebben a nehéz egészségügyi, kollégiumi helyzetben végig játszotta, küzdötte az alapszakaszt!

A negyeddöntők kiélezett párharcokat hozhatnak, úgy gondoljuk, a csoportelsők sem mehetnek biztosra. A veretlen Miskolc egy minden bizonnyal tét, nyomás nélkül játszó Péccsel találja majd szemben magát, s ha a jó szerkezetű baranyai gárda mezőnyembereinek "sül a kezük" bizony lehetnek nehézségei a borsodi együttesnek. Izgalmasnak, érdekesnek ígérkezik a TF-Közgáz fővárosi derbi - az utóbbi években nem először kerül szembe egymással a két patinás intézmény együttese a 4 közé jutásért zajló keresztjátékban.  Ha mindkét fél mozgósítani tud mindenkit kiélezett, színvonalas párharc lehet, amelyben nem kimondottan az összeszokottság, inkább az egyéni képességek, a pillanatnyi koncentráció dönthet. Ha felépülnek a sérültek, meggyógyulnak a betegek Nyíregyházán, akkor a SzoESE-NyESE párharc is tartogathat izgalmakat. A Mosonmagyaróvár Egerben már nyerni tudott, s 12 pontos győzelmével nagy lépést tett a négyes döntő felé.

2021. április 13. kedd

19.30

EKE Eger – MOGAAC

FEBF 1005

2021. április 19. hétfő

15.00

Nyíregyházi Egyetem – Szombathelyi Egyetem

FEBF 1007

2021. április 19. hétfő

19.30

Közgáz SC – TFSE

FEBF 1003

2021. április 20. kedd

14.30

PTE-PEAC – Miskolci Egyetem

FEBF 1001

2021. április 26. hétfő

18.00

Szombathelyi Egyetem – Nyíregyházi Egyetem

FEBF 1008

2021. április 26. hétfő

20.15

TFSE – Közgáz SC

FEBF 1004

2021. április 27. kedd

15.45

Miskolci Egyetem – PTE-PEAC

FEBF 1002

2021. április 27. kedd

19.30

MOGAAC – EKE Eger

FEBF 1006

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi negyeddöntő, 1. mérkőzés

 

EKE Eger - MOSONMAGYARÓVÁR SZE MOGAAC 79-91(27-27, 14-24, 14-15, 24-25)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Zahorán, Mezei.

 

EKE Eger: Illés 5/3, Szabó 5/3, Pomázi 18/9, Szicsák 18, Steier 26/15. Csere: Sárosi 3/3, Kenéz 5/3, Kátai 2. Edző: Váczi Péter.

MOSONMAGYARÓVÁR SZE MOGAAC: Kálmán 24/9, Bakon22/18, Geiger 16/6, Horváth 7/3, Domaitz 14. Csere: Pálinger, Varga T., Varga Z., Iváncsics, Friedl, Karasai, Hágen 8. Edző: Laky Tibor.

 

A négyes döntőbe jutásért léptek pályára a csapatok, mindkét csapaton látszott, hogy csak is a győzelem elfogadható. Az egriek viszont foghíjas csapattal tudtak csak kiállni, köszönhetően a sérüléseknek. Abszolút jó és kiegyenlített első negyedet láthattunk sok ponttal. A második negyedben a hazaiak 10 pontos hátrányba kerültek, de nem is volt sok lehetőségük cserélni szemben az ellenféllel. A második félidőben ismét kiegyenlített volt a mérkőzés, de az Eszterházy nem tudott hátrányából faragni, köszönhető ez a vendégek kinti dobásainak. A záró negyedben, továbbra is jó százalékkal dobtak távolról. A hazaiak is magukra találtak, de közelebb nem tudtak jönni, így megtartva a szinte végig 10 pontos előnyt a vendégek végén hozták az első meccset.

 

Váczi Péter: Három kulcsjátékosunk hiányzott a csapatból, sajnos kettő a visszavágón sem lesz biztosan. Nagyobb baj, hogy Illés Balázsnak a sérülése komolynak tűnik. Így szinte tálcán kínáltuk a meccset a Széchenyi Egyetemnek, mert azt gondolom teljes kerettel más lehetett volna az eredmény, ha viszont nincs a sportban. Akik pályára léptek 101%-ot nyújtottak, a visszavágón is megpróbáljuk ugyanezt. A sérülések nagyon beárnyékolják az életünket.

Laky Tibor: Egyrészt természetesen örülök a győzelemnek, másrészt azért maradt bennem hiányérzet. Végig kell néznem a videót, hogy megbizonyosodjak róla, hogy amit érzek az valójában úgy volt-e? Azt gondolom, ismeretlen ellenfél ellen jó játékot mutatva végig uraltuk a mérkőzést. Ennél többet én nem kívánhatok, nagyon várjuk a visszavágót. Remélem hasonló hangulatú mérkőzést játszunk otthon is.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink