114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

ELTE-BEAC bravúr, mosonmagyaróvári fordítás a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál

Múlt héten beindult a "nagyüzem" a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A férfiaknál a keleti csoportban a ELTE-BEAC meglepetésre "elkapta" a tartalékosan felálló Nyíregyházát. A Miskolc nagy küzdelemben győzött Egerben, a TF pedig könnyedén a Debreceni Medikus otthonában. A két fővárosi együttes lejátszotta egymás ellen a még az első fordulóból elhalasztott összecsapását, amelyen az ELTE-BEAC ráijesztett a TF-re, de a második negyedben a címvédő ritmust váltott, s biztosan győzött. A nyugati csoportban úgy nyerte meg a PTE-PEAC elleni rangadót a MOGAAC, hogy félidőben még 10 pontos hátrányban volt. A Közgáz a Veszprémet, a SMAFC pedig alsóházi rangadón az NKE csapatát verte simán, a Szombathely pedig egy küzdelmes találkozót nyert meg a BME-MAFC otthonában.

Keleti csoport, 10. forduló

ELTE-BEAC – Nyíregyházi ESE 82-78 (13-22, 25-14, 20-27, 24-15)

Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kruk, Jankovics

ELTE-BEAC: Molnár 26/3, Tímár 6/3, Jónás, Somogyi 2, Prókai. Csere: Réti 8, Ipacs 28/9, Szabó 4, Somosi 4, Borsos 4, Gombos, Edző: Csányi Zoltán

Nyíregyházi ESE: Kovács 8, Vaskó 12/6, Demeter 11/6, Tisza 30, Szilasi 15/6. Csere: Bíró 2, Horányi. Edző: Bus Iván

Jó iramú, lüktető játék jellemezte a mérkőzést, ami leginkább egy nagy hullámvasúthoz volt hasonlítható. Hol a hazai, hol a vendégcsapatnál volt az előny. Mindkét csapat játékosai mindent megtettek, hogy sikeresen jöhessenek le a pályáról. A nagy akarásba természetesen sok hiba is csúszott, ugyanakkor a küzdelem és a tetten érhető mentális erő feledtette a hibákat. Mindkét csapatból voltak hiányzók, de hazai oldalon akadt 2 - Ipacs Donát (28 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda) és Molnár Alex (26 pont - 11/13 mezőnyből - 9 lepattanó) - a vendégeknél pedig 1 - Tisza Bálint (30 pont, 14 lepattanó, 3 szerzett, 6 eladott labda) extra egyéni teljesítmény, így kifejezetten színvonalas, izgalmas volt a találkozó. A kiegyenlített küzdelmet az döntötte el, hogy a hazai csapatnak hosszabb volt a padja, így a végjátékban játékosai frissebbek maradtak.

Csányi Zoltán: - Ilyen szavak jutnak az eszembe, hogy akarat, megalkuvás nélküli játék, egymás segítése és tisztelete. Nyilván a nagy akarásba rengeteg hiba is csúszott, ugyanakkor hatalmas élményt jelentett minden perce a mérkőzésnek. Jó kis este volt, remélem így tudjuk folytatni a hátralevő mérkőzéseken is, hiszen úgy érzem, vannak még tartalékaink.

Bus Iván: - Sajnos a rendelkezésre álló kerettel ma ennyire futotta, gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten nyertek, jól kosaraztak és remélem, hogy a következő fordulóban tudunk javítani!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_752

 

 

EKE Eger KOK SE - MEAFC 70-77 (15-19, 18-20, 25-23, 15-18)

Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: Zahorán, Mezei

 

EKE Eger: Pomázi 3/3, Szabó 6/3, Illés 6, Ungi 12, Szicsák 8,. Csere: PAPP 25/18, Kenéz, Kátai, Sárosi, Bíró 2, Steier 6/6. Edző: Váczi Péter

MEAFC: Orliczki M. 3/3, KOZÁK M. 27/15, Kozák B. 4, Szekeres 5/3 , LIPPAI 22. Csere: Szőke 2, Orliczki B., Sándor 10, Gadus, Ragályi 4. Edző: Szollár Gergő

 

A veretlen Miskolcot fogadta hazai pályán a tavaszi szezon első mérkőzésén az Eger. Az első pillanattól kezdve "egymásnak estek" a csapatok, a hazaiak gyors kosaraival kezdődött a mérkőzés. Amíg jöttek a pontok a palánk alól, a vendéglátóknál, irányították a mérkőzést, később viszont aztán egyre többször próbálkoztak triplákkal, amik pontatlanok voltak, így a labdás emberre végig nyomás gyakorló Miskolc a negyed végén átvette a vezetést. A hazaiak továbbra is kinti és közép távoli dobásokkal próbálkoztak változó sikerrel. A második félidőben is szoros, kiegyenlített volt a mérkőzés, Papp Bendegúz tripláival a hazaiak tartották a lépést a veretlen éllovas miskolci együttessel. Az utolsó negyedben az egriek kezdek fáradni, ez a dobásoknál és a passzoknál látszott is. A szoros végjátékban egálnál a vendégek dobtak 2 triplát és a végjáték de a Kozák Márton és a 22 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Lippai Szabolcs vezette miskolciak nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

 

Váczi Péter: - Gratulálok a Miskolcnak, jól és szervezetten játszottak. Sajnos a kinti dobásaink nem sültek, és egyik kulcsjátékosunkat is sérülés miatt le kellett cserélni. Ennek ellenére is hozható mérkőzés volt. Ha kicsit koncentráltabban állunk a büntetőkhöz és jobb százalékkal dobjuk a triplákat akkor több lett volna ebben a meccsben. Megyünk tovább!

Szollár Gergő: - Köszönjük szépen a játékot az Egernek, nagyon szépen játszottak. Örülök a győzelemnek, mert Egerben mindig nehéz nyerni, de ettől függetlenül nem játszottunk úgy, ahogy elképzeltem. Dolgozunk tovább és reméljük, hogy a döntőben újra találkozunk az egriekkel.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_753

 

 

 

DMSE - TFSE 60-112 (7-31, 18-24, 27-27, 8-30)

Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Fülöp, Kisházi.

 

DMSE: Hegyi 8, Nyíri 5/3, KOVÁCS 19/3, VESZPRÉMY 12/12, CSIRPÁK 14/6. Csere: Szilágyi, Cseh 6, Horai, Nádasi. Edző: Kovács István

TFSE: NAGY B. 15/15,  SZABÓ D. 15/9, Schubert 8/6, Király 8, PINTÉR 6. Csere: Kovács 5/3, Laman 9/3, Pataki 6, Kopácsi 5/3, ARMAGHANI  18/6, FÉLIX 9, KÁRMÁN 8. Edző: Boros Zoltán

 

A vendég TFSE gyakorlatilag teljes csapattal érkezett a Debrecenbe. Hamar jelentős előnybe kerültek a vendégek, akik más sebességgel kosárlabdáztak, mint a hazaiak. Gyors passzok, lerohanások jellemezték az első negyedben a vendégek játékát, akik ennek köszönhetően mintegy erőt demonstrálva tetemes, 24 pontos előnyt szereztek. A folytatásban csökkent a fővárosi együttes koncentrációja, több olyan hibát is vétettek, amely addig a hazaiakat jellemezte, így a második és a harmadik negyed is kiegyenlített volt. A hazaiak az egyéni játékra összpontosítottak, míg a vendégek sokat járatták a labdát, és alakítottak ki sok tiszta helyzetet. A negyedik negyedre ismét koncentráltabban játszottak a vendégek, és újra állva hagyták ellenfelüket. A TFSE részéről Nagy Benedek kiválóan dobott, jól mozgatta a csapatot (5/8 tripla, 4-4 lepattanó, szerzett labda és gólpassz), s jó hátvédpárja volt Szabó Domonkos (3/5 tripla, 4 gólpassz) Pintér Dávid sokoldalú volt (6 pont, 13 lepattanó, 5 szerzett labda), Armaghani Ármin pedig a padról érkezve volt ponterős (18/6 pont). A DMSE-től Kovács Gábor (19) és Csirpák Patrik (14) pontjai, valamint Veszprémy Zoltán (4/8 tripla) távoli dobásai jelentettek veszélyt.

 

Kovács István: - Végre találkoztam a játékosaimmal, boldog új évet kívántunk egymásnak, és játszottunk egy meccset, ami rossz volt, de elsőre általában ilyen szokott lenni. Gratulálok az ellenfélnek.

Boros Zoltán: - Sok olyan külsős játékos volt ma itt, aki ritkán tud velünk játszani. Gyakoroltuk a játékainkat, figuráinkat, csiszoltuk a csapatjátékot. Erre szerencsére ez a mai könnyed mérkőzés jó alkalmat adott. Sok sikert a Debrecennek a továbbiakban!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_750

 

 

Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

 

 

TFSE - ELTE-BEAC 72-55 (14-19, 25-8, 18-20, 15-8)

Budapest, Alkotás u.. V.: Németh, Simon

 

TFSE: SZABÓ D. 12, Kovács M. 10/3, Horváth 5/3, KIRÁLY 8, KÖRÖMI 13. Csere: Laman 10/6, Lepsik 4, Pataki 11/9, Schubert. Edző: Boros Zoltán

ELTE-BEAC: Prókai 5, Molnár 4, Ipacs 3/3, Jónás, TÍMÁR 20/6. Csere: RÉTI 14, Somogyi 6, Borsós, Somosi 3. Edző: Csányi Zoltán

 

Mindkét csapat játszott már egy-egy mérkőzést a héten. Az ELTE-BEAC csapata alaposan meglepte a címvédő TF-et, volt, hogy 9 ponttal vezettek a hét elején bravúrgyőzelmet elérő vendégek. A hazaiak a negyed hajrájában csökkentették hátrányukat, majd a második negyedben a TFSE agresszív védekezésre váltott. Az ebből szerzett labdáknak és könnyű kosaraknak köszönhetően fordított, s szünetre 10 pont fölötti előnyt szerzett a TF.  A második félidő elején a dupla-duplát elérő Tímár Gergely (20 pont, 12 lepattanó, 5 szerzett labda) és Réti Géza kosaraival jól tartotta magát a vendégcsapat, de a TF öt játékosa is 10 pont felett dobott - közülük Szabó D. (12-12 pont és lepattanó) dupla-dupláig jutott, így egységes csapatjátékának köszönhetően magabiztosan nyerte meg a mérkőzést.

 

Boros Zoltán: - Nehezen indult a mérkőzés, a második negyedben sikerült felébrednünk és utána egy harcos mérkőzésen sikerült győznünk. Gratulálok az ELTE csapatának és további sok sikert kívánok!

Csányi Zoltán: - Extra kezdés után kaptunk egy szigorú védekezést, rá is feszültünk utána a játékra. Nem lehetett más a vége, mint vereség. Mindezek ellenére gratulálok a saját csapatomnak és természetesen elsősorban a TFSE csapatának.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_750

 

 

 

 

Nyugati csoport,10. forduló

 

SMAFC – NKE SE 92-65 (16-16, 20-19, 28-12, 28-18)

Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Rokob. Tóth

 

SMAFC: HIPSÁGH 28/9, SZEGEDI 29/12, RÉTI 10, JANZSÓ 14, Barcza 2. Csere: Nichter, Heiszenberger, Erdős 2, Fekete 7/3. Edző: Farkas Dávid


NKE SE: Ferjancsik 10, PÁLVÖLGYI 30/18, Obermann 7, Póczos S. 2, PÓCZOS M. 12. Csere: Józsa 4. Edző: ifj. Paulik Tamás

 

Mindkét csapat rengeteg hibával kezdte a mérkőzést, sok eladott labda jellemezte az első perceket. Ez az egész első félidőre igaz volt, így szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, egészen a nagyszünetig. A harmadik negyed elején úgy tűnt, hogy hazaiak a félidőben rendezték a sorokat, más felfogással és nagyobb sebességgel kezdték ezt a szakaszt.
Az NKE folyamatosan fáradni látszódott, a hazaiak pedig egyre szebb támadásokkal növelték előnyüket, amely a 3. negyed végére tetemesre nőtt. A záró negyedben sem változott a játék képe és ekkor már nem fenyegette veszély a hazaiak győzelmét, ezzel a csapatként "több lábon álló", Szegedi Márton (29 pont, 8 lepattanó)-Hipságh Barna (28 pont, 7 gólpassz)-Janzsó Milán (14 pont, 12 lepattanó)-Réti Boldizsár (10 pont, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz) kvartett vezette SMAFC nyerte a bajnokság alsóházi rangadóját, hiába került ki  Pálházi Richárd (30 pont) személyében a mezőny legeredményesebb játékosa a vendégek közül, mellé igazán csak Póczos Mátyás (12 pont, 14 lepattanó) tudott felnőni.

Farkas Dávid: - Én már a mérkőzés előtt elégedett voltam az eredmény tudata nélkül, hiszen az, hogy ebben a nehéz helyzetben továbbra is ilyen bő kerettel tudunk játszani és játékosaim Nyugat-Magyarország különböző pontjairól ideutaznak, már felért egy sikerrel. Az első félidőben a szezon talán leggyengébb játékát mutattuk, de a szünetben helyükre kerültek a dolgok mind a fejekben, mind utána a pályán is és sikerült magabiztos győzelmet aratni, amihez gratulálok a fiaimnak. Mindenki hozzá tudott tenni valami pluszt a mérkőzéshez, amire büszke vagyok, hisz a csapat jó része nem „profi” kosárlabdaázó, hanem csak az Egyetemi Bajnokságban szerepel.

ifj. Paulik Tamás: - Sajnálom, hogy csak hatan tudtunk jönni, egy-két minőségi cserével valószínű végig szoros mérkőzést tudtunk volna játszani. Ez sajnos nem volt meg, úgyhogy a harmadik negyed el is döntötte a találkozót. Igyekszünk majd javítani, gratulálok a hazai csapatnak. 

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_727

 

 

Közgáz - Veszprémi ESC 133-66 (32-22, 33-16, 35-13, 33-15)

Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött, V.: Bagi, Gyurka

 

Közgáz: FÓTI 38/6, Papp D. 16/6, Bernacchini 8/6, BARTHA 12, Teremy 8. Csere: Limpek 6, HAJDU B. 6, ÚR 24, MÁRIÁS 15/3. Edző: Vladár Csaba

Veszprém: Birkás 18, NAGY Z. 9. Naményi 10/6, Rehák 11/9, BRUDER 15. Csere: Lukenics 4. Edző: Mónus Péter

 

Az első percekben nem igazán találta a veszprémi zóna ellenszerét a Közgáz, 10-4-gyel kezdtek a Birkás András, valamint a zóna közepén amolyan egyszemélyes, de roppant hatékony "légelhárító egységet" alkotó 209 centis Bruder Flórián (15 pont, 9 lepattanó, 4 blokk)vezette vendégek. A szakasz második felében egy 17-4-gyel fordítottak a hazaiak. A folytatásban Fóti Kristóf (38 pont, 6 lepattanó, 5 szerzett labda, 7 gólpassz, 52 VAL), valamint a két dupla-duplát elérő játékosa, Úr Mátyás (24 pont, 13 lepattanó) és Bartha Ákos (12 pont, 14 lepattanó) vezérletével nagy fölényben játszott a lepattanó csatát 67-30-ra megnyerő Közgáz, amely labdaszerzésekből sok könnyű kosarat dobott, s már a 3. negyed végén elérte a 100 pontot. A Veszprémnek - mindössze egy cserejátékossal - minden negyedben akadt néhány ügyes felvillanása, de a Közgáz fölényes sikerét nem tudta megakadályozni.

 

Vladár Csaba: - Köszönjük a játékot a Veszprémnek. Nagyon vártuk már, hogy folytatódjon a szezon, a játékunkon időnként érződött a hosszú kihagyás, de igyekeztünk.

Mónus Péter: - Gratulálok a Közgáznak! Az ismert egyetemi helyzet miatt még a szokottnál is tartalékosabban tudtunk kiállni - köszönet azoknak a játékosainknak, akik vállalták az utazást és a játékot.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_728

 

 

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - PTE PEAC 91-82 (21-22, 14-23, 33-19, 23-18)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Földesi, Erős

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC: KÁMÁN 24/6, BAKON 9/6, GEIGER 15/6, HÁGEN 26, Horváth 7. Csere: Pálinger, Varga, IVÁNCSICS 8, Friedl 2, Sebők, Jakab, Sütöri. Edző: Laky Tibor

PTE PEAC: SCHUJ 15/9, Varga 1, NAGY K. 24/12, Griszháber 5/3, KIS M. 23. Csere: Major 3/3, GERGELY 9/3, Sziráki 2, Lajos. Edző: Földi Sándor

 

Két ellentétes félidőt, színvonalas játékot hozott a forduló rangadója  a nyugati csoportban. A második negyedben mind védekezésben, mind támadásban messze ellenfele fölé nőtt a vendég pécsi csapat, amely Nagy Kevin és Schuj Márton tripláira, valamint a végül igen "izmos" 23 pontos 15 lepattanós dupla-dupláig jutó Kis Milán vezérletével 10 pontos előnyt szerzett szünetre. Bár a hazaiak centere, Horváth Ádám bokasérülést szenvedett, a fordulás óriási fordulatot hozott. "Lehengerlő" támadójátékkal rukkolt ki, s ennek, valamint elsősorban Hágen Tamás (26 pont, 11 lepattanó) és Kámán Bálint ponterősségére, valamint Geiger Bálint (15 pont,  6 lepattanó, 5 szerzett labda, 10 gólpassz) óriási mezőnymunkájára alapozva a 3. negyedben fordított a MOGAAC. A záró etap elején lendületben maradt, s a szakaszt egy 11-4-es bő 4 perccel kezdve 10 pont fölé növelte előnyét a hazai gárda. A pécsi csapatnak azonban volt tartása, s egy 12-3-as rohammal 4 pontra följött, de a hajrában újítani tudtak a mosonmagyaróváriak,  így megnyerték ezt a csoportrangadóhoz méltó, érdekes, színvonalas, fordulatos összecsapást, s visszavágott az őszi, idegenben elszenvedett 1 pontos vereségéért.

 

Laky Tibor: - Kicsit nehezebben, kicsit nagyobb véráldozattal sikerült ma nyernünk, mint ahogy azt terveztük. Nagy volt bennünk a bizonyítási vágy, az idegenbeli egy pontos vereség után. Nagyon sajnálom a sérüléseket, gratulálok a Pécsnek és a csapatomnak a nyújtott játékhoz, megyünk tovább az úton.

Földi Sándor: - Ezt a vereséget csak magunknak köszönhetjük, mert a második félidőben elkezdtünk kapkodni és egyénieskedni, amikor elmentünk tizenhat ponttal, azonban ebben az időszakban a fault arány is egy kicsit szokatlan volt. Ennek ellenére gratulálok az ellenfélnek, jobbak voltak. Amikor kiesett a centerük, a többiek magukra vállalták a mérkőzést és hozták is, ügyesen játszottak.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_729

 

 

 

BME-MAFC - Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület 58-67 (6-13, 22-21, 14-13, 16-20)

Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: dr. Szakáll, Káré

BME-MAFC: LÁNG-MITICZKY 17/9, Bór, Grilli 5, SZŰCS 13/9, Rados 8. Csere: BEA 3, Mohamed 2, Horváth 8/3, Sebők 2, Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda

SZOESE: HORVÁTH CS., 5,  KISS 9/3, VICZE 16/6, SCHVEIGHOFFER 14, Oroszi 5/3 . Csere: Bojkovszky 3, Novák 4, Gundinger 5/3, Gombkötő 2, Németh 3, Monek 1. Edző: Kéri Péter

Görcsösen kezdtek a felek, érződött, hogy nem lesz kosáreső a mérkőzésen. Az első negyedben a valamivel pontosabban játszó Szombathely 7 pontos előnyt szerzett. A BME csapata többször indított rohamot a vezetés megszerzése érdekében, de csak közelebb tudott zárkózni ellenfeléhez. A hazai csapat Láng-Miticzky Dániel és Szűcs Ármin  pontjaira támaszkodott, valamint Bea Bence (3 pont, 10 lepattanó) lepattanóira és gólpasszaira. A vendégek közül Schveighoffer Péter (14 pont, 9 lepattanó) nem csak a pontgyártásban vette ki a részét, hanem a lepattanózásban is dominált csapatában, míg Vicze Kristóf a festéken belül és a 3 pontos kívülről is ügyesen bontotta meg a BME védelmét, a Horváth Csaba-Kiss Mihály hátvédpár pedig nagy mezőnymunkát végzett a vendégeknél. A mérkőzés sebességére, keménységére és harcosságára egyik oldalon sem lehet panasz, rangadóhoz méltó küzdelem zajlott a Tüskecsarnokban.

Weisz-Tiba Klára: - Védekezésben megint próbáltunk megfogni egy ponterős csapatot. Gyámoltalan játékunk, és gyermeteg hibáink okozták, hogy egész meccsen hátrányban voltunk. Azt azonban nálunk rutinosabb csapatok sem bírnák el, hogy a 37. percben 5-0-s fault arány mellett próbálunk felzárkózni.

Kéri Péter: - Nehéz meccseket játszunk minden évben a Tüskecsarnokban és most is erre számítottunk. A védekezésünk a mérkőzés nagyobb részében jól működött, de a támadásaink rapszodikusak voltak. Egyedül az első és utolsó negyedben sikerült 5-5 percet jó ritmusban játszanunk, de szerencsére ez most elég volt a győzelemhez.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univn_730

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink