114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Felsőoktatás testnevelése - modern sportágak továbbképzés

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Sportszakmai és Képzésfejlesztési Bizottsága 2017. november 17-én első alkalommal rendezte meg a Felsőoktatás testnevelése - modern sportágak című továbbképzését.

Olyan testnevelő végzettséggel rendelkező, felsőoktatásban dolgozó oktatókat szólított meg az egy napos képzés, akik fontosnak tartják a testnevelés órák sportági kínálatának bővítését, továbbá a sportágak mozgásanyagainak és oktatásmódszertanának helyes alkalmazására törekednek. A képzés során lehetőség volt betekintést nyerni a fitball, pilates, deepwork, B33, gerinctérning és kötélugrás sportágak elméleti és gyakorlati oktatásanyagába.

 

A helyszínt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biztosította a résztvevők számára, a szakmai gesztor szerepet a Testnevelési Egyetem vállalta fel.  A képzésen 15 felsőoktatási intézmény oktatója képviseltette magát, mellyel a résztvevők száma megközelítette a 40 főt.

A megnyitón dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, dr. Sterbenz Tamás a MEFS alelnöke, a Bizottság vezetője és Kincses Gábor a BME sportközpont igazgatója köszöntötte a vendégeket. Az előadók között szerepelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Debreceni Egyetem (DE), a Testnevelési Egyetem (TE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói.

A program zárásakor dr. Hamar Pál, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnöke tanúsítvány átadással gratulált a sikeres résztvételhez.

 

Részletes program

10.00
Megnyitó

 

10.15 - 11.00

Fit Ball - Nemzeti és Közszolgálati Egyetem (Kecskés Kornélia, Eperjessy Rita)

Egyre nehezebb kihívás a felsőoktatásban tanuló fiatalságot rávenni a mozgásra, a testnevelés órán való aktív részvételre.
A Fit Ball egy olyan eszköz, mellyel újra felkelthetjük az érdeklődést és a mozgás iránti vágyat. Vidám, újdonság erejével hat, eltér a hagyományos gimnasztika órák hangulatától és közben fejleszti a fizikai és koordinációs képességet, tartás problémák megelőzésében is segítség lehet.
Sokoldalúan használható eszköz, csoportos és aerobik óra, személyi edzés elengedhetetlen kelléke.
Egyensúlyozó izmok használata miatt a Fit Ball alakformáló gyakorlatai jóval gyorsabb, látványosabb alakjavítást biztosítanak, mint a fix alátámasztás mellett végzett hagyományos erősítő gyakorlatok.
Manapság zsírégetésre, gerinctornára és kismama tornára is kiválóan használják.

 

11.10 - 11.55

Pilates - Budapesti Corvinus Egyetem (Sebestyén Tamás)

A képzés folyamán egy bemutató jellegű órát tartunk, kezdő gyakorlatsorokkal, amelyekkel egy pilates óra teljes féléves tematikája felépíthető a felsőoktatás testnevelésének ritmusához alakítva. Kiderül, hogyan lehet megmozgatni a teljes testet 45perc alatt és mennyire fontos, hogy az izomcsoportokat milyen sorrendben dolgoztatjuk.

 

12.05 - 12.50

DeepWork - Debreceni Egyetem (Jóna Katalin)

A Deepwork egy holisztikus funkcionális tréning. Hogy mit is jelent ez?

100% zsírégetés, feszültségoldás, kardió-, fizikai-, mentális tréning, mely megismerteti a saját határainkat, testi-lelki egyensúlyunk, a belső harmóniánk megvalósulása, érzelmi töltés és kiengedés. Mindezt megkapod egy órában.

 

13.00 - 14.00
Ebéd

 

14.05 - 14.50

B33 - Testnevelési Egyetem (Boros Zoltán)

Új sportág az Olimpia műsorán Tokióban, 2020-ban.

2017 nyarán zöld utat kapott a FIBA 3x3 kosárlabda sportág az olimpiai versenyszámok közé bekerüléséhez. Magyarországon B33 elnevezésként vált ismertté a kosárlabda játék ezen alternatív formája, hivatalosan 2007-ben indult el világkörüli útjára és jutott el az olimpiára, ami lehet, hogy világcsúcs a sportágak olimpiára való felvételével kapcsolatban. Tíz év alatt felnőtt-, utánpótlás-, egyetemi-, világ- és európa bajnokságok, világkupa sorozatok által már az egész világon ismertté vált a 3x3 kosárlabda. Ez a modern sportág a fiatalokat célozta meg a sportág fellendítésére, mivel az egyszerű szabályainak köszönhetően, könnyen játszható az oktatási intézményekben. Hogyan is kell ezt játszani, hogyan tudott ilyen dinamikusan fejlődni, illetve szabályai, lehetőségei és magyar sikerei az előadás tartalmában.

 

15.00 - 15.45

Gerinctréning - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Juhász Eszter)

A gerinctréning legfontosabb szerepe a megfelelő izom erőegyensúly kialakításának a megtanítása. 

A különböző típusú izmoknak eltérő szerepe van a helyes testtartásban, ezek kiépítése döntő fontosságú, hogy elkerüljük az ülőmunka által okozott és sokaknak gondot jelentő krónikus derékfájást, ami manapság a fiatalabb generációt is egyre inkább érinti.

Ehhez pedig stabil törzs izomzatra van szükségünk, így érhetjük el a többi izomcsoport összehangolt munkáját. Ennek alapja a has-, hát izomfűző kialakítása, ami központi szerepet kap a gerinctréningben.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gerinc különböző szakaszainak adott mozgásterjedelmeinek elérésére is, mivel csak így érhető el a megfelelő mobilitás, a stabilitás mellé.

 

15.55 - 16.40

Kötélugrás - Szegedi Tudományegyetem (Böröcz Andrea)

A kötélugrás, mint sportág újszerű mozgásanyaggal rendelkezik. A szer könnyen beszerezhető, viszonylag olcsó, a tárolása könnyen megoldható, mert kis helyen elfér. A tanulóknak/hallgatóknak folyamatosan sikerélmény nyújt, mert óráról-órára újabb és újabb elemeket tudnak elsajátítani. Bárhol végezhető, nem kell hozzá különleges felszerelés. Egyénileg és csoportosan is űzhető. A testi képességeket rendkívül jól, és játékosan fejleszti.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink