114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

"Fekete" fővárosi hét - "becsületmentő" BME

"Fekete" hetük volt a fővárosi férfi csapatoknak a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A budapesti csapatok kivétel nélkül hazai környezetben léptek pályára, ám közülük csak a BME-MAFC tudott nyerni. A keleti csoportban a Nyíregyháza a TF, a nyugatiban pedig a Mosonmagyaróvár a Közgáz otthonában nyert rangadót.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport:

ELTE-BEAC - EKE Eger 46-85  (8-28, 7-15, 17-28, 14-14)
Tüskecsarnok, 20 néző. V: Czupi, Lázár.

ELTE-BEAC: Molnár 6, Koncz 11, Tímár 1, Czimer 9/3, Mayer 2. Csere:  Torda 5/3, KÓSY 6, Somosi 6, Szeiler. Edző: Varga Zsolt

EKE Eger: MÉSZÁROS 13/9 Szabó 8/6, Szicsák 4,  ILLÉS 10, Horváth 6,.  Csere: Pomázi 7, Beák, Megyes 3, UNGI 15, VERES 15/12, Bürgés 4/3.  Edző: Váczi Péter


Egy nagyon sportszerű, már-már barátságos hangulatú mérkőzésen az egri  csapat jobb játékosállományának és nagyobb játéktudásának köszönhetően érvényesítette akaratát. Az ELTE-BEAC helyenként szép játékot bemutatva nem tudta kétségessé tenni a 15 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Ungi Keve vezette vendégek sikerét.


Varga Zsolt: Jó iramban kezdett az Eger, ezáltal az első negyedben már eléggé ellépett tőlünk. A második negyedben sem tudtunk felvenni  a ritmusukat, viszont úgy gondolom, hogy egy egészen jó második  félidőt sikerült produkálnunk egy nálunk sokkal jobb csapat ellen.  Gratulálok az Egernek és sok sikert nekik a továbbiakban.


Váczi Péter: A kevés kapott pontnak nagyon örülök,  tudtunk volna jobban is játszani, de nem sikerült a kellő hőfokra  felpörögni. Remélem a következő mérkőzéseken ez sikerülni fog.  Gratulálok a csapatomnak és az ellenfélnek is, sok sikert kívánok  nekik a jövőben.

Statisztika

 

NKE SE - Miskolci Egyetem 39-112 (9-31, 9-34, 8-23, 13-24)
Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Nagy I., Gyurka.

NKE SE: POLGÁRI 13/9, Obermann 5, Tasnádi 3, Kaló 4, Marton. Csere:  Forgács 4, Mészáros 10, Laczó, Kovács, Polyák. Edző: Szekeres Dávid

Miskolc: TÓTH B. 11/9, Gonda 5/3, SZANYI 21/9 Kopasz 13/9, LIPPAI 30, . Csere: Orliczki M., ORLICZKI B. 23, Hartman 9/3. Edző:  Drahos  Gábor


Magabiztos győzelmet aratott a címvédő Miskolci Egyetem a Ludovika Arénában.  Az NKE csapatának nem volt ellenszere a miskolci csapat villámgyors és pontos játékára. A vendégekné 5 játékos is 10 pont fölé jutott, míg  az NKE játékosai közül csak ketten dobtak legalább 10 pontot. Mindenképpen ki kell emelni a vendégektől az igen "izmos" 20-20 fölötti dupla-duplát szállító Orliczki Bence (23 pomt, 22 lepattanó) teljesítményét.


Szekeres Dávid: Gratulálok a Miskolci Egyetemnek a győzelemhez.  Örülök, hogy nem vették félvállról a meccset, minden kosárért meg  kellett dolgoznunk.


Drahos Gábor: Öröm volt visszatérni a Ludovika Arénába, hiszen  májusban itt nyertük az országos bajnoki címünket. A mérkőzésen helyenként majdnem olyan biztatóan muzsikáltunk, mint idefelé a buszban a Retro Rádió. Hiányérzetem azért maradt, egy pár büntetőt még  elfogadtam volna Orliczki Bencétől, de majd legközelebb biztos jobban dobja.

Statisztika 

 

TFSE - Nyíregyházi ESE 80-100 (23-29, 18-22, 31-27, 8-22)
Alkotás u., 60 néző. V: Németh, Molnár.

TFSE: NAGY BOTOND. 22/15, Nagy Benedek. 9/6, Király 6, Világi 2, PINTÉR 12/6.  Csere: KATONA 17/9, Bognár 6, Horváth 3/3, Félix 3, Hole, Armaghani,  Laman. Edző: Boros Zoltán

Nyíregyházi Egyetemi SE: CZURA 33/12, BUS 12, OLÁH 17/6, KOVÁCS Z.. 10 GÁSPÁR 12,  Csere: Mokánszki 7, Vaskó 3/3, Vida 6/3, Demeter,  Jánkfalvi, Horányi, Szondi. Mb. edző: Oláh Zoltán


Nagy csatát hozott a tavalyi négyes döntő két résztvevőjének találkozója a Keleti  csoportban. A mérkőzés elején sikerült meglépnie a  Bus Iván - Czura Attila hátvéd páros találataira építő vendég alakulatnak, de az első negyed  végére visszakapaszkodott látótávolságon belülre a TFSE. A második  negyed kiegyenlített játékot hozott, az utolsó pár percben azonban rá  tudott pakolni pár pontot előnyére a Nyíregyháza, így a vendégek tíz pontos  fórral mehettek a szünetre. A harmadik negyedben aztán új erőre  kapott a TFSE és sikerült egyenlítenie, elsősorban Nagy Botond és Katona Bence ponterős játékára támaszkodva. A negyed vége ismét a  vendégeké volt, akik két gyors kosárral ismét előnyt szereztek. Ekkor egyértelműen a Nyíregyháza akarata érvényesült,  pontosabb támadásvezetésekkel, és szervezett védekezéssel felőrölték,  az ekkorra már kissé széteső TFSE játékát. A vendégektől ketten is, Bus Iván (12 pont, 13 gólpassz) és Oláh Zoltán (17 pont, 11 lepattanó) dupla-duplát értek el, előbbinek egyetlen lepattanó hiányzott a tripla-duplához.


Boros Zoltán: Belső poszton sajnos sérülésekkel bajlódnak  játékosaink, így nagyon elveszítettük a lepattanó harcot, ami végül a vesztünket jelentette. Gratulálok a Nyíregyházának, jó játékkal hódították el a győzelmet. Remélem, a négyes döntőben ismét összecsaphatunk majd.


Oláh Zoltán: Örülök a győzelemnek, és hogy sikerült megőrizni  veretlenségünket.

Statisztika 

 

Debreceni Medikus SE - Szegedi RSC 85-74 (24-19, 25-27, 12-15, 24-13)
Debrecen, Móricz Zsigmond krt., 20 néző. V.: Nemes, Kokas.

Debreceni Medikus SE: KOVÁCS G. 15, URBÁN 10, MLOCH 15, CSIRPÁK16, Bujdosó 8. Csere: Veszprémy 5/3, Nyíri 5/3, Malkócs 3/3, Hegyi 8. Edző: Kovács István


Szeged: HORVÁTH R.25/12, EPERJESI 8, Kéri 5/3, Szűcs 9,  JÁHNI 15, Csere:  Jegesi 6/6, Kubik 6. Edző: Szablics Péter

Két, nagyjából azonos erőt képviselő csapat játszott visszavágó mérkőzést egymással. A vendégek csak hét bevethető kosarassal érkeztek, így szűkebb rotációval számolhattak, míg a hazaiak  folyamatosan forgatták a teljes csapatukat. Ennek ellenére a Debrecen  hamar fault-problémákkal küzdött, míg a szegediek nyugodtan játszhatták saját tempójukban a mérkőzést. Bár az első negyedben a  DMSE gárdája igyekezett magassági fölényét kihasználni, a vendégek  okos játékukkal megakadályozták, hogy ellépjenek a hazaiak. Ennek  köszönhetően a negyedik negyed elején is döntetlenre álltak a felek. Az utolsó negyedben a hazaiak megrázták magukat, és sikeresen elléptek  fáradó ellenfelüktől. A hazaiaknál elsősorban Csirpák Patrik volt eredményes  (16 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), valamint Mlcoch Máté (15 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája  emelhető ki, míg a szegedi csapatnál Horváth Róbert (25 pont, 4-4 lepattanó és  gólpassz) teljesítménye, valamint Jáhni  Bence 15 pontos, 23 lepattanós dupla-duplája érdemel  dicséretet.


Kovács István: Nagy győzelem volt, visszavágtunk az idegenbeli  vereségért. Nagyon jó és izgalmas meccs volt, mindkét csapatnak  gratulálok.


Szablics Péter: Hajtós, parázs meccs volt. Két egyenlő játékerőt képviselő csapat küzdött ma meg egymással, végül a Debrecen nyert.  Kevesen voltunk, de büszke vagyok a játékosaimra, akik az utolsó percig  keményen hajtottak. Gratulálok az ellenfélnek.

Statisztika 

 

 

Nyugati csoport:

Közgáz - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 78-90 (28-25, 15-23, 17-23, 18-19)
Kinizsi u. 25 néző. V.: Horváth, Nagy-Pál.

Közgáz: VÖRÖS 12/6, Sebestyén 2, MÁRIÁS 13, Bános 7/3, BEA G. 22.  Csere: Pálházi 7/3, HARSÁNYI 5/3, BERNACCHINI 8/6, Vincze 2. Edző:  Vladár Csaba.

Mosonmagyaróvár: GEIGER 17/12, KÁMÁN 15/9, RÁTVAY T. 15/6, SZABÓ L.  9/3, DOMSITZ 23. Csere: Tóth R., Iváncsics, Füzi, NAGY-BÍRÓ 6/6,  Mándity 5. Edző: Laky Tibor.

A hatalmas dobópárbajt hozó első negyedben a mosonmagyaróvári center,  Marton Domsitz szinte egymaga tartotta versenyben a vendégeket a Vörös Miklós - Bea Gergely - Bános Csaba trió vezette Közgázzal szemben. A  második negyedtől már a vendég alakulat is csapatként működött, s  elsősorban a két Bálint, Geiger és Kámán, valamint a padról beszállva  két triplát is szerző Nagy-Bíró Benedek jóvoltából fordított, s a szünetben 5 ponttal a támadásban pontatlanná váló Közgáz előtt járt. A  2. félidő Geiger és Kámán 1-1 triplájával indult, s 10 pont fölé nőtt  a vendégek előnye.  Bea  kezdett gyakorlatilag "magányosan" a  mosonmagyaróváriak üldözésébe, miközben a lelátón fokozódott a  feszültség, a játékvezetők ki is küldtek néhány reklamáló nézőt. Egy 10-3-as rohammal feljött 3-ra a Közgáz. Rátvay Tamás triplája törte  meg a hazai lendületet, s bár a végül 13 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Máriás Gergely mindent megpróbált, a negyed második  felében csapatként jobban működő vendégek egy 15-5-ös részhajrával 13  ponttal elléptek. A záró etap elején a Máriás-Bea kettős még 7 pontra  felhozta a Közgázt, majd újítottak a vendégek, s egy 5-0-s rohamot  követően tartani tudták 10 pont körüli előnyüket, s a végül 23 pontos,  17 lepattanós dupla-dupláig jutó Domsitz vezérletével megérdemelten  nyertek.

Vladár Csaba: A Mosonmagyaróvár magas embere vezérletével jól támadva okos játékkal megérdemelt győzelmet aratott. Csapatom fegyelmezetlenül és pontatlanul játszott. Gratulálok a  Mosonmagyaróvárnak.


Laky Tibor: Parázs hangulatú mérkőzésen mi tudtunk jobban és gyorsabban alkalmazkodni a körülményekhez és a játékvezetéshez, és ez  egy fontos győzelemhez segített minket. Gratulálok a CSAPAT-nak.

Statisztika 

 

Szombathelyi ESE - Veszprémi ESC 121-62  (27-16, 36-12, 24-19, 34-15)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 100 néző. V.: Esztergályos, Dr. Lipics.

SzoESE: TÓTH D. 14/6, Horváth, MÉSZÁROS 31/21, Werner 6, Oroszi 10.  Csere: Papp 6/6, SCHVEIGHOFFER P10, FÖLDESI 24/12, SINKOVITS 14/6,  Soós 6/6. Edző: Kéri Péter.

Veszprémi ESC: Novák 15/3, Veingartner, Lenger 5/3, KACSKÓ  18/12, Schmitz 11. Csere: Grifatong 6, Kovács 7, Yuteng. Edző: Mónus  Péter.

A tabella és az őszi eredményalapján hazai győzelmet ígért a papírforma. Bár az első percekben kevés pont született és alakult  ki nagy különbség, Mészáros Máté, Földesi Marcell és Tóth Dávid találataival 10 perc után  már 10 pont fölötti előnyük volt a hazaiaknak. A második 10 percben  ritmust váltott a SZOESE, labdaszerzésekből könnyű kosarakat szereztek a hazaiak, és a triplavonal mögül sem nagyon tudtak hibázni. 8 hárompontost  süllyesztettek el a vendégek kosarában, így a szünetben 35 pont volt a szombathelyi előny. Fordulás után lazult a hazaiak védekezése, kiegyenlítettebb lett a játék képe. A záró negyedben ismét labdaszerzésekből és hárompontosokból növelték előnyüket a hazaiak. 5  perccel a vége előtt Mészáros találatával lépték át a 100 pontot és  meg sem álltak 121-ig. A lefújásra közel 60 pont lett a különbség. A  szombathelyi csapatnál mindenki jól játszott. Csapatszinten 41  gólpassz és 19 hárompontos született. Tóth Dávid ért el 14 pont, 11 gólpasszos dupla-duplát, Mészáros 31 pontot jegyzett közte 7 triplával  Földesi pedig 17 perc alatt jutott 31 VAL-ig, 24 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal. A vendégeknél Kacskó Csaba 18 pontját és 5  lepattanóját, valamint Schmitz Dávid 11 pontját és 8 lepattanóját lehet kiemelni.


Kéri Péter: Bár a védekezésünkben voltak hibák, támadó oldalon extra dobóteljesítményt nyújtott a csapat. Közönségszórakoztató játékkal sikerült magabiztos győzelmet aratnunk.


Mónus Péter:  Gratulálok a szombathelyieknek. Bár várható volt a vereség, de ekkora különbségre nem számítottam. Ehhez a játékvezetői felfogáshoz nem tudtunk alkalmazkodni.

Statisztika 

 

SMAFC - PTE-EMES Petőfi SE 60-86 (21-22, 11-17, 17-24, 11-23)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Rokob, Rudasits.

SMAFC: TUKOVITS 17/3, TÓTH B. 13/6, Vass 7/3 SZEGEDI 14,, Barcza 3/3 .Csere: Széplaki, Gáspár 6, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.

PTE-EMES Petőfi SE: BUDAY-SÁNTHA 23/15, MÁNDITY 19/9,  Gáspár 8, KÁRPÁTI 8/3, KIS M. 13/3, . Csere: FÜLÖP 8/6, Pungor 7. Edző: Petőfi Áron

Az első negyed kiegyensúlyozott játékot hozott, egyik csapat sem tudott tetemesebb előnyt kidolgozni. A második negyedben a vendég csapat kicsit pontosabban játszott, de mégsem  tudott megnyugtató előnyt kialakítani, 7 pontos Petőfi-vezetéssel  fordulhattak a csapatok. A második félidőt a PTE kezdte jobban, ám a  soproni alakulat Tukovits Balázs vezetésével szépen tartotta magát leginkább. A 3. negyedben megduplázta félideji előnyét a Petőfi legénység.  A  negyed végén a hazaiak egyik legjobb játékosa Szegedi Márton megsérült, így nem sok esélye maradt az amúgy is fáradó SMAFC-nak szorossá tenni a találkozót, s végül simának mondható, 26 pontos baranyai siker született. A vendégektől Buday-Sántha Attila (23 pont, 10 gólpassz) és Kis Milán (13 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplával zárta a találkozót. 

Farkas Dávid: Gratulálok a vendégcsapatnak, hiszen ilyen dobószázalékkal - pláne  idegenben - felnőtt bajnoki mérkőzést is meg lehet nyerni. Sajnos csak húsz percig tudtunk partnerek lenni az  agresszív letámadás ellen, majd a harmadik negyed végén Szegedi Márton  bokasérülést szenvedett, ezzel számunkra véget is ért a mérkőzés. Köszönjük szurkolóink támogatását, remélem a szezon hátralévő részében  is számíthatunk rájuk.


Petőfi Áron: Örülök, hogy a csoport alsó felébe tartozó csapatok csatájából mi jöttünk ki győztesen. Gratulálok a hazai csapatnak és a  fergeteges szurkoló táborának is.

Statisztika 

 

BME-MAFC - PTE-PEAC 76-60 (26-15, 17-14, 17-13, 16-18)
Budapest, Tüskecsarnok, 15 néző, V.: Józsa, Rózsavölgyi.

BME-MAFC: FEHÉR 11/6,  SCHAUL 14/9,  Koflanovic ANDRÁSSY  27/3, TÓTH 12. Csere: Farkas 4, Láng-Miticzky 3, Lukács, Velenyák, Rados,  Tálos 3. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

PTE-PEAC: LAUFER 18/9, Tombor, Nyulász, Iveszics, SCHUJ 30/21. Csere:  Futó 4, Bokor 2, Major. Edző: Földi Sándor


A mérkőzést a hazai csapat kezdte jobban, elsősorban két végül dupla-dupláig jutó játékosa Andrássy (27/3  pont, 12 lepattanó) és Fehér Ákos (11/6 pont, 14 lepattanó) vezérletével. A  PEAC csapata gyors, futós játékát próbálta ráerőltetni a BME-re,  azonban a "műszaki alakulat" hamar megtalálta saját ritmusát. Mind az  emberfogás, mind a zónavédekezés ellen kiválóan játszották meg palánk  alatt centereiket, illetve a lepattanókból sok ziccert tudtak  kiharcolni. A PEAC csapatából Laufer Gergely (18/9 pont, 7 lepattanó) és Schuj  Márton (30/21 pont, 6 lepattanó) nyújtott kiemelkedőt, utóbbi 7 triplát süllyesztett el a gyűrűben. A 2. negyedben Schaul Levente (14/9 pont, 7  lepattanó) ponterős játékkal lépett elő, és mellette még Tóth Lóránt (12  pont, 7 lepattanó) szállította a kosarakat. A második félidőben nagy  rohanás és kapkodás jellemezte a játékot, a hazaiak ki is engedtek  kissé. A vendégek főleg távoli, gyors kosarakkal próbálkoztak, amire a  BME szintén gyors befejezésekkel reagált. A negyedik negyedben  a vendégcsapat ismét zónavédekezésre váltott, amellyel sikerült  megtörni a hazaiak lendületét, de összességében a BME csapata taktikus  játékkal harcolta ki a győzelmet.


Tiba Klára: Kellett egy kis idő ahhoz, hogy megszokjuk alacsonyabb  szerkezetű ellenfelünk gyors játékának iramát, amely néha összezavart  minket. Azonban nagyon okosan hoztuk helyzetbe magas embereinket a  palánk alatt, és a lepattanók terén is jól használtuk ki magassági  fölényünket. Összességében megérdemelten győztünk.


Földi Sándor: Az ellenfelünk szerkezetét tekintve jobb csapatnak bizonyult. A kizárásaink nem működtek, rengeteg második esélyt adtunk  a BME-nek. Ha a gyors indításainkat kosárra tudtuk volna váltani,  akkor szorosabb is lehetett volna az eredmény, azonban így fejet  kellett hajtanunk ellenfelünk előtt.

Statisztika 

 

Fotó: Párczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink