114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Bemutatkozik az EUSA, akik Európa egyetemi sportéletét irányítják

Ismered az európai egyetemi sport szervezőjét az EUSA-t? Néhány tény és érdekesség az Európai Egyetemi Játékok lebonyolítójáról!

Olvasási idő: 1,5 perc

Az európai egyetemi sport felügyelő szervét, az EUSA-t 1999 novemberében Bécsben alapította 25 állami egyetemi sportszervezet - ez a szám mára 45-re bővült. Legfőbb feladatai a következők:

  • a versenyek szervezése (EEB, EEJ)
  • a különböző egyetemi sportszövetségek közötti kommunikáció elősegítése
  • az egyetemi sport képviselete a nemzetközi sportszövetségekben
  • együttműködés a FISU-val az egyetemi sport népszerűsítéséért

Milyen versenyeket szervez az EUSA?

A nemzeti alapokon nyugvó Universiade és Egyetemi Világbajnokságok helyett az EUSA az egyetemekre helyezi a hangsúlyt, versenyein a csapatok és a versenyzők elsősorban egyetemüket képviselik és csak másodsorban nemzetüket.

Sokak számára a sportban az EEJ és EEB érem a végső cél, eddig ér számukra a nemzetközi megmérettetés lehetősége, így ezek az események kiemelkedő fontosságúak. Sok olyan versenyző célja az EUSA eseményein érmet szerezni, - akik ugyan közelítenek az élvonalhoz, de válogatott szinten nem, vagy kevésbé jelentős a teljesítményük -, ezeken a megmérettetéseken azonban érmes helyezéseket is elérhetnek.

A közgyűlés 2000-ben fogadta el az Európai Egyetemek Bajnokságának tervét, melyet először 2001-ben rendeztek meg két sportágban: kosárlabdában és röplabdában. A műsor 2003-tól kezdve bővült, 2013-ban már 17, míg tavaly már 21 sportágban mérhették össze tudásukat az egyetemista sportolók. 2011-ig évenként rendezték meg az EEB-ket, onnantól kezdve kétévenként, páratlan években rendezik felváltva a FISU szervezésében megvalósuló Egyetemi Világbajnokságokkal. Magyarország 2013-ban kapcsolódott be aktívan a versenyek rendezésébe, ekkor Budapesten a karate EEB-nek adott otthont. 2015-ben a Szent István Egyetem a rögbisek EEB-jének helyszínét biztosította, 2017-ben Miskolcon a kosarasok vetélkedtek, ahol a nők mezőnyében a Testnevelési Egyetem csapata a dobogó 3. fokára állhatott fel. A tavalyi évben a Testnevelési Egyetem modern termeiben adták fel egymásnak a leckét a szellemi sportok (sakk és bridzs) egyetemi Európa-bajnokságának résztvevői.

2012-ben a spanyolországi Cordobában elindult egy másik sorozat, az Európai Egyetemi Játékok, az EUSA multisport eseménye, tíz sportággal. A legutolsó EEJ-n 13 sportágban több, mint négyezer sportoló mérte össze a tudását. Az  eseményt idén rendezték volna  meg ötödjére Belgrádban, ám a járványhelyzet alakulása folytán el kellett halasztani, így jövő nyáron: július 14-27. között rendezik majd a következő Európai Egyetemi Játékokat.

Nagy büszkeség, hogy 2024-ben Magyarország, egészen pontosan Debrecen és Miskolc lesz az EEJ házigazdája!

Az EUSA a közösségi médiában is nagyon aktív, kövessétek őket Facebook-on, Instán vagy YouTube-on az extra tartalmakért!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: EUSA (Instagram)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink