114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

"Évnyitó" egyéni extrákkal

A vizsgaidőszak miatt még érződött a fáradtság a játékosokon a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság "évnyitó" fordulójában, kiemelkedő egyéni teljesítményekben mégsem volt hiány. A nyíregyházi Vaskó György nyolc, a debreceni Pollák Balázs és a soproni Horváth Máté pedig hat-hat triplát "vágott", a szombathelyi Vicze Kristóf pedig tripla-duplát ért el. Keleten a Miskolc a tavaly év végén a csak nehezen kivívott Eger elleni sikere után a DMSE ellen hozta a kötelezőt, a Debrecen is biztosan verte az ELTE csapatát, az AKE pedig eléggé megnehezítette a nyíregyháziak dolgát. A Veszprém ugyanezt tette a Közgázzal a Nyugati csoportban. A SMAFC felőrölte az öt játékossal felálló NKE-t, a tartalékos Mosonmagyaróvár pedig szinte "lepattant" a BME együtteséről.

Olvasási idő: 5 perc

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK:

Keleti csoport, 8. forduló

Miskolci Egyetem – EKE Eger 70–67 (7–29, 14–8, 23–17, 26–13)

Miskolc, Körcsarnok, 40 néző. V.: Vaszi, Takács.

MEAFC: TAKÁCS 6/6, KOZÁK M. 20/12, KOZÁK B. 11, Asszú 4, Lippai 6. Csere: SÁNDOR 21/21, Szőke Gá. 2, Ragályi, Szőke, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.

Eger: SZABÓ 15/3, STEIGER 9/3, Papp 11/3, ILLÉS 12, SZICSÁK 16. Csere: Szatmári 4, Bürgés. Edző: Váczi Péter.

Meglehetősen álmosan kezdte a házigazda a még tavaly december közepén lejátszott találkozót, amit könnyedén és határozottan használtak ki a nagyon pontosan és jól induló vendégek. Az akarással nem lett volna gond, ám az előző napi győztesen zárt NB I B-s bajnoki mérkőzés miatt fejben fáradtak voltak a miskolci játékosok, így a frissen, lendületesen kosarazó egri legénység egységes, jó csapatjátékkal 20 pont fölötti előnyre tett szert az első szakaszban. A második negyedben a Miskolc rendezte védekezését, ám a hazai oldalon támadásban továbbra is akadozott a gépezet. Sándor Bence négy triplája mellett a hazaiak csupán egyetlen kosarat tudtak dobni, igaz a vendégek is leragadtak nyolc egységnél. A folytatásban tovább pörgött a Miskolc, ám az egyre inkább fáradó egrieknek mindig volt válaszuk. A záró szakaszban érkező offenzívára és az újabb öt hazai triplára viszont már nem tudott felelni az Eger, így izgalmas végjátékban több mint 20 pontos hátrányt ledolgozva a hazaiak nyerték meg a találkozót.

Drahos Gábor: - A tegnapi nagyon értékes bajnoki győzelem másnapján meglehetősen megszenvedtünk ezért a sikerért. A lényeg, hogy hatalmas hátrányból is sikerült megfordítanunk a mérkőzést, ami igen értékes tanulság, ám értékes tapasztalat is egyben.

Váczi Péter: - Gratulálok a Miskolcnak!

Statisztika

10. forduló

Debreceni Egyetem – ELTE – BEAC 94–50 (23–15, 25–11, 24–12 22–12)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 20 néző. V.: Kisházi, Bács.

Debreceni Egyetem: POLLÁK 28/18, Zsuga 13/9, Várbiró 9/3, Opre 4, Fábián 14. Csere: Nemes 6, Jurák 8/6, Orosz, SZEKERES 12/6, Szúcs. Edző: Kádár Tamás.

ELTE – BEAC : Gyurcsányi 11/9, Timár 6, Jónás 2, Debreceni 4, BARTOS 20/9. Csere: Somosi 5, Szabó 2. Edző: Tima Gergely.

Óriási lendülettel kezdtek a csapatok, a letámadásoknak köszönhetően a hazaiak sok labdát és könnyű kosarakat szereztek, így – főként a vendégek pontatlan átadásai miatt – nyolc pontos előnyt harcoltak ki. A második negyedben még egyértelműbbé vált a debreceniek fölénye, és tovább növelték a különbséget. A remek dobóformát mutató Pollák Balázs (6/9 tripla) hárompontosaival és Várbiró Gergő betöréseivel a félidőre már 20 pontosra nőtt a differencia a két csapat között. A második játékrész a végül dupla-dupláig jutó Szekeres Ferenc (12 pont, 10 lepattanó) látványos szerelésével kezdődött. A budapestiek igyekeztek megbontani a hazai védelmet, a BEAC-nál azonban mindössze a szintén dupla-duplát–- méghozzá igen "izmosat" – elérő Bartos Bálint (20 pont, 16 lepattanó) játszott hatékonyan, így a csapatként sokkal "több lábon álló" hazai alakulat simán nyert.

Kádár Tamás: - Egy fontos célunk volt a meccs előtt, hogy érezzük jól magunkat. Ez teljes mértékben teljesült, gratulálok a csapatomnak!

Tima Gergely: - Gratulálok a győzelemhez, és további sok sikert kívánunk ellenfelünknek!

Statisztika

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület – AKE BGE 97-80 (28–20, 27–24, 22–13, 20–23)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Salai, Zalai.

Nyíregyháza: Demeter 12/9, TISZA 11/3, VASKÓ 31/24, SITKU 19/3, MOKÁNSZKI 24/6. Csere: Jánkfalvi, Horányi. Edző: Hegedűs Ferenc.

AKE - BGE: Major 12, SZAKÁCS 22/6, Szőke 3, TÓTH 22/9, KÖRÖMI 18 . Csere: Horváth 3. Edző: Zsirai Gyula.

 

Nagy iramú, kosarakban gazdag, látványos játékot hozott a találkozó, amelyen két stílus csapott össze: a palánkok alatt erősebb vendégeké és a triplákra alapozó nyíregyháziaké. A nézők helyenként kifejezetten szép és néhol parázs, jó iramú játékot láthattak. A palánk alatt hatékonyabb vendégek lepattanókban jócskán (54–37) felülmúlták a hazaiakat, két játékosuk, Tóth Márk (22 pont, 13 lepattanó) és Körömi László (18 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplát ért el, míg hazai részről ezt Mokánszki Máté (24 pont, 12 lepattanó) mondhatta el magáról. A tudatosabb csapatjátékot mutató, összeszokottabb Nyíregyháza azonban összesen 15 hárompontos kosarat szerezve, gólpasszok tekintetében pedig 20–7-re felülmúlva a vendégeket végig vezetve megnyerte a színvonalas találkozót a remekül küzdő AKE-BGE ellen.

Hegedűs Ferenc: - Idény eleji játékot mutattunk egy szimpatikus ellenféllel szemben. Jelenleg mindkét csapat ennyit képes nyújtani. Mi csak annyit adtunk ki magunkból, amennyi szükséges volt a győzelemhez. Gratulálok az ellenfélnek, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!

Zsirai Gyula: - Szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, és a továbbiakban sok sikert kívánok nekik. Bízom benne, hogy nyerni fognak, nekem a Nyíregyháza tűnik a legjobb csapatnak. Ezért vagyok meglehetősen büszke a csapatomra, mert kifejezetten kulturáltan kosárlabdázott, az ellenfélnek 40 percen keresztül komolyan kellett vennie minket. Hat emberrel küzdöttünk, jól játszottunk, amiért nagy dicséret illeti a csapatomat.

Statisztika

 

EKE Eger KOK SE – TFSE 63-106 (19–20, 13–29, 10–32, 21–25)

Eger, Eszterházy Sportcsarnok 10 néző. V.: Lónáth, Vaszi.

EKE Eger:PAPP B. 10/6, Szicsák 8, Ungi 8, Illés 4, SZATMÁRI 9/3. Csere: Pomázi 6/6, Kátai, Sárosi 3/3, Bürgés, Steier 7/3, Szabó 8/6, Kenéz. Edző: Váczi Péter.

TFSE: Nagy Be. 6/6, NAGY BO. 24/12, KIRÁLY 13/3, KELENFÖLDI 18, Félix 8. Csere: SZABÓ 10/6, Schubert 4, Váczi 2, KATONA 21/12. Edző: Boros Zoltán.

Az 5. helyen tanyázó egri csapat fogadta az első helyen álló TF-et. Ígéretesen indult az első negyed a hazaiaknak, a kinti dobásokból gyors kosarakat szereztek. A második negyedtől a fővárosiak több játékosa is "elkapta a fonalat", és – Katona Bence, valamint Nagy Botond tripláinak, továbbá a gyors indításoknak köszönhetően – az ellenfél hibáit kihasználva fokozatosan növelték előnyüket a két középső szakaszban. A második félidő hazai szempontból nem úgy alakult, ahogyan eltervezték. Az egriek rengeteg hibával játszottak, és dobóteljesítményük is sokat romlott. A TF – amelynél Kelenföldi Domonkos 18 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el – gyakorlatilag a harmadik etap végére eldöntötte a mérkőzést. Az utolsó negyedben Váczi Péter és Boros Zoltán is pályára küldte azokat a játékosokat, akik eddig kevesebb szerephez jutottak.

Váczi Péter: - Jól kezdtük a mérkőzést, de a második negyedtől a TF – kihasználva a hibáinkat – folyamatosan növelte előnyét. Erre sajnos nem volt ellenszerünk, és ennyi eladott labdával senki ellen nem nyerhetünk. Gratulálok a TF csapatának!

Boros Zoltán: - Annak ellenére, hogy nagyon keveset tudunk együtt edzeni, a támadásunk és – egy-egy hibától eltekintve – védekezésünk is viszonylag jól összeállt. A második negyedtől kezdve akkora előnyt harcoltunk ki, amekkora elég volt ahhoz, hogy nyugodtan tudjunk játszani, és hogy mindenki pályára léphessen. Sok sikert kívánok az Egernek a továbbiakban!

Statisztika

 

Miskolci Egyetem – Debreceni Medikus SE 99–55 (24–13, 20–19, 26–10, 29–13)

Miskolc, Körcsarnok, 10 néző. V.: Takács, Lónáth.

MEAFC: PAP 7/3, TAKÁCS 19/9, KOZÁK B. 19/3, Szőke, LIPPAI 13. Csere: ASSZÚ 20, Sándor 12/12, RAGÁLYI 7. Edző: Drahos Gábor.

Debrecen: Velkey 8/6, Csirpák 6, Kovács 11/6, Veszprémy 5/3, Mlcoch 6. Csere: NYÍRI 10/6, Cseh 6, Hegyi 3. Edző: Kovács István.

 

Némi meglepetésre két gyors hármassal indított a vendégalakulat, ám a hazaiak hamar érvényre juttatták nagyobb tudásukat, s tíz pont fölötti előnnyel zárták az első szakaszt. A második negyedben a szépen és iskolázottan kosarazó debreceniek felnőttek a feladathoz, és kiegyenlítetté tették a játékot. A fordulást követően ritmust váltott a házigazda – amely fiatalabb játékosait is pályára küldte – a találkozó hátralévő részében érvényre juttatta a két csapat közti tudásbeli különbséget. Asszú Áron igen figyelemre méltó 20 pontos, 19 lepattanós dupla-duplával zárta az összecsapást.

Drahos Gábor: - Nyitánynak nem volt rossz ez az mérkőzés, ám sajnos több pontatlanság is becsúszott a játékunkba a találkozó elején. Örömteli, hogy a tizenhat éves Ragályi tizenhat lepattanót szerzett, és Pap tíz gólpasszt osztott ki a nekik szánt huszonhat perc alatt. Több mindent tudtunk gyakorolni, ezért mindenképp hasznosnak vélem a mérkőzést. Köszönjük a játékot a vendégeknek!

Kovács István: - Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, minimum annyi a különbség a két csapat között, amennyit az eredményjelző mutat. Gratulálok a miskolciaknak, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!

Statisztika

Nyugati csoport, 10. forduló

Közgáz – Veszprémi ESC 72–65 (21–24, 17–13, 19–11, 15–17)

Budapest, Kinizsi u. 40 néző. V.: Jankovics, Káré.

Közgáz: LACZÓ 12/3, Fóti 2, Bernacchini 3, KISS 18, MÁRIÁS 15/3. Csere: De Santis 9/3, Horváth 4, Gőczi 1, Vörös, JENEI 8/6. Edző: Vladár Csaba.

Veszprém: VEINGARTNER 13/6, BIRKÁS 16/3, Piukovits 4, Novák 13/3, BRUDER 19. Csere: Kovács, Rehák. Edző: Mónus Péter.

Kobe Bryant emlékére 24 másodperces néma tiszteletadással kezdődött a találkozó. Nehezen találta a ritmust a Közgáz a veszprémiek zónavédekezése ellen. Az első félidő nagy részében, ha szűken is, de Veingartner András, Birkás András és Novák Patrik jóvoltából a sokkal nyugodtabban, tudatosabban játszó vendégek vezettek. Hazai részről az első 20 percben igazán csak Máriás Gergely játszott jól, s a második negyedben a padról érkező Jenei Koppány nyújtott neki érdemi segítséget. A félidő végén egy Kiss Barnabás vezette 6–0-val fordítottak a hazaiak. A második félidő elején lendületben maradt a Közgáz, és ugyancsak Kiss vezérletével 11–4-re nyerte a szakasz első felét, s ezzel meg is ugrott ellenfelétől. Az ekkor sokat hibázó vendégegyüttes azonban nem tört meg, és Bruder Flórián center kosarainak köszönhetően az újfent kapkodni kezdő vendéglátók nyomába eredt. A záró etap közepén Veingartner triplájával a hazai előny három pontra zsugorodott, ami felforrósította a légkört. A találkozó lefújása előtt másfél perccel Laczó Levente hármasával eldőlt a találkozó a hazai csapat javára. A Közgáztól Kiss (18 pont, 11 lepattanó) és Máriás (15 pont, 10 lepattanó), míg a vendégek részéről Bruder (19 pont, 13 lepattanó) és Novák (13 pont, 11 lepattanó) zárt dupla-duplával, igaz utóbbinál kicsit ront az összképen, hogy pontjait 22 mezőnykísérletből szerezte.

Vladár Csaba: - Jól játszó Veszprémmel kerültünk szembe. Nagyon tompán játszottunk, a srácokon még érződött a vizsgaidőszak, sok labdát adtunk el, és büntetőket hagytunk ki. A második félidő elején volt egy rövid időszak, amikor jól védekezve sikerült labdákat és könnyű kosarakat szereznünk, aminek győzelmünket köszönhetjük. Gratulálok, és sok sikert kívánok a Veszprémnek!

Mónus Péter: - Gratulálok a Közgáznak! A csoport egyik élcsapatának otthonában sikerült egy nagyon kemény, szinte a végsőkig kiélezett mérkőzést játszanunk. Erre a teljesítményre építhetünk a folytatásban.

Statisztika

SMAFC – NKE SE 97 – 73 (22 – 18, 20 – 16, 23 – 23, 32 – 16)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Hernicz, Rokob.

SMAFC: HORVÁTH M. 36/18, HEISZENBERGER 14/12, TUKOVITS 12/6, SZEGEDI 22/3, Barcza 7 . Csere: Gáspár, Janzsó 6, Szilágyi, Nichter. Edző: Farkas Dávid.

NKE SE: Pálvölgyi 25/9, Dévényi 11/3, Obermann 8, BOLYI 8, PÓCZOS 21. Edző: Paulik Tamás.

A hazai csapat rögtön megpróbálta kihasználni, hogy az NKE öt játékossal érkezett, és agresszív letámadással 16–2-es előnyt szerzett. A nagy különbség megnyugtatta a SMAFC-ot, és az egyre jobban magukra találó vendégek pillanatok alatt felzárkóztak. A második negyedben folytatódott a SMAFC görcsös játéka, és gyermeteg hibáik következtében az ügyesen kombináló NKE még közelebb tudott kapaszkodni ellenfeléhez, ám nem tudta átvenni a vezetést. A harmadik negyed is színvonalas, kiegyenlített játékot hozott, de a záró szakaszra elfáradtak a vendégek, kinyílt az olló a két csapat között, és végül simának látszó, 24 pontos hazai győzelem született, amelyhez nagyban hozzájárult Horváth Máté (36 pont, 10 lepattanó, 8 szerzett labda, 7 gólpassz) kiemelkedő egyéni teljesítménye. Tukovits Balázs (12 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) egyetlen assziszttal maradt el a tripla-duplától, Szegedi Márton (22 pont, 11 lepattanó) szintén dupla-duplát ért el. A vendégektől Póczos Mátyás (21 pont, 16 lepattanó) és Dévényi Benedek (11-11 pont és lepattanó) zárt dupla-duplával. A két csapat az őszről elhalasztott mérkőzésén két múlva újra találkozik Sopronban, felcserélt pályaválasztói joggal.


Farkas Dávid: - Fontos győzelmet arattunk, hiszen az NKE csapatával az ősz folyamán nem tudtunk játszani, így ők még ismeretlenek voltak számunkra. Sajnos sok hibával játszottunk, és mivel november vége óta nem játszottunk értékelhető mérkőzést, a gyengébb teljesítmény kicsit várható is volt. Büszke vagyok Horváth Mátéra, akivel a hétvégén Debrecenben szerepeltünk a Berzsenyi Líceum színeiben a Diákolimpia Országos Döntőben, és öt mérkőzéssel a lábában élete meccsét játszotta. Szívből gratulálok neki! Sok sikert kívánok az NKE csapatának, amellyel nemsokára újra találkozunk.

Paulik Tamás: - Gratulálunk az ellenfélnek! Sajnálom, hogy kevesen voltunk, mindössze öt emberel érkeztünk az összecsapásra. Ennek ellenére a negyedik negyed elejéig partiban voltunk a vendégekkel. A végére elfogyott az erőnk, nem tudtunk összpontosítani sem, de kicsivel több mint két múlva újra jövünk, remélhetően nagyobb létszámmal, és megpróbáljuk jobban megnehezíteni a Sopron dolgát.

Statisztika

 

SZOESE–PTE-Petőfi SE 100–54 (22–20, 23–12, 29–10, 26–12)

Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Bognár, Kiss.

SZOESE: NÉMETH 20/12, VICZE 18/6, Körmendi 13/3, NOVÁK 12, Oroszi 11. Csere: Bojkovszky 7/3, Monek 8, Gombkötő 2, SCHVEIGHOFFER  9. Edző: Kéri Péter.

PTE-Petőfi SE: AHMED 19/3, Muszka 7/3, Szavai 8/6, Varga 3/3, PONTYOS 17/3. Csere: Scherk. Edző: Petőfi Áron.

Huszonnégy másodperces néma tiszteletadással kezdődött a mérkőzés a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kobe Bryant emlékére. Az első negyedet álmosan kezdte a hazai csapat, és a tartalékosan, de annál lelkesebben érkező pécsiek partiban voltak vendéglátóikkal. A második játékrészben még néhány percig ébredezett a SZOESE, de aztán elkezdett kinyílni az olló a csapatok között. A fordulás után mutatkozott meg igazán a játékerőbeli különbség a két csapat között. Agresszív védekezésre váltottak a szombathelyiek, és egymás után szerezték a labdákat, amiből könnyű kosarakat tudtak dobni. Ebben a szakaszban Németh Márk rázta meg magát, és gyors egymásutánban szórt három triplájával behozhatatlan távolságba „lökte" a vendégeket. Az utolsó játékrészre már nem maradt sok kérdés. A játékosok sportszerűen hozták a záró negyedet. Hazai oldalon Vicze Kristóf nyújtott nagyszerű teljesítményt, 18 pontos, 11 lepattanós és 10 gólpasszos tripla-duplát, és ezzel 34 VAL-t ért el, míg a vendégektől Amer Ahmed 19 pontja emelhető ki.

Kéri Péter: - Rossz felfogásban kezdtük a meccset, és ezért nem tudtunk jelentős előnyt kialakítani a szünetig. A fordulást követően azonban ritmust váltottunk, és nagyon gyorsan sikerült eldöntenünk a meccset.

Petőfi Áron: - Gratulálok a listavezető SZOESE csapatának, megérdemelten nyertek. A vizsgaidőszak miatt sajnos kevesen tudtunk eljönni, de akik itt voltak, azokkal elégedett vagyok, a lehetőségekhez képest jól helytálltunk.

Statisztika

BME-MAFC–Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 10485 (2115, 2614, 2226, 3530)

Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Józsa, Rózsavölgyi.

BME-MAFC: TÁLOS 30/15, Szűcs 2, BARANYI 12, Láng-Miticzky 2, FEKETE 20. Csere: Horváth 2, Hegedűs, KOMMA 27, Csepregi 9/3. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 32/15, GEIGER 30/12, Iváncsics, Tóth 6, Hágen 4. Csere: Varga 3/3, Kovács 5/3, Nagy-Bíró 5/3, Jakab, Mándity, Czirkos, Sütöri. Edző: Laky Tibor.

A hazai gárda elsősorban centerjátékára alapozva győzte le a tartalékos összetételben, alacsony szerkezettel érkező, ám gyors iramot diktáló mosoniakat. A Baranyi Péter (12 pont, 20 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 32 VAL) – Fekete József (20 pont, 10 lepattanó, 33 VAL) – Komma László (27 pont, 12 lepattanó, 37 VAL) alkotta BME-s centertrió minden tagja dupla-duplával zárta a találkozót. Rajtuk kívül Tálos András (30 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 29 VAL) volt még húzóembere a BME csapatának. Mosonmagyaróvári részről a két irányító bizonyult tarthatatlannak a mérkőzésen. Geiger Bálint (30 pont, 28 VAL) és Kámán Bálint (32 pont, 35 VAL) vezérletével a vendégcsapat végig ott loholt a "műszaki alakulat" nyomában, azonban a második negyedben a hazai csapat jelentős előnyt tudott kiharcolni. Hazai oldalon Csepregi Ádám védekezése és Horváth Marcell szervezőmunkája is dicséretes volt. A második félidőben a vendégek agresszív letámadása és gyors játéka ugyan megzavarta a BME-t, de a hazaiak elsősorban a 67-18-ra megnyert lepattanózással tartani tudták a kialakult különbséget, és nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

Tiba Klára: - Meggyűlt a bajunk ellenfelünk két kitűnő dobójával, de egy jó szerkezetváltásnak köszönhetően a második negyedben sikerült stabilizálnunk a védekezésünket. Sokkal tudatosabban játszottunk, mint az eddigi fordulókban, így a hullámvölgyeket is jobban vészeltük át. Nagyon szerettünk volna visszavágni az őszi utolsó másodperces vereségért, ami sikerült is. Büszke vagyok a csapatra.

Laky Tibor: - Először is gratulálok az ellenfélnek, remek mérkőzést játszottak a csapatok. Sajnos nem először fordul elő, hogy nem tudunk teljes kerettel kiállni, és félő, hogy a későbbiekben ennek nagyon megisszuk majd a levét. A második negyedben nem tudtuk tartani a BME-t, a végkimenetel szempontjából ez a negyed döntőnek bizonyult.

Statisztika

 

Szöveg: Botár László, Márványkövi Ferenc
Fotó:
Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink