114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Evezős MEFOB - csapattársból ellenfelek

Izgalmas küzdelmeket hozott az egyetemi evezősbajnokság (MEFOB), amelynek szeptember 20. és 22. között a Velencei-tó adott otthont.

Olvasási idő: 1,5 perc


Pörögtek az események és a lapátok az evezős MEFOB-on, amit a felnőtt országos bajnokság keretein belül rendeztek meg. Szeptember 20-án, az egyetemistáké volt a főszerep, akik idén csupán egy versenyszámban: az egypárevezősben mérték össze erejüket a 2000 méteres távon.   

 

Bár a nevezettek között szerepelt az U23-as Európa-bajnokságon kétpárevezősben bronzérmes Preil Vivien (Testnevelési Egyetem) és Gadányi Zoltána is (ELTE), ők végül nem indultak el a MEFOB-on. Sztárevezősökből azonban így sem volt hiány: Krémer Eszter és Polivka Dóra 2018-ban a felnőtt Európa-bajnokságon 8. helyen végzett a női kétpárevezősök versenyszámában, a Kínában rendezett egyetemi világbajnokságot pedig megnyerte a kettős. A BME hallgatói ezúttal egymás riválisaiként szálltak vízre a magyar egyetemi bajnoki címért.

 

Rendkívül szoros befutót hozott a férfiak versenye, amelyen Juhász Adrián korábbi Universiade-aranyérmes végig ott lihegett Bácskai Máté nyomában. Az U23-as vb- és Eb-résztvevő Bácskai kevesebb mint két másodperces előnnyel suhant át hajójával a célvonalon.

 

 

A nők futama inkább érdekesnek, mintsem izgalmasnak bizonyult: Krémer Eszter kéthajónyi különbséggel előzte meg válogatottbeli csapattársát és barátját, Polivka Dórát, akivel a válogatottban, kétpárevezősben továbbra is olimpiai álmokat dédelget.

 

Evezős MEFOB, 2019.09.20., Velencei-tavi evezőspálya, Sukoró 


Női egypárevezős:

  1. Krémer Eszter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), 08:09,91
  2. Polivka Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), 08:14,03
  3. Szili Dorina (Szegedi Tudományegyetem), 08:45,97

Férfi egypárevezős:

  1. Bácskai Máté (Budapesti Corvinus Egyetem), 07:15,62
  2. Juhász Adrián (Széchenyi István Egyetem), 07:17,63
  3. Ozsváth Máté (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), 07:43,88

 

A női egyetemi egypárevezős bajnokság végeredményéről több infó ITT.
 

A férfi egyetemi egypárevezős bajnokság végeredményéről minden ITT.

 

Háttérinfó:

  • Az egypárevezős azt jelenti, hogy az evezős egyedül ül a hajóban, és két lapáttal evez. Ez a versenyszám szerepel a nyári olimpiai játékok programján.
  • Vízi úton a Lánchíd és a Szabadság híd közötti táv körülbelül 2000 méter – ekkora távot tettek meg az evezősök a Velencei-tavon.
  • A legrangosabb és egyben legrégebbi európai egyetemi evezősverseny az Oxford– Cambridge viadal, amit 1829 óta rendeznek.

 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó: Pignitzky Borbála - hunrowing.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink