114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Európai egyetemi sport és fenntartható fejlődés: bőven akad tennivaló

Bár manapság egyre többet hallunk a fenntartható fejlődés fontosságáról, sokan nem tudjuk, pontosan mit is jelent ez. Még kevesebbet tudunk arról, hogy az egyetemi sport miképp járulhat hozzá mindehhez.

Olvasási idő: 3 perc

„A fenntartható fejlődés a tágan értelmezett életminőség javulását szolgálja, ezért a szociális jólét elérését, megtartását elősegítő gazdasági fejlődéssel együtt kell érvényesülnie a szociális igazságosságnak és az esélyegyenlőségnek, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a természeti környezet eltartóképességével összhangban lehet csak a társadalom reális szükségleteinek a kielégítéséről gondoskodni, a környezet eltartóképessége egyben az igények kielégítésének korlátja is” – írja az UNESCO.

Egyszerűbben fogalmazva: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Ezt az egyszerű elvet szem előtt tartva Moritz Bellmann német Európa-bajnoki bronzérmes triatlonista – aki nem mellesleg az Európai Egyetemi Sportszövetség, az EUSA Diákbizottságának és Média- és Kommunikációs Bizottságának tagja – gondolt egyet, és a szervezet hivatalos honlapján megfogalmazott néhány érdekes gondolatot, amelyek segítségével a sport, azon belül is az egyetemi sport hosszú távon hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez és a környezetvédelemhez.

Úgy véli, az EUSA önkéntes programja kitűnő lehetőséget nyújt, hogy az európai egyetemi bajnokságok révén a diákok mélyebben megismerkedjenek az egyetemi sporttal és annak eszméjével, amely magában hordozza a fentartható fejlődés értékeit és normáit. Magyarán: az önkéntes programhoz csatlakozás kitűnő lehetőség a fenntarthatóság eszmeiségének megismerésére.

Mit jelent mindez a konkrét cselekedetek szintjén?

Ki kell találnunk, hogyan rendezhetünk fenntartható és környezetbarát egyetemi sportversenyeket!

Az EUSA eseményeire utazás mindig nagy kihívást jelent, amennyiben az ökológiai lábnyomunkra gondolunk. Természetesen nem várhatjuk el, hogy a sportolók és a sportdiplomaták kizárólag vonattal érkezzenek a nagy eseményekre, ám ha tenni szeretnénk valamit a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, a rendezvények helyszínének eléréséhez érdemes fontolóra venni a környezetbarát közlekedési eszközök lehetőségét!

Érdemes kalkulálni azzal is, hogy az európai egyetemi sporteseményeken (konferenciákon, versenyeken) mennyi ételt és italt fogyasztunk, milyen minőségűt, és hogy milyen forrásból jutnak el hozzánk: egy Eb-n pl. a helyi beszállítók termékeinek fogyasztása lehet a leginkább környezetbarát megoldás.

A sport magasabb szintjén is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fenntarthatóság kérdése, ami a soron következő tokiói nyári olimpiai játékokon is megnyilvánul. A tervek szerint újrahasznosítható nemesfémekből gyártják majd az olimpiai érmeket. Erről és a többi ötletről ebben a másfélperces kisfilmben tudhatsz meg többet.  

A két sportszergyártó óriás: a Nike és az Adidas sem tétlen. Mindkettő nemrég dobta piacra az újrahasznosítható anyagokból készült focimezeit. A Miami Egyetem amerikafutball-csapata már a 2018-2019-es idényben ilyet viselt. (A két sportszergyártó az újrahasznosított sportcuccok terén is éllovas. Bővebben itt olvashatsz erről.)

Az EUSA 2020-ban nagy hangsúlyt fektet az egyetemi sport fenntartható fejlődésben betöltött szerepének kiterjesztésében, hiszen a sport és a sportolás mindenki számára követhető értékeket hordoz.

Tudod-e, hogy melyek a fenntarthatóság alapelvei?

- Amit a környezetbe bocsátunk, nem haladhatja meg a környezet befogadó- és feldolgozó-képességét.

- Amit a környezetből kitermelünk, nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét.

- A nem megújuló erőforrások felhasználásának mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújuló erőforrásokkal.

 

A sport fenntarthatóságban betöltött szerepéről ITT olvashatsz többet (angol nyelvű weboldal).

Kép: pixabay, pexels
Szöveg: Márványkövi Ferenc, eionet.kormany.hu, unesco.hu

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink