114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Éremeső Calgaryban

A Calgary világkupa vasárnapi hat döntőjéből ötben voltak érdekeltek a magyarok: a mieink négy érmet, köztük két aranyat nyertek a rövid pályás gyorskorcsolyázók calgaryi világkupa rajtján, emellett az eddigi három után további négy alkalommal döntöttek országos csúcsot.

A férfi 500m-en és az 5000m váltóban arany-, női 3000m váltóban és férfi 1000m-en bronzérmet, míg női 500m-en negyedik helyet szereztek rövidpályás gyorskorcsolyázóink.

 

Az új idény első magyar diadala Liu Shaolin Sándor nevéhez fűződik, aki az 500 méteres táv világbajnoki címvédőjéhez méltóan versenyzett. A pénteki előfutam után vasárnap a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét is magabiztosan nyerte meg. Utóbbi két alkalommal országos csúcsot is döntött: a legjobb nyolc között elért 40.500 másodperces idejével 23 ezredet faragott idén februárban felállított rekordján, majd az éremcsatában rajt-cél győzelmet aratva ezt javította 40.342 másodpercre.

Liu Shaolin aztán öccsével, Liu Shaoanggal, továbbá Burján Csabával (ELTE) és Knoch Viktorral (MET) kiegészülve a váltó tagjaként is a dobogó tetejére állhatott fel a hollandokat, a dél-koreaiakat és a kanadaiakat megelőzve. A 2017-es téli Universiadén, az egyetemisták egyik legrangosabb soksportos eseményén Almaty-ban Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba (ELTE), Konch Viktor (MET), Oláh Bence (SE) alkotta kvartett szintén indul a férfi gyorskorcsolya váltóban.

 

Először fordult elő, hogy mind a férfi, mind a női magyar váltó döntős ugyanazon a vk-viadalon, ezáltal az is kuriózum, hogy mindkét négyes érmet szerzett, ugyanis a szombati elődöntőben országos csúcsot elért Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea (OE), Kónya Zsófia (BGE), Jászapáti Petra kvartett harmadik lett a világcsúccsal első dél-koreaiak, illetve a hollandok mögött. A négyesből Keszler Andrea (OE) és Kónya Zsófia (BGE) a 2013-as téli Universiadé bronzérmes női gyorskorcsolya váltó tagjai voltak (Heidum Bernadettel (MET) és Lajtos Szandrával (SZTE) kiegészülve). 

A negyedik érmet 1000 méteren Liu Shaoang szerezte, aki 1:23.600 perces országos csúccsal lett harmadik, ezzel pályafutása első egyéni vk-érmét nyerte. A régi rekordot bátyja tartotta 2014 decembere óta 1:23.788 perccel.

Jászapáti Petra az 500 méteres távon utolsó lett a négyes fináléban, ugyanakkor a negyeddöntőben elért 42.895 másodperces idejével több mint fél másodpercet javított a pénteki előfutamban elért országos csúcsán.

A 11 fős magyar csapat négy éremmel, köztük két arannyal, valamint hét országos csúcsjavítással zárta calgaryi vk-hétvégét.

 

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

Sallak György versenyeken készült fotóiból a galériát IDE KATTINTVA nézhetik meg.

A részletes eredmények itt megtalálhatók.

A versenyről készült videók itt megtekinthetők.

Forrás: nemzetisport.hu

Kép forrása: MOKSZ

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink