114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Energia egyensúly – Ok, de hogyan csináljam?

A táplálkozás alapvető szükséglet és egyfajta örömforrás is. Sejtjeink és szerveink megfelelő működéséhez, a betegségek elkerüléséhez vagy éppen kezeléséhez az elfogyasztott táplálékokból származó energia és tápanyagok nélkülözhetetlenek.

Olvasási idő: 2 perc

Mit is jelent az energiaegyensúly?

Abban az esetben, ha annyi kalóriát viszel be, mint amennyi a testtömegednek, nemednek, korodnak, testösszetételednek, fizikai aktivitásodnak és egészségi állapotodnak megfelelő, és ezt a kalóriamennyiséget fel is használod (pl. tanulással, mozgással), akkor energiaegyensúly jellemzi a szervezetet, vagyis a bevitel és a felhasználás egyensúlyban van. Energiaegyensúlyt biztosító kiegyensúlyozott táplálkozás esetében tehát sem hízás, sem fogyás nem történik. Az ideális testtömeg fenntartása nagyon fontos az egészség szempontjából, mivel mind a soványság, mind az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár.

 

Mikor következik be hízás?

Amikor több energiát veszel fel, mint amennyit felhasználsz, akkor a szervezet számára felesleges energia zsír formájában elraktározódik, s amennyiben a túltáplálás tartós, akkor testsúlygyarapodás következik be.

Mikor történik fogyás?

Testtömeg csökkenés abban az esetben valósul meg, ha az energialeadás nagyobb lesz, mint az energiabevitel.

Honnan tudod, hogy ideális-e a testtömeged?

A Testtömeg Index (TTI) vagy angolul Body Mass Index (BMI) az a mutató, amely eligazít az optimális testtömeg, a túlsúly vagy az elhízás kategóriai között. A BMI a testtömeg kilogrammban és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa: BMI= testtömeg [kg] / testmagasság [m²]. Például egy 66 kg-os 170 cm magas nő BMI-je: 66/1,7*1,7=22,83 kg/m²

A BMI értékelése felnőttek esetében

<18,5 sovány;  18,5 - 24,9 normál testtömeg;  25 – 29,9 túlsúlyos;            ≥ 30 elhízott

Tehát az előző példában szereplő 22,83-as BMI a normál testtömeg tartományba tartozik.

 

A normál tartományt meghaladó BMI azonban nem mindig jelent túlsúlyt vagy elhízást!

Fontos tudni, hogy a BMI érték nem veszi figyelembe a nagy izomtömeget, emiatt sportolóknál gyakran tévesen mutat túlsúlyt vagy elhízást, így esetükben nem alkalmazható. A magas testtömeg indexű túlsúlyos, illetve kövér személyeknél magas a testzsír tartalom és alacsony az izomtömeg, míg a magas BMI értékkel rendelkező sportolókra általában véve az ellenkezője vonatkozik, azaz magas izomtömeg és alacsony testzsír mennyiség jellemzi őket.

Egészséged megőrzéséért sokat teszel, ha kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással eléred, illetve megtartod az ideális testtömegedet. Erre a vizsgaidőszak közeledtével különösen érdemes figyelni, hogy a tanulás mellett az étellel és itallal bevitt energia a mindennapok során nagyjából azonos legyen a leadott, azaz felhasznált energiával.

Forrás: Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink