112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Emlékezzünk 1956 hőseire - történet az 1956-os Melbourn-i olimpiáról

Soha nem feledhető pillanat volt az 1956-os Melbourn-i Olimpián a magyar vízilabda csapat szereplése.

A szabadságharc vérbe fojtásának hírére a magyar csapat leeresztett zászlókkal tiltakozott, miközben egyre több ország azt követelte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törölje a játékokat.

A szervezet akkori amerikai elnöke, Avery Brundage a játékok folytatása mellett döntött, amire, a szovjet elnyomás elleni tiltakozásul, Spanyolország, Svájc és Hollandia is bojkottálta a világjátékokat.

A vízilabda csapat olimpiai elődöntője a „melbourne-i vérfürdő” néven híresült el, illetve a vérző arcú Zádor Ervinről készült fotó akkorra már bejárta a világsajtót, sokkolva sóaz olvasókat.

Az olimpiai aranyérmes magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jenei László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Martin Miklós, Mayer Mihály, Szívós István és Zádor Ervin voltak.

Az emberek tudták, hogy 1956. december 6-án 15 óra 25 perckor a sporttörténelemben egyedülálló esemény veszi kezdetét: két olyan nemzet sportolói mérik össze erejüket, amelyek a világ egy másik pontján harcban álltak egymással: Magyarország és a Szovjetúnió.

A vízipóló-mérkőzésen az akkor már eltiport forradalom kis országát képviselő sportolók hősies csatában győzték le az óriáshatalom csapatát, a döntőben pedig Jugoszlávia együttesét 2:1 arányban, és lettek olimpiai bajnokok.

Keleti Ágnes, aki 1949-ben a tornasportban már Főiskolai Világbajnokságon győzött, talajon holtversenyben végzett az orosz Larissza Latinyinával, végül mind a ketten aranyat nyertek. Keleti ezután még folytatta diadalmenetét: gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapatban további három bajnoki címet szerzett. A kéziszercsapat nemzeti színű szalaggal mutatta be győztes gyakorlatát.

Papp László három hónappal korábban csúnyán kikapott a lengyel Pietrzykowskitól a varsói Európa-bajnokságon, így az olimpiát fenntartásokkal kezdte. Ugyanakkor simán visszavágott a lengyelnek, és a döntőben az amerikai Torrest is meglepően könnyen verte. Pietrzykowskit csak a gong mentette meg a kiütéstől. „Papplaci” a korábbi 1949-es Főiskolai Világbajnoki győzelem után már harmadszor lett olimpiai aranyérmes.

Kardozóink csapat és egyéni győzelme már nem jelentett meglepetést – egyéni olimpiai bajnokként a Főiskolai Világbajnok Kárpáti Rudolfot ünnepelhették.

Aranyérmet nyert még az Urányi János-Fábián László kajak-kenu kettősünk is.

Magyarország az éremtáblázat negyedik helyén végezzett a Szovjetunió, az USA és Ausztrália mögött, ami hazánk akkori történelmi eseményeit tekintve igen bravúros teljesítmény. A kilenc bajnoki cím mellett tíz ezüstérmet, valamint hét bronzérmet is szereztünk.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEKBanner
Banner
Banner
Támogatóink