114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

ELTE-s parasportolókért szoríthatunk az Európai Egyetemi Játékokon

ELTE-s hallgatók idén először vehetnek részt az Európai Egyetemi Játékokon, Magyarországról pedig ez az egyetlen intézmény, amely parasportolókat indít.

 

Az ELTE TáTK-s Illés Fanni, a BTK-s Kollárszky Boglárka és a TTK-s Sipos Péter a paraúszás számban állhatnak majd rajthoz július 23 és 25. között és már meg is érkeztek a számnak otthont adó Rijekába.


Az ELTE mellett a csapat támogatója a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, valamint a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. 
 

ILLÉS FANNI

Illés Fanni az ELTE TáTK szociális munkás szakos hallgatója, idén nem csak az Európai Egyetemi Játékokon, de a szeptemberi riói paralimpián is szurkolhatunk érte. Először 12 évesen került kapcsolatba a medencével. Három hét alatt három úszásnemben tanult meg úszni. Édesapja edzősége alatt bontogatta szárnyait, Málnai István segítségével egyéni edzésterveket használtak és a hosszok egyre gyorsabban mentek. Egy év múlva, 2005-ben 100 méter mellúszásban megnyerte első versenyét is.

Kijutott a 2012-es londoni paralimpiára, de sérülése miatt nem úgy szerepelt, ahogy szeretett volna, és a verseny után felhagyott az úszással. Vállműtétje után újra a vízbe került, gyógyúszásra járt és néhány hónapon belül újra az élsportban találta magát. Budapestre költözött és a Vasashoz igazolt.

Azóta rendszeresen vesz részt versenyeken, négy Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedhet.

2014-ben megnyerte a Miss Colours International kerekesszékes szépségversenyt és jelölve lett a Glamour Women of the Year 2015 szavazáson is.

„A szemem előtt a paralimpia lebeg elsősorban, hiszen négy éve erre készülök. Ez a verseny pedig egy jó teszt is lehet akár, az utolsó technikai hibákat lehet még javítani.”

 

KOLLÁRSZKY BOGLÁRKA

Kollárszky Boglárka 25 éves, az ELTE magyar irodalom és nyelvtan, magyar mint idegen nyelv tanári és pszichológia mesterszakának is a hallgatója. A vártnál 3,5 hónappal korábban született, ahogy ő fogalmazott „már akkor is kíváncsi volt a világra”.  Emiatt mindig is probléma volt a szemével, tizenhárom éves korában teljesen elvesztette a látását.

Sokáig hobbi szinten sportolt látássérülteket támogató sportegyesületeknél (pl. a LÁSS, és a Suhanj Alapítvány), a síelés, a szörfözést és a falmászást is kipróbálta, de komolyabban csak néhány éve kezdett el sportolni. Először futni járt el, majd ehhez társult az úszás, jelenleg pedig a Ferencvárosi Torna Club triatlon szakosztályánál igazolt paratriatlonista. Az egyik legnagyobb célja a 2020-as tokiói paralimpián való részvétel. Ebben a felkészülési folyamatban nagy lehetőség számára a horvátországi Egyetemi Európai Játékokon való részvétel.

„Úgy érzem, hogy ez egy hatalmas lépés és nagyon hasznos tapasztalat lesz számomra. Annak pedig külön örülök, hogy az ELTE színeiben indulva az egyetememet képviselhetem Rijekában.”

 

SIPOS PÉTER

Sipos Péter az ELTE matek-földrajz tanári szak 20 éves hallgatója. 7 éves korában kezdett el kosarazni a Kőbányai Darazsakban, majd a BLF Palotában folytatta. Négyszer volt a csapataival országos 8-as döntőben. 14 évesen daganatos betegség miatt elvesztette a jobb karját. A betegsége miatt nem tudta folytatni a kosárlabdát játékosként, ezért másodedzőként kezdett tevékenykedni. Az amputációs műtét előtt 2 nappal sikerült országos első helyet szereznie a Zuglói Sasokkal, ahol azóta is utánpótlás edzőként dolgozik.

Az úszás a gyógytornával érkezett az életébe és nagyon büszke, hogy Rijekában az ELTE színeit képviselheti, izgatottan várja az eseményeket.

„Az Európai Egyetemi Játékok egy újabb ajándék az életemben. Lelkes amatőrként veszek részt és csak az a lényeg számomra, hogy magamhoz képest jó legyen az 50 méteres hátúszás végén az időm.”

forrás: ELTE-BEAC

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink