114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Székesfehérvárról startolt az Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció szeptember elején

Szeptember 6-8-ig tartott az Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció, melyet a tudós és lányai sportos életvitele előtt tisztelegve, egyben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg. Az expedíciót a MEFS főtitkára Dr. Székely Mózes vezette.

Az expedíció Székesfehérvárról indult szeptember 6-án, a Dráva mentén haladt, összesen 610 kilométert letekerve és 3350 méter szintkülönbséget leküzdve jutott el a Dolomitokba, az Eötvös-csúcs (Cima di Eötvös, 2836 m) alatti Misurina-tóig.

A történeti dokumentumok szerint Eötvösék Székesfehérvárról indultak – a tudós felesége nem engedélyezte a kerékpárt, így idáig vonattal jöttek –, ezért innen kezdték a túrát most is.

Dr. Szarka László akadémikus, az Eötvös100 Koordinációs Testület elnöke elmesélte, hogy a tudós családja 42 nyarat töltött Schluderbachban, Eötvös onnan indult hegyet mászni. Az expedíció végén Toblachban magyar hegymászóknak adnak át a résztvevők egy stafétabotot, a csúcson pedig emléktáblát helyeznek el. A helyiek még az 1970-es években is jól emlékeztek a magyar tudósra, jelenleg helytörténészek, a könyvtár és a polgármester karolta fel az hagyományok, emlékek megőrzését, tette hozzá az akadémikus.

Dr. Kiss Ádám professor emeritus, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke felidézte, hogy Eötvös rendkívül precíz és szorgalmas ember volt, az életét alapvetően a kutatás határozta meg: tudta, hogy a szellem és a test harmóniája fontos feltétele az emberi életnek, ezért budapesti tartózkodása idején is naponta lovagolt, mozgott. Az expedíció komoly sportteljesítmény, a csapatot dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, fizikus, 11-szeres ironman vezette, aki egy matematika-fizika, egy testnevelés, rekreációs szakos hallgatóval, egy geofizikussal és egy egészségügyi szakemberrel tekerte végig a távot.

Az expedíciót a város nevében Molnár Tamás tanácsnok köszöntötte és indította útjára. „Szeretnénk, ha egy olyan városban élnénk, ahol a kerékpározás az elsődleges közlekedési eszköz lehetne 10-20 év múlva.” – fejezte ki a tanácsnok az innovatív törekvésekkel kapcsolatban, és megköszönte a résztvevőknek, hogy őrzik a tudós hagyatékát, szellemiségét.


A biciklisek a háromnaposra tervezett túra végén találkoztak a Magyar Turista Egyesület hegymászóival, akik szintén a csúcsra készülvén, átvették a képzeletbeli stafétabotot. Az esemény szervezője az ELTE-BEAC Polythlon Klub, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel együttműködve, a Báró Eötvös Loránd Emlékév 2019  finanszírozásában.

Háttér:

Székesfehérvár rendezi 2020-ban az Amerikai Futball egyetemi világbajnokságot.


Forrás: szekesfehervar.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink