111 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Első aranyérem az Universiaden – a Simon-Juhász evezős kettős bombaerős hajrával győzött

A 28. Nyári Universiade mai napján megkezdődtek az evezős versenyek döntői is, a Gwangjutól 300 km-re levő Chungju városában a Tangeum tavon.

Magyar szempontból a legnagyobb érdeklődéssel várt döntő a normál súlyú kormányos nélküli kettes volt. Ebben a Simon Béla-Juhász Adrián egyetemi világbajnok kettes képviselte a magyar színeket.

A két szolnoki születésű fiatalember egy kicsit ráijesztett a magyar csapatra, amikor - úgy tűnt - hogy túlságosan is elengedte az ellenfeleit a rajt után. 500 méternél a 4-ek, 1000-nél és 1500 méternél is a harmadikok voltak. A 2000 méter során még 1750-nél is csak a harmadikok voltak, bár az elő és a középfutam alapján itt már előbbre voltak várhatók. A taktikájuk azonban bevált, előbb a hollandokat hagyták le, majd a cél felé közelítve, 50 méterrel a befejezés előtt eldőlt a verseny sorsa, az olaszokat is állva hagyták a jól ismert, bombaerős hajrájukkal. Ezzel megszületett a magyar Universiade csapat első aranya. Az eddigi mérleg 1 arany és 2 bronz.

 

Kormányos nélküli kettes Universiade bajnok: Juhász Adrián-Simon Béla  6:34:94

2. Simone Ferrarese-Federico Ustolin (Olaszország) 6:35.55

3. Jort Timmer-Djimmer Smits (Hollandia) 6:39:93

Simon Béla: Nagy motivációs erőt jelentett a számunkra, hogy az egyik edzőnkért is eveztünk, aki sajnos nem lehetett velünk, nem láthatta ezt a sikert. Kiss László a repülőút végén lett rosszul, majd a reptéren elvesztette az eszméletét és rohamkocsival egy szöuli kórház intenzív osztályára került, ahol azóta is fekszik altatásban. Bízunk benne, hogy mielőbb újra köztünk lesz és a győzelmünk híre segíti felépülését.

Juhász Adrián: Mindketten Győrött járunk egyetemre, reméljük, hogy az intézmény is értékeli majd az aranyat. Célunk az, hogy megszerezzük a riói kvótát és eljussunk az olimpiára. Béla ott lehetett Londonban, Rióban én is szeretném átélni az élményt és learatnia 6-7 éves közös munkánk gyümölcsét.

 

Holnap a döntőkben három magyar egység lesz érdekelt:

Könnyűsúlyú egypárevezős (Tamás Bence),

Normál súlyú női egypárevezős (Gyimes Krisztina),

Normál súlyú férfi nyolcas (Bakaity, Bedők, Bíró, Kiss, Krpesics, Lacsik, Lovass, Porubszky, Vallyon)

 

Támogatóink