114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Először nyert a DMSE, először kapott ki a Nyíregyháza

A héten nem termett babér a vendég csapatoknak, minden találkozó a hazai csapat sikerével zárult. 

A hét a nagy sorozatok megszakadásának hete volt a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában. Az éllovas Nyíregyháza elszenvedte első vereségét, a nyeretlen DMSE viszont először győzött. A nyugati csoportban a Szombathely a hajrában kerekedett a BME csapata fölé, a SMAFC, a PTE-PEAC és a TFSE is fölényes győzelmet aratott. 

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK.

Keleti csoport:

Közgáz - Nyíregyházi ESE 85-78 (17-21, 24-17, 20-20, 24-20)

Kinizsi u.  V.: Lövei, Nagy-Pál

Közgáz: Vörös 7/3, VÁGVÖLGYI 18/9, Pálházi 7/3, SZATMÁRI 2, NAGY SZ. 11/6. Csere: SZALAY 2, Debreceni G. 1, HORVÁTH M. 9/9, BEA 26, Csányi,Harsányi 2. Edző: Vladár Csaba.

Nyíregyháza: BUS 7, CZURA 23/12, VIDA 11/9, OLÁH Z. 16/3, Gáspár 9/3. Cs.: KOVÁCS Z. 7/3, Horváth B. 5. Mb. edző : Oláh Zoltán.

12-2-es "repülőrajtot" vett a Közgáz, majd Bus Iván ügyes szervezőjátékára és Vida Zoltán tripláira építve egy szédületes 19-3-mal fordítottak a vendégek. A folytatásban a láthatóan összeszokottabb Nyíregyháza tartotta előnyét, a Közgázt két cserejátékosa, Horváth Márton tripláival, Bea Gergely pedig ügyes közeli kosaraival tartotta versenyben. A félidő hajrájában Vágvölgyi Ádám lépett elő vezérré hazai oldalon, triplájára majd duplájára építve egy 10-3-mal fordított a Közgáz.

A második félidő elején "eleredt a triplaeső, Vágvölgyi, Czura Attila majd Nagy Szabolcs is betalált távolról. Oláh "vette vállaira" a Nyíregyházát, Vida pedig egy triplával támogatta, 7-0-lal fordítottak a vendégek. A szakasz hajrájában a nyíregyházi játékmester, Bus Iván térdét fájlalva lebicegett, a szakasz végén újra a Bea - Horváth kettős lépett elő hazai részről, és a fordulatos szakasz végén ugyanúgy 3-mal "ment" a Közgáz, mint félidőben.

A záró etapban érvényre jutott a Közgáz hosszabb kispadja, Szalay Ákos remekül szervezte a hazai együttes játékát, Szatmári Barnabás védekezésben stabilitást adott a vendéglátóknak, s fontos támadó pattanókat szerzett, Bea tarthatatlan volt, s újra villant triplával Nagy és Vágvölgyi. A vendégek a center, Gáspár Balázs, valamint Vida és a cserepadról hasznosan játszva beszálló Kovács Zoltán révén bravúros triplákkal versenyben maradtak, de végül egy remek, fordulatos meccsen a hosszabb kispaddal rendelkező Közgáz kerekedett felül.

Vladár Csaba: Nagyon boldogok vagyunk, hogy  sikerül "elkapnunk" a Nyíregyházát és elvettük a veretlenségét. Mindenki nagyot küzdött, de bár nem szoktam ilyet csinálni, mégis ki kell emelnem valakit, méghozzá Bea Gerit, aki amellett, hogy eredményes volt, sok lepattanót is szerzett, nyerőemberré lépett elő.

Oláh Zoltán: Gratulálok a Közgáznak!

Statisztika

Debreceni Medikus SE - NKE SE 78-48 (24-14, 18-18, 21-6, 15-10)
Debrecen, DOTE Csarnok  V.: Hegedűs. Kokas
DMSE: NEMES 14, PROKAJ 12, Bujdosó 13/3, VESZPRÉMY 11, Kovách 2 Csere: Papp, Velkey 3/3, URBÁN 13/3, Cseh, Mászlé 10 Edző: Kovács István, Dóra Márton
NKE SE: Laczó 9/9, Csaba 5/3, Zsámár 7/3, SOLYMOSI 12/3, Soós 5 Csere: Tasnádi, Kalo 8/6, Polyák, Marton 2, Edző: Szekeres Dávid

A keleti csoport alsóházi rangadóján előzetesen szoros mérkőzésre volt kilátás. Az ősszel Budapesten született 1 pontos NKE győzelem után a hazaiakat a visszavágás fűtötte, a vendégeket pedig az újabb győzelem reménye tartotta lázban. Az első negyedben sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyed végére a hazaiaknak sikerült 10 pontos előnyre szert tenniük. A debreceniek elsősorban betörésekből voltak eredményesek, míg a vendégek távoli dobásaikkal tudtak látótávolságon belül maradni. a második negyedben a játék képe jelentősen nem változott, a félidőben 10 pontos DMSE előnnyel mentek pihenőre a felek. A harmadik negyedben aztán egy pillanat alatt megváltozott a mérkőzés képe, a negyed utolsó öt percében mindössze két pontot dobtak a vendégek, így a hazaiak egy nagy rohammal eldöntötték a mérkőzést. Az utolsó negyedben már szinte csak a cserék jutottak szóhoz, a debreceniek növelni tudták a különbséget, így a végén a vártnál jóval nagyobb arányú győzelmet szereztek. A  hazaiaknál több kiváló egyéni teljesítmény született, közöttük is kiemelkedett Nemes Dániel (14 pont, 6 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Prokaj (12 pont 9 lepattanó, 5 kiharcolt fault), Veszprémy 11 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda), valamint Urbán (13 pont, 6 lepattanó 3 szerzett labda). A vendégeknél Solymosi Tamás  (12 pont, 8 lepattanó), valamint Laczó Levente (9/9 pont, 3 lepattanó) emelhető ki.


Kovács István: Kiváló játékkal, extrán védekezve nyertünk. Gratulálok a fiúknak a hozzáállásukhoz, megérdemeltük ezt a sikert.


Szekeres Dávid: Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelt győzelmet arattak. Remélem, hogy a szezon hátralévő részében fel tudunk majd pörögni és még gyorsabb játékot tudunk majd játszani.

Statisztika 

Miskolci Egyetem - ELTE-BEAC 118-62 (30-20, 29-10, 29-11, 30-21)
Miskolc, Körcsarnok  V.: Lónáth L., Sörlei A.
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 20/6, Piukovics 8/6, SZEPESI 32/27, KOPASZ 20/6, LIPPAI  19. Csere: HOMOKI 8, Varga 6, Orliczki Márk 3/3, Jurányi 2. Edző: Drahos Gábor.
ELTE BEAC: GYURCSÁNYI 30/9, Koncz 7, Somosi 6, Mayer 4, Molnár 13. Csere: Kondé 2. Edző: Varga Zsolt.

A hazaiak nem bízták a véletlenre a nyitányt, három sikeres triplával megadták a mérkőzés alaphangját. A második negyedtől fokozatosan húzott el fővárosi riválisától a miskolci együttes, amely a 9 hárompontost beemelő Szepesi Szabolcs, valamint a 20 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát elérő Takács Dániel és a szintén dupla-duplával záró Kopasz Márton (20 pont, 12 lepattanó) vezérletével  nagy különbségű, megérdemelt győzelmet aratott. A vendégektől Gyurcsányi Péter jeleskedett, de gyakran magára maradt a kosárszerzésben.

Drahos Gábor: Két-három hibát leszámítva kellően élesen kezdtük a nyitó negyedet, majd a folytatásban is tartottuk azt a sebességet, ami fokozatosan elfárasztotta a fővárosi csapatot. Jó dobóformánkat sok megelőző munka alakította ki, ami örömteli. Gratulálok a fiúknak és sok sikert kívánok ellenfelünknek.

Varga Zsolt: A sok sérült miatt elég kevesen tudtunk eljönni, a rossz idő miatt megkésve érkeztünk. A kezdésnél még tartottuk magunkat, majd kijött a különbség a két keret között. Megérdemelten nyert a miskolci csapat, gratulálok nekik.

Statisztika Nyugati csoport:

SzoESE - BME-MAFC 78-70 (14-15, 24-16, 18-16, 22-13)

Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok V.: Dr. Lipics L.; Sabáli L.;
SzoESE:
TÓTH D. 11/6, KOVÁCS B. 24/3,  MÉSZÁROS M. 17/9, Földesi M. 8/6,  Karagity M. 10; Csere: Czukor B. 3/3; Vicze K. 5; Kerekes G. Edző: Kéri Péter, Laki Ádám.
BME-MAFC:
SZÁLAS.14/12, Fehér Á. 4/3; MIHALICS G. 17/3; ANDRÁSSY G. 17/3; TÓTH L. 12; Csere: Adányi,  Lukács D. 3; Velenyák  3/3; Edző: Bagi Melinda

A hazai csapat betegségek és sérülések miatt több meghatározó játékosa nélkül lépett pályára, de BME számára is nehéznek tűnt a sérült Kiss Lajos pótlása. A szokatlan szerkezethez a hazai csapat alkalmazkodott rosszabbul és az első negyedben többnyire a vendégek akarata érvényesült. A szombathelyiek nem találták a ritmust, a második játékrészben elején 13 ponttal vezettek már a vendégek. Ekkor alacsony szerkezetre váltott a SZOESE és ez hatékonynak bizonyult, fokozatosan felzárkóztak majd a negyed 8. percében már 4 ponttal Kéri Péter tanítványai vezettek. A játékrész vége azonban ismét a BME szájíze szerint alakult és 3 pontos előnnyel vonultak pihenőre a vendégek. A harmadik negyed is hasonlóan fordulatos játékot hozott. Kovács Bence gyorsan szerzett 5 pontjával átvették a vezetést a szombathelyiek. Ezt követően azonban Andrássy Géza és Tóth Lóránt palánk alatti kosaraival a BME fordított. A záró játékrészt a vendégcsapat kezdte minimális előnnyel. Ezt a hazaiak kezdték jobban de 5 perccel a vége előtt még csak 2 pont volt a SzoESE előnye. Ekkor azonban Földesi 2 triplájával ellépett a hazai gárda és 10 pontos előnyt harcolt ki, és végül fordulatos, nagy csatában a hazai együttes kerekedett felül.

Kéri Péter: Vissza akartunk vágni a budapesti vereségért, de tudtuk hogy a sok hiányzónk miatt ez nem lesz egyszerű feladat, főleg hogy Földesi Marci betegen Karagity Milán pedig sérülten vállalta a játékot. Szokatlan szerkezetben kellett játszanunk, de végül a fiúk koncentrációjának és küzdésének köszönhetően sikerült győznünk.

Bagi Melinda: Támadásban és védekezésben is jó ritmusban kezdtünk, teljesítettük a kitűzött célokat és folyamatosan kontrolláltuk a játékot. A negyedik negyed középén érződött, hogy fizikailag kezd fáradni a társaság. Ekkor a hazaiak átvették a vezetést és végül a győzelmet is megszerezték, Gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez, de saját csapatom teljesítményét is  szeretném kiemelni, amely igazán kiemelkedő egységről tanuskodott.

Statisztika 

SMAFC - Veszprémi ESC 90-63 (26-14, 18-11, 27-16, 19-22)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, V: Tóth K.,  Rudasits.
SMAFC:
NAGY G. 19/3, HORVÁTH CS. 11/3, BERNECZEI 22, Tukovits 6, RÁTVAY B. 23. Csere: SZEGEDI  9/9, Hidvégi, Kőfaragó, Széplaki, Csigó, Blahó. Edző: Rátvay Tamás
Veszprém:
NOVÁK  17, Schmitz 9, Grifatong 7/3, Penksza 4,  TAKÁCS A.  14, Csere: KACSKÓ 12/9. Edző: Mónus Péter

Az első három negyedben egyértelműen a Nagy Gergő - Horváth Csaba - Berneczei László - Rátvay Balázs kvartett vezette hazai együttes akarata érvényesült, a soproniak főleg a páratlan negyedekben játszottak nagy fölényben. A harmadik negyed végére kerek 30 pontos előnyt szerzett a SMAFC. A vendég veszprémi csapat becsületére legyen mondva nem esett szét, hanem az utolsó pillanatig hajtott-küzdött és Novák Patrik, Takács András, továbbá a cserepadról beszálló Kacskó Csaba ponterős játéka révén a záró szakaszt "elvitte", de a soproni együttes fölényes sikerét nem tudta kétségessé tenni.

Rátvay Tamás: Kettős célja volt a találkozónak. A győzelem, és,  hogy a csapatból senki ne sérüljön meg a következő nagy feladatok előtt - mindkettőt sikerült elérni.

Mónus Péter: Büszke vagyok a csapatomra, és köszönöm a fiúknak, hogy végig küzdöttek és nem adták fel a mérkőzést. Gratulálok a SMAFC győzelméhez.

Statisztika 

PTE-PEAC Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 112-63 (22-10, 36-17, 19-20, 35-16)
Pécs, Egyetemi csarnok  V: Dr. Danka P, Szalóki B.
PEAC: Buday-Sántha 2, BERKICS 27/12, BÍRÓ 16/3, Bokor 9/3, KIS M.  16, Csere: BENKE 16/12, LAUFER 14/9, LUKÁCS 10/6, Mándity 2, Földes. , Edző: Bán Gábor
Mosonmagyaróvár: Tóth 8, KÁMÁN 21/6, Iváncsics 8, Mándity 2, NAGY 18, Csere: Kaczmarski 4, Kiss 2, Edző: Laky Tibor.

Ősszel izgalmas csatában egy utolsó pillanatban szerzett kosárral 1 pontos pécsi siker született. A visszavágóra tartalékosan utaztak le a mosonmagyaróváriak, ráadásul szembe kerültek egy jó dobóformát kifogó PTE-PEAC-cal. Már a félidőben 30 pont fölötti előnyt szereztek a hazaiak, akik összesen 15 triplával terhelték meg a vendégek kosarát, ráadásul Berkics Bence (27 pont, 14 lepattanó) és Kis Milán (16 pont, 15 lepattanó) "izmos" dupla-dupláig jutott. A vendégektől Kámán Bálint a 21 pontját 21 mezőnyksérletből érte el, és az óváriaknál is volt egy dupla-duplát elérő kosaras Nagy Barnabás személyében, aki 18 ponttal és 11 lepattanóval zárta a találkozót. A vendégek csupán a 3. negyedben voltak egyenrangú ellenfelei a pécsi együttesnek.

Bán Gábor: Az első félidei remek játék után a második félidő már adott volt, az első félidőben dobott 58 pontunk az magáért beszélt, ezzel tulajdonképpen el is döntöttük a mérkőzést. Gratulálok a csapatomnak és az ellenfélnek is.

Laky Tibor: Gratulálok ellenfelünknek, szorosabb mérkőzést is játszhattunk volna, de úgy látszik többet kivett belőlünk az utazás, mint ahogy vártam.

Statisztika 

TFSE - PTE-EMES Petőfi SE 110-73 (31-17, 28-21, 28-16, 23-19)
Alkotás u.V.: Dr. Szakáll, Sentényi.
TFSE: Sinkovits 5/3, HORVÁTH B. 18/12, PETRUCSIK 17/9, HARIS 14/6, NOVÁK 16/6.  Csere: HORVÁTH K. 10, Mező 6/3, BOGNÁR 14/12, Kovács 4, Hole 6. Edző: Juhász Tamás
PTE-EMES Petőfi SE: FÜLÖP ZS.. 12/6, Komlódi 16/15, Szavai 11/9, Kövecs 3/3, KÁRPÁTI 9/3.  Csere: Fülöp Cs. 9, MÉSZÁROS 13, Kovács. Edző: Sipos Ádám

A kinti mínuszok a teremben is éreztették hatásukat, így alapos bemelegítést követően kezdődött el a mérkőzés, melyen 5-5- ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd a TFSE csapata egy 16-0-s rohanással kezébe vette a mérkőzést. Sok cserével operált mindkét oldal, így a gyors tempó folyamatosan fennmaradt. A mérkőzés egészét tekintve nem a védekezés dominált egyik oldalon sem. Potyogtak a triplák, az első félidő utolsó két percében csak a hárompontos vonalon kívülről szereztek pontot a csapatok, szám szerint hatot 4-2- es megoszlásban. Mindkét csapatban bőven kapott játékpercet az összes bevethető játékos, s ha a mérkőzés az eredményt tekintve nem is tartogatott nagy izgalmakat, sokszor látványos és élvezetes játékkal rukkoltak elő a csapatok. A statisztika alapján ki kell emelni Horváth Kristóf 10 pontos, 17 (!!) gólpasszos dupla dupláját.

Juhász Tamás: Gratulálok a csapatoknak, egy pörgős, jó mérkőzést sikerült játszanunk, ahol a hosszabb kispadunk és rutinunk révén sikerült nagyobb arányú győzelmet aratnunk.

Sipos Ádám: Jó mérkőzést játszottunk, sok triplát dobtunk, de a TF ma jobbnak bizonyult. Gratulálok mind a két csapatnak!

Statiszika 

Fotó: Práczki Péter (TF-Petőfi) 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink