114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Emberségből jeles - önkénteskednek a lengyel egyetemi sportolók

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség: a FISU hivatalos honlapján adta hírül, hogy lengyel egyetemi sportolók egy csoportja önkéntes munkát vállalt a Covid-19 terjedése ellen vívott küzdelemben. Mutatjuk, hogyan.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Ételfutárnak állt a Lengyel Egyetemi Sportszövetség elnöke – summázhatnánk némileg leegyszerűsítve – a Lengyel Egyetemi Sportszövetség (AZS) kezdeményezésének lényegét. Az történt ugyanis, hogy a lengyelországi Łódzi Műszaki Egyetem  hallgatóinak egy csoportja úgy döntött, nem nézi tétlenül a járvány miatt kialakult helyzetet, és az AZS-vel karöltve – ideiglensen – ételfutárrá alakította át a szervezetet, így támogatva, hogy a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet minden nap friss, meleg ételhez jusson.

 

Elnök az élen

Az AZS elnöke, Przemysław Jagielski állt a kezdeményezés élére. Elmondása szerint, nem tudták elviselni, hogy míg mások életeket mentenek, ők csak karba tett kézzel várják, hogy véget érjen a járvány. A sportszövetségnek amúgy is óriási tapasztalata van események rendezésében, így nem állt távol tőle, hogy – sportesemények híján – megszervezze Lengyelország legnagyobb ideiglenes, egyetemi sportolókból álló ételfutár-szolgálatát. A Meals on Call (Kajarendelés) nevű kezdeményezés annyira “betalált”, hogy időközben országos méretűvé nőtte ki magát.

 

Egyedül nem megy

Kollégái elmondása szerint Jagielski egész nap a telefonon lóg, jóformán szünet nélkül, huszonnégy órában koordinálja a munkát.

„Immáron több mint egy hónapja önkéntesek segítségével végezzük a meleg étel kiszállítást a łódzi és a város környéki kórházakba.  Eleinte inkognitóban dolgoztam, de olyan sokan érdeklődtek az önkéntes munkalehetőség iránt, hogy fel kellett fednem a kilétemet. Szerencsére nem vagyunk egyedül a küzdelemben: több óriáscég (IKEA, KFC, Pizza Hut, Dominos) is ingyen ételt és italt ajánlott fel. Van köztük olyan is, amely naponta száz adag étellel segít bennünket, pontosabban a kórházakban és az ellátókban helytálló egészségügyi személyzetet. Nekünk "csak" meg kell szerveznünk, hogy eljusson hozzájuk az élelem” – nyilatkozta szerényen az elnök.

Hátsókertből raktár

Jagielski nem semmi figura: saját házának hátsó udvarát raktárrá és logisztikai központtá alakította át: ide érkeznek be a felajánlások, majd gondos válogatást követően innen indulnak el célhelyükre. Jóllehet a kezdeményezést központilag Varsóból irányítják, az ország számos pontján találunk a łódzihoz hasonló elosztóközpontokat.

Az elnök összesen 17 fertőző betegeket ápoló kórház ellátásáért felel, amelyhez hozzájönnek még a sürgősségi osztályok és a laboratóriumok. Így naponta 300-400 adag ételt szállítanak 117 kórháznak, illetve egészségügyi intézetnek.

 

Saját zsebből

Mielőtt bárki azt hinné, hogy az önkéntesek és a szervezők „csak” a munkaerejüket teszik bele a projektbe, el kell mondjuk, hogy a saját forrásaikat is „bedobják a közösbe”. Az AZS a szövetség kisbuszával szállítja az ételt, amelynek oldalán ott virít a szervezet logója, így Jagielski azt reméli, a járvány végére olyannyira megismerik a szervezetet, hogy többé nem jelent problémát életmentőket és mentőket találnia az egyetemi sporteseményekre.   

 

Jótett helyébe jót várj

Jagielski azt ígéri, ha lemegy a világjárvány, óriási bulit csapnak, amelyre meghívnak egy eddig meg nem nevezett lengyel popsztárt is. A szervezőknek nem lesz gond megnyerniük a szóban forgó hírességet, hiszen menedzsere az ételfutár-szolgálat önkénteseként dolgozik jelenleg, főnökét pedig úgy hívják: Przemysław Jagielski. 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: fisu.net
Fotó: fisu.net

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink