114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egymás ellen a tavalyi és az idei pontkirály

Befejeződött az alapszakasz a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, s már "bele is csaptak", azaz néhány párharcban már el is kezdődött a keresztjáték. Az alapszakasz statisztikáiban "búvárkodtunk", majd kicsit előre tekintettünk a keresztjátékra.

Érdekesség, hogy a különböző statisztikai kategóriákban több olyan játékos végzett az élmezőnyben, akik csapatukkal nem folytathatják tovább az 1-8 helyekért zajló felsőházi rájátszásban, a négyes döntőbe jutásért zajló párharcokban.

Ilyen például a férfi alapszakasz MVP-je, a veszprémi Takács András, aki közel 39-es (38,93) teljesítményindexet (VAL) átlagolt, és a keleti MVP, a MAFC-BME  játékosa, Kiss Lajos (30,57 VAL) együttesének sem sikerült a legjobb négy közé jutni.

Érdekesség, hogy a pontkirályi harcban négy század döntött a soproni Forrai Dániel (24,15) javára a gálán az U20-as válogatottat legyőző egyetemi csapat MVP-je, a nyíregyházi Czura Attilával (24,11) szemben.

A hölgyeknél a veretlen címvédő TFSE játékosai több statisztikai kategóriát is "uralnak". Az alapaszakasz pontkirálynője Mányoky Judit lett, az MVP pedig Karlócai Julianna (35,78 VAL) lett, nem sokkal megelőzve a nyolc közé végül nem jutó Miskolc vezérét, a 22,55-ös pontátlagával a dobólistán is második Sikora Emőkét (35,55).  Érdekesség, hogy keleten a dobólistán Sikorát követő, időnként egyszemélyes csapatként funkcionáló nyíregyházi Fekete Dóra sem a legjobbak között folytathatja csapatával.

Ami örömteli, hogy a bajnokságban résztvevő intézmények rektorai is népszerűsítették a bajnokságot, a szervezők szurkolói pólókat  osztottak szét az egyetemek, főiskolák csapatai között, ezáltal jelentősen nőtt a mérkőzések nézettsége, különösen a MAFC és az Eger férfi együttesének mérkőzésein.

Az egyik legjobb, legizgalmasabb találkozó éppen e két együttes fővárosi összecsapása volt, amelyen szinte kicsinek bizonyult a Tüskecsarnok edzőterme, s amely egy érdekes, találkozás helyszíne is volt: "összefutott" két "nehéztüzér", a TF triplavetője, Mányoky, valamint az Eger "dobógépe" Tóth Zoltán. Ők ketten egyébként jó barátságban vannak egymással, mindketten tagjai voltak a Kínában szerepelt 3x3-as egyetemi válogatottnak, s a vendégek irányítója miatta volt két Eger-szimpatizáns is az említett összecsapáson: Mányoky, s az őt elkísérő, szintén a női 3x3-as - nem mellesleg vb-bronzérmes - csapat tagja, Varga Barbara. És a remek, drámai végjátékba torkolló találkozó végén ők örülhettek, s éppen Tóth Zoltán lépett elő nyerő emberré az egrieknél.

Zajlik tehát a rájátszás, a felsőházban a következő párharcok győztesei kerülnek majd a négyes döntőbe:


Nők:

TFSE - MAFC-BME

Széchenyi Egyetemi - Közgáz

USC Szeged - Szombathelyi Egyetem

Debreceni Egyetem - PTE-PEAC

Férfiak:

TFSE-Közgáz

SMAFC-NYME - Miskolc

Debrecen-Szombathely

EKE Eger - PTE PEAC

Több párharc is igen pikánsnak ígérkezik. A Sopron-Miskolc negyeddöntőben két testvéregyetem csapata csap össze, s e párharcban szembekerül egymással a tavalyi és az idei alapszakasz pontkirálya, Orosz Bence és Forrai.

A TF-Közgáz negyeddöntőt a Debreceni fivérek, Dániel és Gergő palánk alatti párharca teszi érdekessé, a TF - MAFC-BME női összecsapáson pedig a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban a TF csapatának játékát szervező, s a kínai vb-bronzérmes csapatban szintén szereplő, tavaly még a TF-fel "külsősként" egyetemi bajnokságot nyerő Miháczi Diána korábbi egyetemi s jelenlegi amatőr bajnokságbeli csapattársai ellen próbálja sikerre vezetni a műegyetemieket.

 

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink