114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egyetemi sportklubok a legjobbak között!

Több egyetemi vagy egyetemi kötődésű csapat is szerepel a különböző magyar élvonalbeli bajnokságokban, méghozzá komoly sikerrel. A DEAC férfi hokisai megnyerték a Magyar Kupát, a MAFC-BME férfi röplabdázói harmadikok lettek az Extraligában, a Dunaújvárosi Egyetem női vízilabdacsapata pedig a bajnoki címért küzd.

Olvasási idő: 5 perc

Jégkorong

Magyar Kupát nyert a DEAC

A DEAC férfi jégkorongcsapata áprilisban – fennállása során először – megnyerte a Magyar Kupát. A David Musial edzette, a válogatott kapus Hetényi Zoltánt is soraiban tudó debreceniek hosszabbítást követően nem akárkit, az osztrák ligában remeklő Hydro Fehérvár AV19-et fektették két vállra a kupa négyes döntőjében. A vereség annyira megviselte a fehérváriakat, hogy a döntő elvesztését követően menesztették vezetőedzőjüket, a finn Antti Karhulát. A fiúk az értékes trófea mellé begyűjtöttek egy harmadik helyet is, mégpedig az Erste Ligában, azaz a magyar bázisú, de román csapatokat is felvonultató első osztályú jégkorongbajnokságban, amelynek elődöntőjében összesítésben 4–2-re alulmaradtak a román Brassóval szemben az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcában.


MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ

DEAC–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 5–4 (1–1, 2–0, 1–3, 1–0) – hosszabbítás után

ERTE LIGA, ELŐDÖNTŐ
CORONA BRASOV–DEAC 1–4
CORONA BRASOV–DEAC 3–6
DEAC–CORONA BRASOV 3–6
DEAC–CORONA BRASOV 5–7
CORONA BRASOV–DEAC 1–0 (hosszabbítás után)
DEAC–CORONA BRASOV 2–5
ÖSSZESÍTÉSBEN:
CORONA BRASOV–DEAC 4–2

Mielőtt továbbmennénk: A Debreceni Egyetem kancellárja, Prof. Dr. Bács Zoltán a Trend FM-en nyilatkozott Mezei Dánielnek az egyre sikeresebb DEAC-ról, amely sok fronton bizonyította idén, hogy jól döntött az egyetem vezetése, amikor úgy döntött, hogy a sport kiemelt fontosságú az egyetem és a hallgatók számára. Bács Zoltán így összegezte az elmúlt 15 év munkáját.

UNISPORT PODCAST: BÁCS ZOLTÁN

Kosárlabda

Lépéshátrányban a DEAC a legjobb nyolc között

A férfi kosárlabda NB I-ben szereplő DEAC férfi kosarasai az ötszörös magyar bajnok és négyszeres magyar kupagyőztes Alba Fehérvárral csapnak össze a rájátszásban, amelynek tétje, hogy mely csapatok végeznek az 1-8. helyen. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban a debreceniek elvesztették első meccsüket, de április 20-án, kedden javíthatnak mérlegükön.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, RÁJÁTSZÁS AZ 1-8. HELYÉRT
DEAC–Alba Fehérvár 81–96
Alba Fehérvár–DEAC
DEAC–Alba Fehérvár
Alba Fehérvár–DEAC
DEAC–Alba Fehérvár

A párharc alakulását itt követhetitek figyelemmel.

Játéknapok: április 20., 23., 26., 28.

 

A pécsieké a 7. hely

A magyar női kosárlabda NB I rájátszásában két nagy múltú egyetemi alakulat, a fővárosi TFSE-MTK és a PEAC-Pécs csapott össze a 7. helyért. A Testnevelési Egyetem csapata tavaly az NB I újoncaként – óriási meglepetésre – hatodik lett a koronavírus-járvány miatt korábban befejeződött első osztályú bajnokságban. A fővárosiak idén is a legjobb hat közé szerettek volna kerülni, ám ez most nem sikerült nekik. 

A 7. helyért folytatott küzdelemben, az egyik csapat két győztes meccséig tartó párharc első összecsapásán a pécsiek szoros mérkőzésen múlták felül a Magyar Bianka vezette fővárosiakat, és a második összecsapáson is a baranyaiak bizonyultak jobbnak, így ők szerezték meg a 7. helyet.

NŐI KOSÁRLABDA NB I, RÁJÁTSZÁS A 7.HELYÉRT
PEAC-Pécs–TFSE-MTK 65–63
TFSE-MTK–PEAC-Pécs 62–80
ÖSSZESÍTÉSBEN: PEAC-Pécs–TFSE-MTK 2–0

A párharc alakulását itt követhetitek figyelemmel.

 

Röplabda

Egyetemen tanít a bajnok Pénzügyőr edzője

Története során először végzett az élen a férfi röplabda Extraligában az LV Sport Pénzügyőr SE csapata, amely az első helyért vívott küzdelemben – három győztes meccs kellett az aranyéremhez – felülmúlta a 18-szoros magyar bajnok Fino Kaposvárt. A fővárosiakat a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén tanító mesteredző, Jókay Zoltán vezette a bajnoki címre.

FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, DÖNTŐ
LV Sport Pénzügyőr SE–FINO Kaposvár 3:0
FINO Kaposvár– LV Sport Pénzügyőr SE 0:3
LV Sport Pénzügyőr SE–FINO Kaposvár 1:3
FINO Kaposvár– LV Sport Pénzügyőr SE 1:3
ÖSSZESÍTÉSBEN: LV Sport Pénzügyőr SE–FINO KAPSOVÁR 3–1

Bronzérmes a MAFC-BME

A férfi röplabda Extraligában szereplő MAFC-BME nyerte a bronzcsatát a Vegyész RC Kazincbarcikával szemben, miután az egyik fél harmadik győztes meccséig tartó párharc sorsdöntő, ötödik összecsapásán legyőzte ellenfelét, így 3–2-es összesítéssel harmadik lett.

FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. HELYÉRT
MAFC-BME–Vegyész RC Kazincbarcika 3:2
Vegyész RC Kazincbarcika–MAFC-BME 3:1
MAFC-BME–Vegyész RC Kazincbarcika 3:1
Vegyész RC Kazincbarcika–MAFC-BME 3:0
MAFC-BME–Vegyész RC Kazincbarcika 3:2
ÖSSZESÍTÉSBEN:
MAFC-BME–Vegyész RC Kazincbarcika 3–2

 

Épphogy lemaradt az Extraligáról a TFSE

Nagyon kevés kellett ahhoz, hogy története során először feljusson a női röplabda Extraligába, azaz a legmagasabb osztályba a Testnevelési Egyetem csapata, a TFSE. A Magyar Röplabdaszövetség a TFSE, a Gödöllő és a MÁV Előre részvételével három tornát, azaz összese kilenc mérkőzést rendezett, hogy eldöntse, a három gárda közül melyik jusson fel az Extraligába. A harmadik torna második, mindent eldöntő mérkőzésén a Gödöllő 3:1-re legyőzte a TFSE együttesét, és ezzel eldőlt, hogy a Gödöllő szerezte meg az indulás jogát az Extraligában a 2021–2022-es szezonban.


Vízilabda

Dunaújvárosi Egyetem: harcban az aranyért

A több válogatott játékost – Garda Krisztát, Gurisatti Grétát, Ziegler Dianát, Szilágyi Dorottyát – felvonultató Dunaújvárosi Egyetem női vízilabdacsapata az UVSE-vel csap össze a női vízilabda OB I döntőjében. A nyolcszoros magyar bajnok és egyszeres LEN-kupa-, illetve Szuperkupa-győztes dunaújvárosi lányok az egyik fél második győzelméig tartó párharcban, az első összecsapáson szoros vereséget szenvedtek, javításra április 21-én, szerdán lesz lehetőségük.

NŐI VÍZILABDA OB I, DÖNTŐ
UVSE-HUNGUEST HOTELS– DUNAÚJVÁROSI EGYETEM -MAARSK GRAPHICS 11–9
DUNAÚJVÁROSI EGYETEM -MAARSK GRAPHICS–UVSE-HUNGUEST HOTELS
UVSE-HUNGUEST HOTELS– DUNAÚJVÁROSI EGYETEM -MAARSK GRAPHICS 

A párharc alakulását itt követhetitek figyelemmel.

Játéknapok: április 21., 24.

A döntő mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc (www.unisport.hu)
Fotó: nemzetisport.hu (Tumbász Hédi), peacpecs.hu, hunvolley.hu, m4sport.hu, jegkorong.deac.hu

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink