114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egyetemi amerikaifoci: már pörög a bajnokság az USA-ban

Másfél hónapja rajtolt el a világ legszínvonalasabb egyetemi amerikaifoci-bajnoksága, az FBS-liga.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

A tavalyi bajnok Clemson idén is remekel, de a 2018-2019-es kiírás 2. helyezettje, az Alabama is őrzi eddig hibátlan mérlegét. Lássuk, mi történt az első öt fordulóban!

 

Jóllehet nálunk a labdarúgás európai változata terjedt el, sokak számára mégsem ismeretlen tengerentúli rokona, az amerikaifutball. Bár a sportágnak inkább a kézhez, mintsem a lábhoz van köze, és egy európai számára a játék szabályai is furcsák, a fiatalok között itthon is egyre népszerűbb, mi több, Magyarországon bajnokságot is rendeznek belőle.

 

Az USA-ban a meccsek nézettsége vetekszik a felnőtt profi ligáéval (NFL), és a legmenőbb egyetemi játékosokra garantáltan lecsapnak a profi csapatok.

Tuti tipp

Talán kevesen tudják, de a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 2020. június 4. és 24. között Székesfehérváron rendezi meg az egyetemi amerikaifutball-világbajnokságot, amelyen jelen lesznek a földkerekség legütősebb egyetemi sztárcsapatai. Érdemes hát kicsit megismerkednünk az amerikai egyetemi bajnoksággal, amelyben a sportágat magas szinten űzik.

 

Ki, mit tud

A tavalyi kiírás bajnoka, Dabo Swinney sztáredző együttese, a Clemson egyetem („clemsoni tigrisek”) magabiztosan vezeti az ACC Atlantic csoportot, a Florida State és a Wake Forest azonban ott liheg a bajnok nyakán. A Clemson az újságírók szövetségének szubjektív rangsorában, az AP Top 25-ben az 1. helyen szerepel, nem véletlenül. A csapat legutóbbi meccséről készült összefoglalót eddig több mint 12 ezren tekintették meg a gárda Twitter-oldalán, a Facebook-oldalon pedig Dabo Swinney vezetőedző szavai robbantották fel az együttes közösségi oldalát: „A győzelem nem jön magától, meg kell érte dolgozni.”

 

Bár vezeti a Southeastern csoport nyugati divízióját a tavalyi ezüstérmes Alabama Crimson Tide, bele kell húznia, ha idén is ott akar lenni a playoffkörben, hiszen az LSU és az Auburn is nagyon nyomul a csoportban. Ha kicsit is kienged a Crimson, az alapszakasz végén meleg lehet a pite.

 

A 2018-2019-es kiírásban a rájátszásba bejutott Notre Dame-nak nincs köze a párizsi székesegyházhoz, az amerikaifocihoz viszont annál inkább: a Függetlenek csoportjában szereplő „harcos íreknek” nem indult rosszul a szezon, csoportjukban egyelőre másodikak (3 győzelem, 1 vereség).

Végül essen szó a 2018-2019-es szezon szintén playoffkörös csapatáról, az Oklahoma Sooners-ről (ne keverjük össze az Oklahoma State-el, amely szintén ebben a csoportban szerepel)! A Big 12 elnevezésű csoportban eddig elég jól tolják a srácok: négyszer hagyták el győztesként a pályát, de a Baylor, a Texas, a West Virginia és a Kansas is rendesen nyomul – egyik sem lúzer fajta. Kemény és izgalmas meccsek elé nézünk ebben a csoportban!

 

Amit tudni érdemes az amerikai egyetemi amerikaifutball-bajnokságról:

 • 1869-ben rendezték az első bajnokságot
 • 130 egyetem csapata vesz részt benne
 • az alapszakasz küzdelmei összesen 20 csoportban folynak
 • a csoportküzdelmek végén a legjobb négy csapat küzd meg a bajnoki címért (College Football Playoff)
 • a tavalyi kiírás győztese a dél-karolinai Clemson egyetem lett (A döntőben: Clemson–Alabama 44-16)
 • a liga történetében a Princeton egyetem nyerte a legtöbb bajnoki címet, összesen 28-at

 

A tavaly bajnok Clemson mérkőzéseinek eredményei az idei kiírásban:

 1. forduló: Georgia Tech – Clemson 14–52
 2. forduló: Texas – Clemson 10–24
 3. forduló: Clemson – Syracuse 41–6
 4. forduló: Charlotte – Clemson 10–52
 5. forduló: Clemson – North Carolina 21–20

Az amerikai egyetemi bajnokság eredményeiről itt tudhatsz meg többet.

Íme a tavalyi idény legkirályabb hazafutásai (home-run).

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink