114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egy tudatosabb generáció ígérete - a Healthy Campus kezdeti tapasztalatai

A Healthy Campus program első tapasztalatait is megvitatták az első digitális FISU World Forum-on, amely már most is jelentős sikert ért el.

Olvasási idő: 2 perc

Nagyon sokat vár a májusban indult Healthy Campus programjától a FISU, amely három hónappal az indulása után már mutatja a sikeresség kezdeti jeleit: 36 egyetem csatlakozott ezen időszak alatt a programhoz, a 2020 FISU World Forum legtöbb résztvevője dicsérte a programot, amely most igazán sokat tehet a felnövő generáció jobbá nevelése érdekében.

Miként azt az idei vitafórumon (és korábbi megszólalásaiban is) elmondta Fernando Patente, a program vezetője: a Healthy Campus egy cím, amit az az egyetem nyerhet el, amely következő hét területen megfelel a szükséges kritériumnak:

- fizikai aktivitás és sport,

- táplálkozás,

- betegség-megelőzés,

- mentális és társadalmi egészség,

- kockázati magatartás,

- környezettudatosság,

- Healthy Campus menedzsment.

A programon keresztül bátorítják az egyetemeket, hogy tegyenek meg minél többet az egészségmegőrzésért.

A FISU Forum megszólalói szerint azonban sokkal többről szól a Healthy Campus, mint az egészséges életmód előmozdítása. A FISU az alapoktól szeretne elindulni, minél több hallgatót elérni és megszólítani (egy-egy Universiade résztvevőinek létszáma 20 ezer fő, ezzel szemben 150 millió hallgató tanul a világ egyetemein!), akiken keresztül szeretne változást elérni. Bár elsősorban az egyetemi sportért felelnek, ki szeretnének lépni ebből a szerepből és ki szeretnék venni részüket a világ jobbá tételéből. Mindezt azzal szeretnék elérni, hogy a hallgatók egészség- és környezettudatosak legyenek, mozogjanak többet, figyeljenek a mentális egészségük megőrzésére.

A Healthy Campus lényege Nomsa Mahlangu, az Afrikai Egyetemi Sportszövetsége vezetője szerint, hogy általa minden hallgatót bátorítani lehet a testmozgásra és az egészséges életmódra. Sok jó kezdeményezés van szerinte az egyetemeken, ám a különálló szervezeti egységek sem kommunikáltak jól, így rengeteg jó ötlet esett áldozatául az elégtelen kommunikációnak. A Healthy Campus program képes ezek összefogására, így az egymás mellett létező programok most mind inkább erősíthetik egymást. A program egyfajta híd-szerepet tölt be, hogy a különféle szervezetek megoszthassák egymással a tudásukat, tapasztalataikat. 

A FISU World Forum további hasznos adalékkal szolgált az egészségmegőrzés témaköréhez, sok-sok jó példát hallhattak a résztvevők, és az is kiderült, hogy a Healthy Campus projekt - Oleg Matytsin FISU-elnök szavaival élve - "a szervezet innovációs zászlóshajója", hiszen ebbe a programba mindenki beleteheti a legjobb tudását, a legjobb ötleteit, hogy egy sokkal tudatosabb generáció nőhessen fel, akik magukévá teszik az ép testben ép lélek mindig aktuális megállapítását.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink