114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Szuper memória dopping - a sakk előnyei

Rengeteg fejlesztő, serkentő és memória-tuning applikáció létezik, ám van egy ősi játék: a sakk, ami könnyűszerrel elérhető és minimális anyagi befektetéssel bővíthetők általa a képességeink!

Olvasási idő: 2 perc

A vizsgaidőszakban gyakorta felmerülő gondolat, hogy miként lehetne a koncentráló-képességet fejleszteni, javítani a memórián vagy éppen a kreativitáson csiszolni, mindezt sokat ígérő kamu módszerek nélkül és lehetőleg nem vagyonokért. El is érkeztünk a sakk lényegéhez. Még ha nem is tudjuk, hogy lapul-e sakktábla a padláson, akkor is van megoldás, hiszen egy mobilos applikáció is elég, de az internet is tele van jobbnál-jobb sakkozási lehetőségekkel!

A sakkot gyakran időskori sportként azonosítjuk, pedig a sakkozók fiatal korukban vannak igazán erejük teljében, a jelenlegi ranglistavezető Magnus Carlsen harminc esztendős. Sőt, nem árt minél hamarabb elkezdeni, véli a tavalyi Sakk Európai Egyetemi Bajnokság negyedik helyezettje, Terbe Zsuzsanna, a Testnevelési Egyetem hallgatója: “Még ovisok voltunk az ikertestvéremmel, a bátyánk már iskolás volt, ahol elkezdett sakkozni, mi pedig követtük, mert mindig azt akartuk, amit a bátyánk csinált!” Ikertestvérével (Terbe Julianna) nagyon sokat játszottak egymás ellen már gyerekként is, így segítették egymást a jobbnál-jobb eredményekhez.

Zsuzsa személyesen tapasztalta-tapasztalja a sakk fejlesztő hatásait: “A sakkozástól nagyon jó lett a memóriám és koncentrálni is hosszabb ideig tudok, sőt még a kreativitásomat is tudtam fejleszteni általa. A tanulás is mindig jól ment és ehhez a sakk is hozzájárult. Ajánlom mindenkinek a sakkozást, mert hiszem, hogy rengeteg előnye van!” De vajon mennyi időt kell eltölteni a bábuk tologatásával, ha eredményt szeretnénk elérni? “A biztos fejlődéshez napi 2-3 óra játékra van szükség" - mondja Zsuzsa.

A karantén idején a sakkozók is csak online versenyeznek, rengeteg megmérettetést találhatnak az érdeklődők, akár követni, akár játszani szeretnének. Nemrég indította a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) a Checkmate Coronavirus nevű kampányát, ami egy online versenysorozat május 18. és június 16. között, több mint 1500 versennyel. Ezekre bárki ingyen nevezhet, és ha ügyesek vagyunk akkor ráhajthatunk a nyereményekre is. Ezen a honlapon tudod követni az aktuális versenyeket, melyek a chess.com-on, a FIDE Online Arenában vagy a chess24.com oldalon érhetőek el. Ezeken az oldalakon rövid regisztráció után már játszhatunk is, vagy gyakorolhatunk különféle feladványok megoldásával, de kezdhetjük a tanulást az alapoktól is. Aki többet szeretne, annak az oldalak fizetős szolgáltatásai különféle elemzésekkel segítenek.

Mindenképpen megéri leporolni otthon a sakktáblát, egyrészt kiváló családi kapcsolatépítő program, másrészt hosszú távon gyarapodhatunk általa. Egy-egy vereség ne szegje kedvünket, hiszen abból is tanulhatunk és minden lépés előnyünkre válik majd!

Szöveg: Janzsó Miklós, MEFS

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink