114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

EFOTT – idén is ez volt a legsportosabb fesztivál

Az EFOTT - aki nem tudná: Egyetemisták Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója - mára már a generációk találkozójává is vált, a felvételi ponthatárokat váró fiataloktól a hallgatókon át a már végzettekig terjed a résztvevők köre, sőt van, aki már családjával érkezett.

Újra nyár, és újra egy emlékezetes fesztivál.

Százhúsz-százharmincezer embert vártak a fesztiválra, amelyet július 11. és 17. között rendeznek Velencén.

Velence önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem, az EFOTT Kft., valamint a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség összehangolt munkája és a támogatók biztosították az esemény sikerét, hat nap alatt több mint százezer fesztiválozó részvételét.

A program kedden egy tábortüzes, utcazenélős, akusztikus koncertekkel tarkított „beköltöző nappal” kezdődött, szerdán pedig az idén hetvenéves Dévényi Tibor vezetésével rendeztek retro bulit.

Az esemény egy rendhagyó, sajtónyilvános megnyitóval indult, amelynek helyszíne Budapesten az ELTE - Lágymányosi Kampusza volt. Itt többek között Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Maszlavér Gábor az EFOTT Fesztivál fesztiváligazgatója, és Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos köszöntötte a szervezők nevében a résztvevőket.

A Tekerj az EFOTT-ra! kerékpár túra résztvevőinek köszöntésén túl, ezen az eseményen került átadásra a Szerencsejáték Zrt. által 1.000.000 Forintos sportszer-utalvánnyal támogatott, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség „Legizmosabb Egyetem” versenysorozat győztesének díjátadása is.

A megnyitót és a díjátadót követően motoros felvezetéssel kezdetét vette a Velencéig tartó kerékpáros túra a Budapest – Biatorbágy – Etyek – Alcsútdoboz – Lovasberény – Nadap – Velence (kb. 70 km) útvonalon.

A július 13.-i hivatalos megnyitón Maszlavér Gábor fesztiváligazgató elmondta, hogy a hat fesztiválnapra húsz zenei helyszínen körülbelül kétszáz fellépőt szerveztek. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kiemelt, hogy az EFOTT mára a tradíciók megőrzése mellett nagyfesztivállá vált, amelyen külhoni hallgatói szervezetek is képviseltetik magukat és civilszervezetek is bemutatkoznak.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy 1976 óta rendezik meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, amelyen a kezdetekben csupán mintegy háromszázan vettek részt. A fesztivált, amelynek látogatószáma 2015-ben lépte át a százezret, eredetileg minden évben más-más helyszínen rendezték, ám 40 év után Velencén állandó otthonra talált.

A házigazda azonban továbbra is mindig más felsőoktatási intézmény, idén a fennállásának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem volt. A strandon és a fesztiválhelyszínen kívül kiváló túraútvonalakat, kerékpárutakat és a tó körüli pezsgő kulturális életet is kínált idén Velence az EFOTT-ra érkezőknek.

L. Simon László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy 2016-ban a velencei vendégéjszakák 115 százalékkal növekedtek az előző évihez képest, tavaly mintegy kétszázezer vendégéjszakát töltöttek el a tóparti városban a turisták. Ebben jelentős szerepet játszottak az EFOTT-ra érkezők, akik ezzel a város idegenforgalmi bevételeinek növekedéséhez is hozzájárultak. Idén még több vendégéjszakára számít a település.


A legsportosabb fesztiválon két MEFOB-ot is rendezett a MEFS: a Stradkézilabda és a Strandröplabda bajnokságot. A közeli Dinnyésen került megrendezésre a Strandrögbi MEFOB is, nem kis tetszést aratva a helyiek körében.
A bajnokságokon túl a fesztivállakók számos szabadidősportot is kipróbálhattak: buborékfoci, snookball, vizifoci, kardvívás, óriás szivacs darts, teqball, street workout, strandröplabda, kosárlabda, kispályás foci.

Fesztiválozni jöttek a magyar teqball válogatott tagjai, a hagyományos csapatsportok mellett pedig akár sárkányhajózni vagy wakeboardozni is lehetett.

Sajnos a vihar miatt elmaradt az Universiade válogatott vízilabda bajnokság, amire két Gwangju-i Universiade bajnok vízilabdázó, Jansik Szilárd és Sedlmayer Tamás is készült, bemelegítve ezzel a 29. Taipei Universiádéra.

A Hervis Sportszigeti színpadon kerekasztal beszélgetés folyt a meghívott vízilabdás srácokkal sportról, bulizásról, egyetemről, tanulásról, hobbiról.

Az EFOTT égisze alatt a "Legizmosabb Egyetem kampány" erőpróbáját, a 2 vagy 4 kg-os kettlebellel guggolást is kipróbálhatták a bátrabbak.

A fesztivál ideje alatt 1.216 résztvevő összesen 48.640 kg-ot emelt fel. A fesztivál zárónapján ellátogatott a SportPont zöld sátrába Lám Bálint, Universiade bronzérmes (2013, Kazany), Egyetemi Világbajnok (2014, Pécs) birkózó is, a kampány arca, hogy még több sportolásra bíztassa az EFOTT-lakókat, és átadja a 1.216 résztvevő között kisorsolt 10 darab Decathlon sportszer-utalványt.


Csütörtöktől beindult a buli, egymás után álltak színpadra olyan hazai kedvencek, mint a Punnany Massif, a Tankcsapda, a Hallott Pénz vagy az exkluzív, kifejezetten az EFOTT-ra készült látványos show-val érkező Brains, 12 év után újra hazánkba látogatott Sean Paul, fellépett a Hurts és Tinie Tempah, Borgore, Dyro, Flix Pavilion és a Vinai is. A legtöbben Sean Paul bulijára voltak kíváncsiak; több mint 30 ezren érkeztek pénteken, így kikerült a "teltház" tábla.

Képek: EFOTT

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink