114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Melyik napszak ideális az edzésre?

Vajon este vagy reggel edzzünk inkább? Melyik a hatásosabb?

Olvasási idő: 2 perc

Azt gondolnánk, hogy könnyű a válasz erre a kérdésre, és az edzésre a reggeli órák a legalkalmasabbak. Ami részben igaz is, hiszen számtalan előnye van annak, ha valaki reggel edz, ám ugyanez a délutáni-esti órákban végzett testmozgásról is elmondható. Mindenkire vonatkozó receptet nem adhatunk, hiszen mindenki más-más napirend, eltérő bioritmus szerint él. A legfontosabb mégis az, hogy a napjaid ne teljenek edzés nélkül, és ha lehet, mindig ugyanabban az időszakban végezd! Nem az a fontos, hogy mennyi kalóriát égetsz el, vagy mennyi súlyt emelsz, hanem az, hogy jól érezd magad edzés közben, mert akkor biztosan jó időben csinálod!

Ha inkább korán kelő vagy, mutatjuk miért is jó reggel edzeni:

… mert az edzést már azelőtt befejezed, hogy igazából elkezdenéd a napot, így aztán mindenre jut időd.

… mert a felszabaduló endorfinok segítenek, hogy a jókedved egész nap kitartson.

… mert a reggeli edzés során, üres hassal 20 %-al több zsírt égethetünk el - ilyenkor a legkönnyebb a fogyás!

… mert a reggeli edzéssel a szervezet átáll a korai kelésre és a korai fekvésre, és jobb alvást biztosít.

No persze vannak hátrányai is, hiszen a korán kelés megzavarhatja az alvási ciklusod. Ha lefekvés előtt nem ettél eleget, akkor az edzés közben elfogy az energia. A szervezeted sem ébredt még fel, így több bemelegítés szükséges.

A délutáni-esti edzés legnagyobb pozitívuma, hogy a tested akkor van a teljesítőképessége csúcsán, ekkor a legalacsonyabb a pulzus és a vérnyomás, ekkor a legjobb a reakcióidőd. Ilyenkor a hormonok is veled vannak: az izmokhoz szükséges tesztoszteron szintje ilyenkor a legmagasabb. Bár az esti edzés felpörgeti a szervezetet és ezáltal megnehezíti az elalvást, de egyúttal a stresszt is levezeti (ilyen például a jóga), ami pedig segíti a jó alvást. Az esti edzéssel a rossz szokásaidat (sok Netflix, nasizás stb.) is kiválthatod.

Élsportolóknál sem lehet azt mondani, hogy egyik vagy másik napszak az ideális számukra, hiszen mindenki a saját biológiai órájának megfelelően képes a legjobb teljesítményre, erre pedig a sportolók és edzőik kiemelt figyelmet fordítanak.

Most már csak arra kell választ kapnunk, hogy mennyit is edzzünk egy-egy alkalommal. Ez attól függ, hogy éppen milyen edzést csinálsz. Ha aerobikus edzést végzel, hetente 150 perc (ez három edzéssel számolva 50 perces edzéseket ad ki), erősítő edzésekre 20 percet szánj, hetente kétszer. 

Együnk-e edzés előtt valami spéci szénhidrátos-protein koktélt, vagy inkább ne? Edzés előtt 2-3 órával együnk, de abban legyen elég kalória!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy edzeni minden napszakban lehet, lényeg, hogy rendszeresen csináld!

Itt, itt és itt további információkat találtok!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink